Aynı İşverenin Farklı Şirketlerinde Çalışan İşçinin Kıdem Tazminatı
Aynı İşverenin Farklı Şirketlerinde Çalışan İşçinin Kıdem Tazminatı

Aynı İşverenin Farklı Şirketlerinde Çalışan İşçinin Kıdem Tazminatı

Son dönemde, kıdem tazminatının fona devredilmesi ile ilgili birtakım açıklamalar gelmişti. Haliyle bu durum, milyonlarca çalışanın gündem konularının tepesine yerleşmişti. Dumanı tüten açıklamalar ile ilgili olumlu olumsuz birçok yorum yapıladursun, kıdem tazminatı ile ilgili gölgede kalmış bir konuya değineceğiz.

Tam zamanlı ya da kısmi zamanlı çalışmalarda, aynı işverenin farklı iş yerlerinde çalışılan süreler için kıdem süresi ne olmalı? Peki böyle bir durumda, çalışanın kıdem tazminatı tavanı ne olmalı?

Bilindiği gibi; tazminatlı çıkışlar için bir işverene bağlı olarak işe giriş tarihi itibarıyla 1 yıl ve daha fazla çalışması olanlara; her yıl için 30 (ferdi iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir) günlük ücret tutarında oluyor.

Tam süreli çalışanların tazminatının hesaplanmasında; 30 günlük brüt ücret esas alınıyor.

Kısmi süreli çalışanlarda ise, kıdem tazminatına esas ücret Yargıtay 9. HD, 13 Aralık 2004, 9961/27728 (1) sayılı Yargıtay kararında da belirtildiği gibi; kıdem tazminatı hesabında kısmi süreli çalışma karşılığı olarak ödenen aylık ücret dikkate alınıyor.

Örnek:

10 gün için 10.000 TL ücret ödeniyorsa; herhangi bir çalışma süresi oranı kurmadan kıdem tazminatı tavan (her yıl belirli dönemlerde devlet tarafından açıklanıyor) rakamını geçmemek koşulu ile ödenen aylık ücret üzerinden hesaplama yapılması gerekiyor.

Aynı İşverenin Farklı İş Yerlerinde Çalışan İşçinin Kıdem Tazminatı ve Tavanı

Mevcut kanunlarda, aynı anda birden fazla iş yerinde sigortalı olmayı engelleyecek herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Bu nedenle birden fazla iş yerinde çalışmanın bir sakıncası yok.

Aynı işverenin, vergi numarası tek ve şubeleri olan şirketinde, şubesi değiştirilen çalışanlar için kıdem tazminatı ödenmesine gerek yok. Burada SGK tarafında nakil işlemi yapılarak, geçişler sağlanıyor. Bu çalışanlar tam süreli olarak bir iş yerinde çalışabileceği gibi, kısmi süreli olarak da, örneğin; 15 gün bir şubede 15 gün başka bir şubede çalışıyor olabilirler. Böyle bir durumda; işten çıkışlarda kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğinde, aynı işverene bağlı tek bir iş sözleşmesine bağlı olarak geçen süreler olduğundan ve “aynı kıdem süresi için birden fazla kıdem tazminatı ödenmez” hükmünden hareketle kıdem tazminatı tavanı da dikkate alınarak, aynı işverene bağlı toplam süreler olarak değerlendirilerek kıdem tazminatı hesaplanmalı.

Aynı İşverenin Farklı Şirketlerinde Çalışan İşçinin Kıdem Tazminatı ve Tavanı

Şimdi de aynı işverenin farklı iş yerlerinde yani holdinglerde, gurup şirketlerinde farklı vergi numaraları ile birbirinden bağımsız şirketlerdeki durumları inceleyelim.

Örnek:

Aynı işverene bağlı bir gurup şirketinin A firmasında 3 yıldır çalışan bir kişiyi aynı işverenin vergi numarası farklı ayrı bir tüzel kişiliği olan B firmasında çalıştırmak istediğinde tazminat hesaplaması yaparak çıkış yapılması doğru bir işlem olacaktır. Burada, hizmetlerin birleştirilebilmesi için iş yeri devri, hizmet akdi devri, satış ve birleşme gibi bir organik bağın ortaya çıkması gerekir.

Örnek:

Aynı işverene bağlı vergi numarası farklı ayrı bir tüzel kişiliği olan A şirketinde ayda 20 gün kısmi süreli sözleşme ile çalışıyor olsun. Aynı kişi yine aynı işverene bağlı vergi numarası ve ayrı bir tüzel kişiliği olan B şirketinde kısmi süreli sözleşme ile ayda 10 gün çalışıyor olsun. Böyle bir çalışma durumunda işten çıkarılan işçi için; aynı gurup ya da holdingin örnekteki A ve B şirketlerinin birbirlerinden bağımsız tüzel kişilik olmaları ve çalışanların ayrı ayrı kısmi süreli iş sözleşmeli çalışmaları nedeni ile her bir şirket tazminatlarını ayrı ayrı ve kıdem tazminatı tavanlarını da ayrı ayrı dikkate alarak hesaplama yapmalıdırlar. Yargıtay 9.HD. E. 2009/33210 K. 2010/1177 T. 25 Ocak 2010 (2), Yargıtay 9. HD. E. 2009/44744, K. 2009/33940. 08.12.2009 (3) tarihli kararı ve aynı Yargıtay kararı incelemesinde (4) de bu durum açık bir şekilde belirtiliyor.

Sonuç olarak;

Aynı işverene bağlı tek vergi numarası olan ve tek bir iş sözleşmesi ile çalışılan iş yerlerinde tazminat süreleri birleştirilerek ve tek kıdem tazminatı tavanı üzerinden hesaplama yapılması gerekiyor.

Aynı işverene bağlı grup şirketlerinde veya holdinglerde birden fazla iş yerinde çalışma  sonucunda yapılacak işten çıkışlarda; her birinin farklı birer tüzel kişilik olmaları, ayrı vergi numaralarının olması ve çalışanların ayrı ayrı iş sözleşmeleri ile çalışıyor olmaları durumunda her bir iş yeri için ayrı ayrı kıdem tazminatı tavanı dikkate alınarak kıdem tazminatı hesaplaması yapılmalı.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

12 yorum

  1. 03.08.2004ten itibaren aynı şirkette aralıksız çalışmaktayım kendi istegimle tazminatımı alıp ayrılmak istiyorum şu an çalıştıgım şirket esnek çalışma uygulamakta bundan dolayı maaşımızın bir bölümü devlet tarafından yatırılmakta bü yüzden sgk dökümlerine göre brüt ücret düşük gözüküyor tazminat hesaplanırken bu brüt ücretmi geçerli olacak yoksa devletin ödedigi payda ilave edipmi hesaplanacak cevap verirseniz sevinirim

  2. Merhabalar ben 15 senedir bir sirkete calisiyorum calaistigim sirketin annesine bagli bir firmada 3 sene olarak ordan cikarilip oglunun fabrikasina birer gün arayla oraya giriş yapiliyor ben sordugumda seninle ilgi bir konu yok deniyor hak kaybına ugruyormuyum yada boyle bir sey oldugunda ne yapmaliyim

  3. Aynı işverenin vergi numarası farklı iki şirketinde çalışıyorum eş zamanlı olarak ve bi yerde iş sözleşmem var diğer yerde yok bu konuda yasal bir hakkim var mı 2 iş birden yaptırılıyor

  4. Merhaba ben 4 senedir vergi numarası farklı iki kuruma çalışıyorum ve bir kurumda iş sözleşmem var diğerinde yok 1 kuruş ekstra ücrette almıyorum buna karşı yapabileceğimiz yasal birsey var mı varsa napabilirim

    • Patronumun ortak olduğu firmadan çıkışım yapılip ortaklı olmayan diğer firmasına SGK girişim yapılacak.burada kıdem tazminatımi vereceğini, ihbar tazminat hakkimin da yeni giriş yapılacak firmaya devir yapılacağını yani daha sonra tekrar çıkışım yapılırsa o zaman alabileceğimi söylediler.boyle birşey olabilir mi.bu kandırmaca olabilir mi. Çünkü daha önce de yalanlar söylemişti

  5. çalıştıgım firmadan çıkışım oldu .aynı patron bir kişiyle ortak yeni firma kurdu .o firmaya girişim oldu çıkış haklarımın hepsini alabilecegimi söylediler ama patronun tek açsaydı o iş yerıni o zaman ihbar vermezdi ama ortak açtıgı için bütün haklarının hepsını vermeleri gerektirdigini söylediler aslı nedir

  6. Bir Vakfın İktisadi İşletmesinde çalışan bir çalışanın kıdem tazminatı verilerek çıkış tarihinin ertesi gün vakıf kadrosuna alınması durumunda ihbar tazminat hakkı doğuyor mu?

  7. Merhaba ,grup şirketleri olan bir firmanın Türkiye ofisinde çalışmaktayım Yurt dışı ofisinden teklif geldi Türkiye den ayrılırken Türkiye tazminatimi vermeli mıdır?13 yıllık bir emeğim var, bu konuda bilgi rica ederim

  8. İYİ GÜNLER.KURUMSAL BİR FİRMADA UZUN ZAMANDIR TEKNİK YÖNETİCİLİK YAPIYORUM.AYRICA BİR KAÇ SENEDİR PATRONUMUZUN AYRI BİR AİLE ŞİRKETİ MEVCUT BANA BURANINDA TEKNİK YÖNETİCİLİĞİ YAPMAM İSTENDİ BENDE MAAŞ BAĞLANIR DİYE KABUL ETTİM.AMA GEÇEN SÜRE ZARFINDA MAAŞ BAĞLANMADI.BAKTIĞIM 2 ŞİRKET ÇOK FARKLI BİRİ ORTAKLI KURUMSAL FİRMA DİĞERİ ÇALIŞTIĞIM İŞYERİ İLE HİÇ İLGİSİ OLMAYAN AİLE ŞİRKETİ.KENDİLERİNE BURASI İÇİNDE MAAŞ BAĞLANMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİM.KURUMSAL FİRMAMIZDAN MAAŞ ALIYORSUN.AİLE ŞİRKETİMDEN SANA MAAŞ BAĞLANMAZ DEDİLER.BEN ESKİSİNDEN 2 KAT DAHA FAZLA ÇALIŞIP AKŞAMLARI GEÇ GİDİP HAFTA SONLARIDA DEVAM EDİP HER İKİ ŞİRKETİNDE TEKNİK YÖNETİCİLİĞİNİ ÇOK İYİ BİR ŞEKİLDE YAPIYORUM.KANUNEN BANA FİRMALAR FARKLI OLDUĞU İÇİN HER İKİ FİRMADANDA MAAŞ ÖDENMESİ GEREKMEZMİ.BEN HAFTANIN 3 GÜNÜ A FİRMASINDA 3 GÜNÜ B FİRMASININ ŞİRKET BİNASINA GİDİYORUM AYRICA HANGİ ŞİRKET BİNASINDA OLSAMDA DİĞER FİRMANINDA İŞLERİNE DEVAM EDİYORUM.BU KONUDA BENİ AYDINLATABİLİRMİSİNİZ.

  9. Merhaba,
    Ben kurumsal firmada çalışıyorum.1998 yılında işe girdim 2013 yılında şirketimin ortak olduğu yeni kurulan şirkete geçtim. Geçerken kıdem tazminatımı ödediler.2022 yılında tekrar eski şirketime geçiş yaptım. Kıdem tazminatımı almadım. Eyt kapsamında yada sonrasında Kıdem tazminatı hesaplamam aşağıdakilerden hangisi şeklinde olacaktır..

    A -Tüm yıllar hesaplanıp ödenen kıdem tazminatı düşülüp kalan ödenir
    B -2013 yılında hesaplam ayapıldığı yıl aralığındaki dönem için hesaplanıp ödeme yapılır.

  10. Ben bi galeride calisiyorum ve patronlarimin otellerindede ara ara ahcilik yapiyorum yaklasik 5 yildir ayni yerdeyim gecen sene babamin sagligi icin isten istifa etmek zorunda kaldim 15 gun icinde de tekrar ayni isyerine dondum simdide esim calismami istemiyor tazminat ala bilirmiyim

  11. Mustafa Bingöl

    İyi günler forklif operatörü çalıştığım şirkette akşam vardiyasında şirketime ait karşılığım olan operatör olmadığından a şirketinde malı yükleyip b şirketine gidip orada malı indirip ve tekrar ordan mal yükleyip gün içinde a firmasına mal götürmek ve bunu devamlı tekrarlamak suretiyle yaptığım çalışma yasalmıdır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir