Kısa Çalışma Ödeneği Başvuruları Başlıyor
Kısa Çalışma Ödeneği Başvuruları Başlıyor

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuruları Başlıyor

Dünya Sağlık Örgütü 11 Mart’ta, yeni coronavirüs (Covid-19) salgınının daha büyük kitlelere bulaşma ihtimali nedeni ile “pandemi” ilan etti. Tüm dünyayı etkileyen bu salgında, büyük çapta bir ekonomik krizin kapıda olmasını tahmin etmek zor değil. Ülkemizde geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili bir ekonomik paket hazırlandığı duyuruldu. İŞKUR da konu ile ilgili olarak, kısa çalışma ödeneği başvurularının başlanacağı bilgisini verdi.

Ülkemizde bu tarz olağanüstü, ekonomik hayatı olumsuz etkileyen faktörlerin bulunması durumunda, kısmen de olsa çalışanların ekonomik kayıplarının önüne geçilmesi adına kısa çalışma ödeneği bulunuyor. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanılmasının gerekliliği 4857 sayılı İş Kanununun 24. maddesinde belirtilen zorlayıcı sebepler hükmü gereği ile; iş yerinde işin bir haftadan fazla süreyle durması halinde devreye giriyor.

Kısa Çalışma Ödeneğinin Mevzuatımızdaki Yeri

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun Ek 2. maddesinde, “Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, iş yerinde üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabilir.” deniliyor.

Yine aynı maddede yer alan kısa çalışma uygulaması; genel ekonomik, sektörel veya bölgesel bir kriz ya da zorlayıcı sebeplerle iş yerinde çalışma süresinin önemli ölçüde azaltılması veya durdurulması halinde başvurulacak. Kısa çalışma, çalışanların çalıştırılamadıkları süre için, işçilere yapılan bir ödeme olarak karşımıza çıkıyor. Bu dönemde çalışanların genel sağlık sigortası primleri de ödeniyor.

Kimler Kısa Çalışma Ödeneğinden Faydalanacak?

Sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için için İşverenin Türkiye İş Kurumuna müracaatının uygun bulunmasının yanı sıra, kısa çalışma ödeneğinden faydalanacak sigortalının, işsizlik maaşını hak eden kriterlere sahip olması gerekiyor.

Yani, son üç yılda en az 600 gün sigorta prim gün sayısının bulunması ve işten ayrılmadan önceki son 120 günlük kesintisiz sigortalı bildiriminin olması şartı aranıyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı TBMM’ye sunduğu yasa tasarısı onaylanırsa, bu süreler işçinin lehine değişecek. Buna göre:

  • Son üç yılda en az 600 gün sigorta prim gün sayısını 450 güne,
  • Son 120 günlük kesintisiz sigortalılığı ise 60 güne indirilecek.

Kısa Çalışma Ücreti Ne Kadar?

Ödenek, son 12 aylık SGK’ya bildirilen prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanan günlük tutarın yüzde 60’ı üzerinden hesaplanarak veriliyor. Bu tutar, brüt asgari ücretin yüzde 150’sini geçemeyecek şekilde oranlanıyor. Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşamıyor. Ancak bu süre Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar çıkarılabiliyor.

İşverenler Kısa Çalışma Ödeneği Başvurularını Elektronik Ortamda Yapabilecek

Covid-19’dan olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma ödeneğine başvurmak isteyen işverenler, 23 Mart 2020 tarihi itibarıyla Çalışma İş Kurumu İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerine özel oluşturulan, e-posta yolu ile başvuru yapabilecek. Kısa çalışma ödeneği başvurusu e-posta adreslerine ulaşmak için buraya tıklayın.

Kısa Çalışma Talep Formu için tıklayın.

Kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri içeren liste için tıklayın.

 

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

2024 Yılı Asgari Ücret Desteği Genelgesi Duyuruldu

2024 Yılı Asgari Ücret Desteği Genelgesi Duyuruldu

2024 YILI ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ GENELGESİ DUYURULDU

8 yorum

  1. Emekli çalışanlar işsizlik primi yatirmadiklarindan bu yasadan yararlanamahacaklar demektir.Peki durumları ne olacak.

  2. Şeyhmus Poyraz

    Lütfen yardımcı olurmusunız?, 2 yıldır çalışıyorum bu iş yerinde iş yerim salgın nedeniyle ara verdi ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabileceğimizi söyledi henüz bir şey belli değil, az önce E devlet üzerinden sigortama baktım şubat ayında 21 günlük kesintim var.(böyle bir şeyden haberim yok)
    İş yerini aradım telefonları açmıyor. Peki bu kesinti yüzünden kısa çalışma ödeneğinden mahrum bırakılırmıyım?

  3. 600 gün pirimi doldurdum ama aynı yerden çıktım tekrar işe girdim 20 gün oldum gireni faydanalırmıyım yani maaş alabilirmiyim zorunlu

  4. Ceyda İlbastı

    Merhaba,
    Kısa ödenekden yararlanan evlilik tazmınatı hakkını kaybetme gibi bir durumu var mı

  5. Hamileler bu kanundan faydalanabilirmi işyeri insan kaynakları faydalanamz diyerek rapor almaya yönlendiriyor.

  6. Merhaba çaliştım iş yeri beni 5 hafta izine çıkardı sonra 3 hafta salgın vürüs için iş yerini kapattı ve 3 hafta kapattı kısa çalışma ödeneği faydalanmak için ben tedbir amaçlı iş yerimden sağlık nedeniyle 3600 den tazminatı alabilir miyim iş ten ayrılmama istiyorum bilgi lütfen

  7. Mrblar 2019 aralik 18 de ise basladim bana 3 ay sigortasiz calistiricaklarini iskurdan sigorta destegi alabilmeleri icin 3 ay sigortasiz gorunmemi istediler ve sigortami baslatmadilar ve korona virusunden dolayi is yero 1.5 aydir kapali ve bana maas odemiyolar ne yapmaliyim dun is yerimle gorustum sahibiyle bama yardim edemiceni soyledi gunde 13.5 saaat calisiyodum yol parasi yemek molasi ve gunde 1 cesit yemek veriyolardi haftada 1 gun izin vardi ve bundan cok rahatsizim yarin ramazan oruc gunun ilk gunleri evliyim 2 cocuk babasiyim hicbir gel8rim yok

  8. Tam kapanma döneminde iş yerinde covid 19 ücretsiz izin formu imzalayıp hiç bir açıklama yapmadılar hak kaybim varmıdır??

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir