Hizmet Borçlanmasını Yıl Bitmeden Yapmanın Avantajları
Hizmet Borçlanmasını Yıl Bitmeden Yapmanın Avantajları

Hizmet Borçlanmasını Yıl Bitmeden Yapmanın Avantajları

Çalışma hayatına adım atarak sigortalı olarak çalışmaya başlayan her birey istisnai durumlar haricinde belirli temel üç şartı tamamladıktan sonra emeklilik hakkını elde ediyor. Yaş, sigortalılık süresi ve prim gün sayısı olarak belirlenen bu şartlardan prim gün sayısı fiilen çalışma sonucu doldurulmanın yanı sıra borçlanma yapılarak da elde edilebiliyor. Tercih edilen hizmet borçlanması erken emeklilik veya eksik prim günlerinin tamamlanması ile sigortalılara fayda sağlıyor.

Hangi Süreler İçin Borçlanma Yapılabilir?

  • Askerlik borçlanması,
  • Yurt dışında geçen sürelerin borçlanılması,
  • Doğum borçlanması,
  • Sigortalı olmaksızın avukatlık stajı,
  • Doktora ve uzmanlık stajı,
  • Sigortalı iken tutuklulukta veya gözaltında geçen süreler borçlanılarak sigorta prim gün sayısına ekleme yapılabiliyor.

Hesaplama Neye Göre Yapılıyor?

Sigortalılık süresi için borçlanma yapmak isteyen bir sigortalı borçlanacağı süreye göre belirli tutarlarda ödeme yapmak durumunda. Bu tutarların hesaplamaya esas oranları ise her yıl belirlenen yeni asgari ücret ile beraber değişiklik gösteriyor.

Yurt dışı borçlanması günlük brüt asgari ücretin %45’i iken diğer borçlanma türlerinde bu oran %32 olarak uygulanıyor. 2020 yılı günlük brüt asgari ücret tutarı olan 98,10 TL üzerinden hesaplama yapınca yurt dışı borçlanmaları için minimum 44,14 TL, diğer borçlanmalar için ise 31,39 TL ödeme yapılması gerekiyor. Günlük maksimum borçlanma tutarı ise minimum tutarların 7,5 katı alınarak hesaplanıyor.

Yeni yılın gelmesi ile birlikte asgari ücrete zam yapılacak ve dolayısıyla borçlanmaya esas alınan tutarlarda da artış yaşanacak. Bu nedenle borçlanma yapmayı düşünen sigortalıların, 2020’nin sonuna kadar başvuru yapması halinde gelecek yıla kıyasla daha düşük tutarlar ödeyerek prim gün sürelerini artırabilecekler.

2021 Asgari Ücret İle Günlük Borçlanma Miktarı Artacak

Sosyal Güvenlik hizmet borçlanmaları içinde bulunulan yılın asgari ücretine tutarına değişmekle birlikte 2020 Aralık ayı içerisinde hizmet borçlanmalarının yapılmaması halinde, 2021 yılında yapılacak olan borçlanmalar da daha maliyetli olacak.

Örneğin 2021 yılı asgari ücretin 3.532,00 TL olacağını varsaydığımızda;

Bir günlük asgari ücret; 117,73 TL ve bir günlük hizmet borçlanması (örneğin askerlik) tutarı ise 37,67 TL olacak.

2020 yılında yapılacak bir günlük askerlik borçlanması için 31,39 TL ödeyecek olan vatandaşlar 2021 yılında yapılacak bir günlük askerlik borçlanması için 37,67 TL ödeyecekler.

Bir günlük fark 6,28 TL olmakla birlikte, 18 aylık (540 gün) askerlik borçlanması 3.391,20 TL olacak. Tahmini asgari ücret üzerinden yaptığımız hesaplamada 2021 yılında askerlik borçlanması yapmak, 2020 yılına göre 3.391,20 TL fazla ödeme yapmak anlamına geliyor.  

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

hizmet-borclanmasi-nedir

Hizmet Borçlanması nedir? Hangi Süreler Borçlanılabilir?

Tahmini okuma süresi: 1dk.’dan az. Sigortalıların kendi istek ve arzusu dışında, sigortalılık sürelerinin kesilmesi halinde,kesilen …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir