Evlat Edinen Anne İçin Doğum Borçlanması Şartları
Evlat Edinen Anne İçin Doğum Borçlanması Şartları

Evlat Edinen Anne İçin Doğum Borçlanması Şartları

Kadın sigortalılar açısından emeklilik şartlarını yerine getirmeleri aşamalarında emekli olunacak tarihte gereken prim gün sayısını tamamlamaları için bir takım kolaylıklar sağlanmıştır. Bu kolaylıkların en önemlisi ise doğum borçlanmasıdır. Yazımızda doğum borçlanması şartlarına kısaca değinerek başlıktan da anlaşılacağı üzere evlat edinen anne için doğum borçlanması şartlarını değerlendireceğiz.

Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir?

Doğum borçlanması yapmak isteyen kadın sigortalılarda borçlanma esnasında sigortalılık statüsüne haiz olma şartı aranmasa da doğumdan önce mutlaka sigortalılık başlangıcı aranmaktadır. Diğer bir deyişle borçlanma yapacağı doğum sürelerinden önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na uzun vadeli sigorta kolları bakımından sigortalı bildiriminin yapılmış olması gerekmektedir.

Sigortalılık başlangıcından önce yapılan doğumlarda ise Yasa koyucunun bu sürelere ilişkin borçlanma hakkını henüz tanımadığını görmekteyiz.

Kadın sigortalının doğum borçlanması yapabilmesi için, borçlanacağı süre kadar hizmet bildiriminin yani sigortalılık bildiriminin olmaması diğer adı ile eksik günlerinin olması gerekmektedir. Doğum borçlanması yapacak kadın sigortalının her doğum için 2 yıl olmak üzere toplamda 6 yıllık doğum borçlanması yapabilmesi için, borçlanılan süre kadar çocuğun yaşaması gerekmektedir.

Evlat Edinen Anne İçin Doğum Borçlanması

Kadın sigortalıların her sigortalılık başlangıcından sonraki her bir doğum için en fazla 2 yıllık sürelerle maksimum 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yapabildiğini yukarıda anlatmıştık. Kamuoyunda merak edilen hususlardan birisi de evlat edinen anne doğum borçlanmasını hangi şartlarda gerçekleştirecek?

2014 yılına kadar evlat edinen anne doğum borçlanması hakkı tanınmaz iken 2014 yılında yapılan yasal değişiklik ile evlat edinen anneler de emeklilik için eksik günlerinde doğum borçlanması yaparak prim hizmet günü elde edebilirler. 2 yaşını doldurmamış çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen kadın sigortalı da doğum borçlanması (en fazla üç çocuk) yapabilecektir. 2 yaşını doldurmuş çocuğu evlat edinen kadın sigortalıların (evlat edinilen çocuktan) doğum borçlanması hakkı bulunmamaktadır.

Hem Evlat Edinen Hem Doğum Yapan Anne Borçlanma Yapabilir

Kafalarda soru işareti bırakan bir diğer konu ise çocuğunu evlatlık veren anne ile evlat edinen anne aynı çocuk üzerinde doğum borçlanması yapabilir mi?

Evlat edinilen çocuk için yapılacak borçlanmalarda, çocuğun doğum tarihi dikkate alınarak 2 yıllık doğum borçlanma süresini aşmamak üzere hem doğuran hem de evlatlık alan kadınlar borçlanma yapabilecektir. Doğum yapan anne, doğum tarihi ile evlatlık verilen tarihe kadar geçen süreyi, evlat edinen anne ise evlatlık alınan tarihten çocuğun iki yaşını doldurduğu tarihe kadar geçen süreleri borçlanabilir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Yarım Çalışma Ödeneği ve Kısmi Çalışmanın Farkları

Yarım Çalışma Ödeneği ve Kısmi Çalışmanın Farkları

Doğum sonrasında kullanılmak üzere İş Kanunu’nda yakın zamanda düzenlenmiş yarım çalışma ödeneği ve kısmi çalışma, …

1 yorum

  1. Ben 2002.mayıs ayında evlendim benim üvey evladım 2000 ocak doğumlu ben onun için doğum borçlanması yapabilirmiyim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir