Özel Öğretim Kanununa Tabi Çalışanlarda Belirli Süreli İş Sözleşmeleri
Özel Öğretim Kanununa Tabi Çalışanlarda Belirli Süreli İş Sözleşmeleri

Özel Öğretim Kanununa Tabi Çalışanlarda Belirli Süreli İş Sözleşmeleri

Özel Öğretim kurumlarında çalışan, yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticilerin, okul yönetimleri ile yaşadığı sorunların başında belirli süreli iş sözleşmesi süresi, kıdem ve ihbar konusundaki anlaşmazlıklar gelmektedir. Özel Öğretim Kanununa Tabi Çalışanlarda Belirli Süreli İş Sözleşmesi çok sık tercih edilen bir sözleşme türüdür. Belirli süreli sözleşmelerin çalışanların bazı yasal haklarını sınırlaması, konuyla ilgili taraflar arasındaki anlaşmazlığı arttırmaktadır.

Özel öğretim kurumlarında çalışan öğreticilerle,  belirli süreli iş sözleşmesi yapılması ve sözleşmenin en az 1 yıllık olması, 5580 Sayılı Kanun’un 9. maddesi ile zorunlu hale getirilmiştir.    “Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilir.”

Kanun’un bu maddesine göre, sözleşmenin en az bir takvim yılı süreli olması gerekir; ancak mazeretler nedeniyle kurumdan ayrılanların yerine alınacak olanlar için bir yıldan az süreli sözleşme yapabilme istisnası getirilmiştir. Eğer istisnai durum haricinde 1 yıldan az süreli bir sözleşme yapılmışsa, sözleşme kendiliğinden 1 yıllık sürenin sonuna kadar uzatılmış olur.

Eğiticilerin belirli süreli sözleşmeleri,  Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile belirtildiği için ne kadar üst üste yapılırsa yapılsın belirsiz süreli sözleşmeye dönüşmemektedir. Ancak bu durum iş güvencesi hükümlerinden yararlanmayacakları anlamına gelmez.  Eğiticiler, 5580 sayılı Kanun’daki hakları saklı kalmak kaydıyla sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa ve 4857 sayılı İş Kanunu’na tabilerdir. Dolayısıyla kıdem ve ihbar konularında da iş kanunu dikkate alınmalıdır.

Kıdem ve İhbar Tazminatı

Belirli süreli iş sözleşmelerindeki kıdem ve ihbar tazminatı konusu Kanunda açıkça yer almamakla beraber, bu durumda nasıl bir uygulama yapılması gerektiğini işaret eder Yargıtay kararları bulunmaktadır.

Eğiticilerin imzaladıkları sözleşmenin, belirli süreli iş sözleşmesi olması sebebiyle ihbar öneli ortadan kalkar, ancak aynı durum kıdem tazminatında geçerli değildir.

Okul Yönetiminin sözleşmeyi, haklı bir neden olmadan yenilemek istememesi,  işverenin çalışma ilişkisini bitirme iradesi gösterdiği anlamına gelecek ve bir yılı doldurmuş olan eğiticiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekecektir. Aynı şekilde sonraki dönem için sözleşmesini yenilemek isteyen eğiticiye karşı sessiz kalması da kıdem tazminatının ödenmesini gerektirecektir.

Sözleşmesi arka arkaya yenilenmiş bir eğiticinin kıdem tazminatı hesabı için önceki çalışma süreleri de dikkate alınmalıdır. İşverenin sözleşmeyi yenilemek istemesi, eğiticinin kabul etmemesi durumunda ise kıdem tazminatı söz konusu olmayacaktır.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 17.06.2008 tarihli 2008/13489 E. ve 2008/16388 K. sayılı kararı;

Davalı iş yerinde 625 sayılı yasa gereği en az 1 yıl süreli sözleşme ile çalışan davacının iş sözleşmesinin, davalı işveren tarafından yeni eğitim yılında yenilenmeyeceği belirtilmek suretiyle davalı işveren tarafından feshedildiği anlaşılmaktadır. Dairemizin kararlılık kazanan uygulaması gereği belirli süreli iş sözleşmesinin süre sonunda işveren tarafından yenilenmeyeceğinin bildirilerek feshedilmesi ve hizmetin bir yıl bulunması halinde işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Somut olayda davacının davalı eğitim kurumunda 1 yıl süreli iş sözleşmesi ile çalıştığı sabittir. Sözleşme işveren tarafından yenilenmeyerek feshedildiğine göre hesaplanan kıdem tazminatının hüküm altına alınması gerekir.”

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Sözleşmelerinde Cezai Şart

İş Sözleşmelerinde Cezai Şart

İşçi ve işverenin arasındaki iş ilişkisini bir “sözleşme” başlatır. İşçi yapılacak iş veya görevi, işveren …

8 yorum

  1. 10 ay boyunca (10 ay sözleşmeli olarak ) bı özel öğretim kurumunda öğretmenlik yaptım ve 10. Ayda iş veren haksız sebeplerle sözleşme yenilememek istedi . Bu durumda ihbar tazminatı alabilir miyim ?

  2. Yargıtayın 2018/2 sayılı içtihatları birleştirme kararı ile birlikte özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin iş sözleşmesine bağlı kıdem, ihbar tazminat hakları sürüncemede bırakılmış oldu.
    Konu ile alakalı pratik uygulamaya dair özellikle öğretmenlere yönelik nasıl hareket edilebileceği alakalı bir yazı bekliyoruz iş kanunu.com dan

  3. Merhaba ben bir özel okulda öğretmen olarak çalışmaktayım önümüzdeki dönem için kurumum benimle sözleşme imzalamadı bu durumda ne zamana kadar maaş alabilirim kaç ay üzerinden maaş alabiliyorum ka uni haklarım konusunda bilgi verirmisiniz

    • özel okul en az 12 ay sözleşme imzalamak zorunda daha altı imzalasa bile 12 aya uzar . en az 12 ay çalıştıysanız ve işverenin sözleşmeeyi yenilemeyen taraf oldugunu kanıtlarsanız ki istifa sözleşmesi vs imzalamayın. kıdem tazminatı alabilirsiniz.

      • Mrb ozel okulla öğretmenin yaptığı ve bir kere bir sene uzatılan belirli sureli is sözleşmesi süresiz sözleşmeye doner mi ?

  4. Merhaba bir Özel Eğitim Rehabilitasyon merkezinde işe başvuracağım fakat şubat mart aylarında belki atamam olabilir. Atamam olursa yapılan sözleşmenin yaptırımı olur mu? Sözleşmeye ek bir madde ile fes konusu olursa cezai şart konulursa atamam olursa bu cezayı ödemem gerekir mi? Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.

  5. Merhaba bir audan kisa bir sure bir özel egtim ve rehabilitasoyon merkezinde ogretmen olarak çalıştım. Anacak ulaşim sıkıntısı ve çesitli ozel sebeplerden dolayi istifami verip oturdugum yere daha yakin bir kurumda calisma karari aldım ancak bunu kurum müdürü istifa ihbari vermedigimden dolayi ihbar tazminati istedi bu durumda ne yapabilirim.

  6. Merhabalar. Belediye şirketi üzerinde yaklaşık 12 senedir çalışmaktayım. Diplomam gereği akşam okullarında ders vermek istiyorum. Belediye ile yapılan sözleşmedeki maddelere istinaden ikinci bir iş yapmam engellenebilir mi ?veya ikinci bir iş yapabilmem mümkün mü ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir