Ekonomik Kriz Nedeni İle İş Sözleşmesi Fesih Edilen İşçinin Yasal Hakları Nelerdir?

4857/18 açısından iş sözleşmelerinin; işçinin yetersizliğinden ve davranışlarından, işin, işletmenin veya işin gereklerinden kaynaklanan nedenlerle işveren tarafından feshi mümkün olabilmektedir.

İş sözleşmelerinin bu nedenlerden herhangi birine dayalı olarak feshi durumunda; feshin yazılı olarak ve bildirim süresine bağlı kalınarak işçiye iletilmesi, feshin gerekçesinin açıkça belirtilmesi, çalışma süresine ve feshe bağlı olarak ortaya çıkan yasal hakların ödenmesi esastır. İş sözleşmesinin feshi sırasında bildirim süresi verilmemesi halinde, söz konusu sürenin ücreti ihbar tazminatı olarak ayrıca ödenmektedir.

Öte yandan; iş sözleşmelerinin ekonamik nedenlerle feshi konusundaki yargı uygulamaları, ekonemik koşulların zorlukları karşısından iş sözleşmesi fesihlerinin en son seçenek olarak değerlendirilmesi gereği yönündedir. Herhangi bir işyerindeki çalışma süresi en az 6 ay olan işçi söz konusu işyerindeki çalışan sayısının en az 30 olması koşulu ile, işe iade hükümlerinden yararlanabilmektedir. Bu bağlamda; iş sözleşmesinin neden belirtilmeksizin feshi veya belirtilen nedenin gerçeği yansıtmadığı iddiasında bulunulması halinde, fesih bildiriminden itibaren bir ay içinde iş mahkemesine başvurularak feshin geçersizliği ve işe iade talebinde bulunulabilmektedir.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Alt İşveren Durumu Esas No: 2013-16120

• FESHİN GEÇERSİZLİĞİ İSTEMİ ( İşe İade Davası – İşyerinin Üretim Mekanizmasının Eksiksiz Tespitiyle Davacı …