Özel Sektörde Evlilik İzni
Özel Sektörde Evlilik İzni

Özel Sektörde Evlilik İzni

Tahmini okuma süresi: 5 dk.

Evlilik izni kaç gündür?

İş Kanunu yıllık izinleri düzenlediği gibi bazı özel durumlar için işçilere mazeret izni hakkı da tanımaktadır, bu haklardan biri de sıkça karşımıza çıkan Özel Sektörde Evlilik İzni hakkıdır. İşçi evlilik durumunda ücretinden kesinti yapılmadan 3 gün mazeret izni kullanabilmektedir.  Bu izin 4857 Sayılı İş Kanunu Ek Madde 2 (Ek: 4/4/2015-6645/35 md.)’de şu şekilde düzenlenmiştir:

“İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verir.”

Bu süreler asgari sürelerdir, iş sözleşmelerinde arttırılabilir.

Evlilik izni ne zaman kullanılır?

Yasada bu iznin ne zaman ve nasıl kullandırılacağı ile ilgili açık bir hüküm bulunmamaktadır.  İznin nikâh öncesi ya da nikâh sonrası kullanılması ile ilgili de bir kural yoktur. Yalnızca bu izni kullanabilmek için evliliğin gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Evlilik izni evliliğin gerçekleştiği süreçte de kullanılabilir, evlilik sonrasında da kullanılabilmektedir. İşveren ve işçi kendi arasında anlaşarak bu sürelerin ne zaman kullanılacağına karar verebilir.

Evlilik izni kullanımında nikâh töreni için gün alınması, nikâh tarihi, nikâh davetiyesinde belirtilen gün veya düğün tarihi dikkate alınarak izin süresi başlatılabilmektedir.

Hafta Tatili/Genel Tatil/Ulusal Bayrama Denk Gelen Evlilik İzinleri

Evlilik izninin, İş Kanunu ilgili maddesinde “gün” olarak belirtilmiş olması uygulamada farklılıklara neden olmaktadır.” İşgünü” olarak belirtilmediği için genel tatil/ulusal bayram/hafta tatiline denk gelen süreleri de iznin içinde kabul eden görüşler vardır.

İzin süresinin yalnızca “gün” olarak belirtilmesi bu iznin işgünü olarak değerlendirilmeyeceği anlamına gelmemelidir. İşçinin ücretinden hiçbir kesinti yapılmadan verilen bu izin için işçinin çalıştığı günler dikkate alınmalıdır.

Evlilik izni ücretten kesilir mi? Yıllık izin hakkından düşer mi?

Evlilik izninin çalışma günlerinden sayılması 4857 Sayılı İş Kanunu 46. Madde b bendinde şu şekilde düzenlenmiştir:

“b) (Değişik: 4/4/2015-6645/35 md.) Ek 2 nci maddede sayılan izin süreleri, çalışılmış günler gibi hesaba katılır.”

Yasa ile verilen 3 günlük evlilik izni, yıllık izinden bağımsız olarak düzenlenmiş bir ücretli izindir, yıllık izin sürelerinden düşmez. Evlilik izninde olduğu süreler için işçiye çalışmış gibi ücreti ödenir.

Evlilik izni birden fazla kez kullanılabilir mi?

Yapılan her evlilik için evlilik izni kullanılabilmektedir.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Raporluyken İşten Çıkan İşçinin Rapor Onay Süreci

Raporluyken İşten Çıkan İşçinin Rapor Onay Süreci

İstirahat raporundaki işçinin işten ayrılması veya çıkarılması halinde nasıl bir yol izleneceği merak edilen konular arasında …

42 yorum

  1. Merhaba.
    1. Dereceden yakinimin düğünü icin ucretli izin kullanabiliyor muyuz. Ozel sektor icin kanunda bununla ilgili bir madde var mi acaba??

    • 1.derece yakınlarda yücretli izin kullanılmıyor.Yasada işcinin kendisi 3 güne kadar ücretli izin kullanır denilmektedir.

  2. 23 günlük Yıllık izinim var ve düğünüm bu 23 günlük izinin ortasında gerçekleşecek bu durumda 3 günlük düğün izinim Yıllık izinime ekleniyormu ? 23 günlük izinim 26 gün mü oluyor ? Yoksa düğünüm Yıllık izinlimin ortasında olduğu için 3 günlük ekstra izinden faydalanamıyor muyum ? Teşekkür derim

    • Kanunen hakkınız olan evlilik için 3 günlük ücretli izin hakkınızı ayrıca yıllık ücretli izninize ekletip kullanabilirsiniz.

  3. 15 mart 2014 de evlendim is yerim evlilik izni vermedi. Kullanabilirmiyim hala ayni yerde cakisiyorum

  4. Merhaba,

    Nikahın kıyıldığı gün bu 3 günlük izne dahil midir? Nikah günü izinli olmak bu iznin dışında mı tutulur? Teşekkürler..

  5. Merhaba,
    Özel kurum çalışanı olarak sormak istiyorum, evlilik iznini nikahın olduğu gün mü kullanmak zorundayız? Evlilik izni uygulaması özel kurumdan bir başka özel kuruma göre farklılık gösterebilir mi?

  6. Nikahım 5 nisan düğünüm temmuzda nikah izni mi nisanda değilde temmuz da kullanabiliyormuyum..?

  7. Kızım özel sektörde çalışıyor nişanlanacak izin hakkı varmı? Varsa kaç gün? Tşkler

  8. merhaba, ben bir kamu kurumunda sendikalı işçi olarak çalışıyorum.
    Evlilik izni hakkımız sendikalı olsak dahi 3 gün müdür ?

  9. Evlilik iznimi ve yıllik izinlerimi kullanmadann isden ayrildm.yillik izin paralari gibi evlilik iznimin parasinida alabilirmiyim?8 yıl calisdm.evlilik nedeni ile isden ayrildm.ama evlilik iznini kullanmadm

  10. Evlilik iznimi ve yıllik izinlerimi kullanmadann isden ayrildm.yillik izin paralari gibi evlilik iznimin parasinida alabilirmiyim?8 yıl calisdm.evlilik nedeni ile isden ayrildm.ama evlilik iznini kullanmadm

  11. Merhaba benim 29 marta dügünüm var 1mayıs resmi tatili evlilik izinim 3gün oluyor 1mayısla 4gün mü kalır yoksa 3gün olarak mı sayılır

  12. Evlilik tazminatı alan da evlilik izni yapabirimi 5 gün

  13. Yeni iş yerinde 2 ay çalışmış olanlarda evlilik izninden yaralanabilir mi?

  14. Özel sektör çalışanıyım.
    27 Ekim Cumartesi günü düğünüm var ve işverenim utanmasa hiç evlilik izni kullandırmayacak.
    İş kanununda evlilik izninin hafta sonu veya resmi tatilde kullanılamayacağı ile ilgili bir detay belirtilmemiş ve 28 Ekim Pazar (hafta tatili), 29 Ekim (resmi tatil) + 1 gün izin kullanmamı istiyor. İş kanunu da durumu işveren ile işçinin anlaşmasına bağladığı için nasıl ilerleyebilirim bilmiyorum.

  15. Merhaba. Ben çift vatandaşıyım. Ramazan ve Kurban Bayramı Romanya gittim. Senelik izinli olarak kabul ettiler.Kendim senelik izinli kullandım maaşımdan kestiler 500 TL.Fazla günleri kullandın diye 500 TL kestiler. 20 seneder burdayım böyle bir şeyi duymadım.Türkiye olsaydım saymazdı dedi.Ben bu durumda napabılırım?Haksızlık bu.

  16. Merhaba kurumsal bir markette çalışıyorum özel sektörde evlilik izni var mı eğer varsa evlilik iznini nikah yapmak icin kullanabilir miyim nikah günü alma nikah yapmak icin yani?

    • Merhaba bende markette çalışıyorum işkurluyum acaba izin alabildiniz mi benim de nikahım var sormak istedim

      • 4857 SAYILI İŞ KANUNA GÖRE ÖZEL SEKTÖR DE 3 GÜNLÜK EVLİLİK İZNİ MEVCUTTUR, KULLANABİLİRSİNİZ. YILLIK İZİN DE KULLANILACAK TARİHLERİ BELİRLERKEN İŞVERENİN İNİSİYATİFİN DE OLABİLMESİNE RAĞMEN, EVLİLİK İZNİN DE TAMAMEN PERSONELİN İNİSİYATİFİNDEDİR.

  17. havalimanında özel sektörde çalışmaktayım.
    22.07.2019 tarihinde senelik izne (14 gün ) ve akabinde de düğün iznine (3 gün ) ayrılmak istiyorum.

    22/23/24/25/26/27= senelik izin (6 gün)
    28’i pazar hafta tatili
    29/30/31/1/2/3 = senelik izin (6 gün )
    4’ü pazar hafta tatili
    5/6= senelik izin
    7/8/9 = düğün izni
    düğün izni bittiği anda hafta tatili hakkım 2 gün mü ? iş kanunu veya konu hakkında bilgisi olan var mı ?

  18. Merhaba 3. Buçuk senedir çalışıyorum nikahtan sonra işi bırakıcam haklarım nelerdir bir bilginiz var mı

    • ÇOK GEÇ OLACAK AMA, DİĞER ARATANLAR İÇİN FİKİR OLUR EN AZINDAN:)

      RESMİ NİKAH YAPILDIKTAN SONRA 3 GÜNLÜK ÜCRETLİ EVLİLİK İZNİNİZ BULUNMAKTADIR. 1 YILI DOLDURMADAN İŞ YERİNDEN AYRILMAK İSTEMENİZ HALİNDE KIDEM TAZMİNATINIZI VE İÇERİDE Kİ TÜM HAK EDİŞLERİNİZİ ALABİLİRSİNİZ.

  19. Merhaba, nikah tarihinden sonraki bir yıl içerisinde kadın işçinin evlilik dolayısıyla işten ayrılması ve evlilik izinlerini henüz kullanmamış olması durumunda işten ayrılırken kullanılmayan evlilik izinleri için işçiye ödeme yapılır mı?

  20. Merhaba, Düğünüm 14 temmuz da oldu, 12 temmuz cuma günü kına gecem vardı. O gün işe gitmedim. Tekrar işe 22.07 de başladım. Benden kaç günün kesilmesi gerekiyor. Yardımcı olur musunuz

  21. Ekim’de nikah yaptık . Haziranda da düğün yapacağız . Bana Ekim için nikah öncesi 3 gün izin verdiler .Nikahin ertesi günü iş başı yaptım . Haziran için izin kullanabilir miyim? Yasal izin ya da ücretsiz izin..yani bu bir bahane kabul edilebilir mi ?

  22. Ucretsiz izinde evlenen kişi para alabilir mi

    • ÜCRETSİZ İZİNDEYKEN HERHANGİ BİR ÜCRET ALAMAZSINIZ. EVLİLİK İZNİNİ İŞVERENİNİZLE GÖRÜŞÜP İŞBAŞI YAPTIKTAN SONRA KULLANABİLİRSİNİZ.

  23. İşe yeni başladım 5 gün sonra düğünüm var evlilik izni ücretli mi olur ücretsiz mi acaba

  24. Merhaba özel sektörde çalışmaktayım 4 yıldan beri Kasım ayında nikahım olacak 3 gün evlilik izni kullanıyor olacağım bunun yanı sıra2 günde taşınma izni kullanabiliyor muyum. Şimdiden teşekkürler

  25. Merhaba. 3 yıl 5 aydır özel bi şirkette çalışıyorum. Yakın zamanda nikahım kıyılacak. Ben 3 günlük izni nikahım için kullanıp hemen işten ayrılacam bu durumda ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilir misiniz

  26. Merhabalar ben özel sektörde 5 aydır SSK lı olarak çalışıyordum nikah için izin istedim konuştuk 3gün olarak anlaştık nikahtan sonra 2.gün beni başka biri arayıp seninle böyle konuşuldu 2gün izin denildi ve işten çıkarıldım. Şu anda kış günü mağdur bırakıldım. Bu konu hakkında ne yapmam gerekiyor.

  27. Nişanlım dört yıldır aynı yerde çalışıyor nikahımızı yaptıktan sonra nişanlım nikah parası alabiliyor mu daha doğrusu erkek çalışanlar nikah parası alabiliyor mu ?

  28. Erkek çalışanlar yılını doldurduysa nikah parası hakedebiliyor mu ?

  29. Balayı tatil rezervasyonu yaptırdım şirket senelik izin hakkım olduğu halde vermiyor ne yapabilirim

  30. Özel sektörde çalışıyorum. Agustos 21/ 2021 de evlenıyorum.Evlilik iznimin olmadığını belirtiyorlar.Yasal hakkım 3 gun degılmı öğrenebilirmiyim.Yıllık iznim dolmadı bu durumla alakası varmıdır.

  31. Merhabalar eşim 3 gün evlilik iznini kullanıcak ama iş veren bayramda izin veremem diyor ya 24.veya29. Maddeden çıkışını veririm diye tehdit ediyor ne yapmamız lazım

  32. merhaba,
    Yıllık izinin içindeki evliklik için evlilik izni dahil edelirmi
    Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir