Emzirme Ödeneği

Emzirme Ödeneği

Sigortalı kadın çalışanın doğum yapması ya da sigortalı çalışan erkeğin sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde ilgili koşulları sağlayan her çalışan Emzirme Ödeneği almaya hak kazanır.(5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 16)

Bu ödenek çalışan için değil, çalışanın yeni doğan çocuğu için verilen bir ödenektir ve bu ödenek her bir çocuk için alınabilir.

Emzirme ödeneği, doğum sonrası yaşayan her bir çocuk için doğum tarihinden itibaren geçerli olur.
Hizmet akdine tabi çalışan (4/a’lı) sigortalılar ile kendi adına ve hesabına (4/b’li) çalışan sigortalılar emzirme ödeneğinden faydalanabilir. Kamu kuruluşunda sigortalı olarak çalışan kişilere çalıştıkları kurum tarafından ödenir.

Emzirme Ödeneği Ne Kadardır?

2015 yılında 112,00 TL olan emzirme ödeneği, 2016 yılı itibarıyla 122,00TL olarak güncellenmiştir. (28.01.2016 sgk-genelgesi-2016)

Ödenek aylık olarak değil, her bir çocuk için bir defaya mahsus olarak yapılır.

Ödeneğe Hak Kazanmanın Koşulları Nelerdir?

Emzirme ödeneğine hak kazanmak için;

• Doğmuş olan çocuk veya çocukların yaşıyor olması,
• Hizmet akdine tabi çalışan sigortalıların, çocuğun doğum tarihinden önceki bir yıl içerisinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi ödenmesi,
• Kendi adına ve hesabına çalışan sigortalıların çocuğun doğum tarihinden önceki bir yıl içerisinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi ve genel sağlık sigortası primi ödemesi ve ayrıca prim ilişikin hiçbir borçlarının bulunmaması,
• Emzirme ödeneğine hak kazanan kişinin sigortalılık durumu sona ererse , sigortasının sona erdiği tarihten itibaren 300 gün içerisinde bir çocukları daha olması durumunda, çocuğun doğum tarihinden önce 15 ay içerisinde en az 120 gün prim ödemesi yapmış olması koşulları aranmaktadır.

Ödeneğimi Nasıl Alabilirim?

Emzirme ödeneği, çocuğun kimlik bilgileri Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden tespit edildikten sonra, SGK tarafından herhangi bir talebe gerek olmadan sigortalının hesabına ödenir. Fakat otomatik olarak ödeme yapılmaması durumunda çocuğun doğum belgesi ve talebi belirten bir dilekçe ile bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvuru yaparak ödenek talebinde bulunabilirler.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Geriye Dönük Emzirme İzni Ücreti Talebi

Geriye Dönük Emzirme İzni Ücreti Talebi

İşveren emzirme izninin kullanılmasına izin vermeyip bu sürelerde işçiyi çalıştırdığında, işçinin hakları nelerdir? Kullanılamamış geçmiş süt izinleri işverenden talep edilebilir mi?