Rapor Alan İşçinin Ücreti Ödenir Mi?
Rapor Alan İşçinin Ücreti Ödenir Mi?

Rapor Alan İşçinin Ücreti Ödenir Mi?

Çalışma hayatının cevap bulamadığı konulardan birisi de, raporlu işçinin ücretinin ödenip ödenmeyeceğidir. İş hayatımızın temel yasası olarak uygulamada bulunan 4857 Sayılı İş Kanunu da açık bir şekilde bu sorunun cevabını vermemektedir. Maddelerin lafzından yorumla sonuca da tam olarak varılamamaktadır. Konuyu değerlendirerek yorumlarınıza bırakıp Yasa koyucudan bu konuda bir düzeltme beklemeye devam edeceğiz.

Aylık Maktu Ücretle Çalışma Durumu Ve Sözleşme Şartı

İşverenlerin, -iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri hükümleri saklı kalmak kaydıyla- eğer işçi aylık ücretli (Maktu Ücret) ise işçinin hastalığı durumunda Kurumdan alacağı Geçici İş Göremezlik Ödeneğini işçiden talep edip mahsup ederek işçinin aylık ücretini tam olarak ödemesi gerekmektedir (4857 sayılı İş Kanunu Madde 48). Ancak uygulamada birlik olmaması üzerine hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinin aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilebilmesi noktasında işverenin takdirine bırakılmıştır.

Dolayısıyla, işverenlerin raporlu işçiye bu sürede ücret ödeme yükümlülüğü olmadığı gibi, ücret ödenmemişse sigorta primi de yatırması söz konusu olmayacaktır. (İstirahatli Kodu ile bildirim yapılarak raporlu günlerin primleri ödenmez.)

Ayrıca not edilmesi gerekilen, ücretin ayda bir kez ödenmesinin ayrı, maktu (kanundaki ifadeyle aylık ücretli) ücretin ayrı olduğudur. Ücretin ayda bir kez ödenmesi onu maktu hale getirmez. Maktu ücretten bahsedebilmek için, istisnai bir uygulama olduğundan, yukarıda belirtildiği gibi, toplu iş sözleşmeleri, iş sözleşmesi veya çalışma şartlarıyla belirlenmiş olması gereklidir.

Ayrıca bazı işverenler iyi niyet göstergesi olarak çalışanlarının raporlu olduğu günlerde ücretlerinden kesinti yapmamaktadır. Bazı işverenler ise çalışanların raporlu olduğu günlerde ücret kesintisine gitmekte ve SGK bildirimlerinde rapor alan çalışanını “01” kodu ile bildirmektedir. Dediğimiz gibi bahsettiğimiz konu net bir mevzuat hükmü içermemekte ve uygulayıcıların inisiyatifine bırakılmaktadır.

Uygulamadaki farklılıklar nedeni ile İşçi işveren arasında uyuşmazlık çıkmaması adına, işverenlerin, bağlı bulundukları İŞKUR il müdürlüklerinden anılan durum hakkında bilgi alarak aksiyonda bulunmalarını tavsiye ediyoruz.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Rekabet Yasağı

Rekabet Yasağı

İş sözleşmelerinde, işverenin çıkarlarını koruyan rekabet yasağı nedir? Tüm detayları ile sizler için inceledik!

10 yorum

  1. Çok saçma bişe o zaman neden rapor veriliyo istirahatlı olan bi işçinin gunlugu kesilmemesi lazım yada rapor kaldırılsın işçi can verene kadar çalışsın mutsahaktır bize ne yapsalar alķıs tutan koyun surusu oldukçada kule gibi çalıstırılır insanlar .

  2. Merhabalar;

    Ankara’da görevli bir kamu işçisi salı günü 15:00 / 23:00 vardiyasından çıkıyor. Çarşamba günü 15:00 / 23:00 vardiyasına gelmesi gerekirken Çarşamba günü Gaziantep’den özel bir hastaneden almış olduğu ( rapor saati : 11:20 ) 3 günlük tek hekim raporunu işyerine elektronik ortamda gönderiyor.

    Bu işçinin işvereni siz olsaydınız iş kanununa göre ne gibi bir işlem yapardınız.

    Teşekkür ederim.

    • Siz şimdi özel Hastane doktorlarının kafasına göre bir rapor verdiğini insanların işe gelirken bile ciddi rahatsızlık geçirebileceğine inanmıyor musunuz

  3. iş kanunun 49.maddesi hastalık sebebiyle izinli olan çalışana ücret ödenmesi gerekir demektedir. Bu maddeye göre ücret ödemek zorunludur diyebilir miyiz?

    Madde 49 – İşçinin tatil günü ücreti çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir.
    Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
    Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedibuçuk katıdır.
    Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere 46, 47 ve 48 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Ancak bunlardan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışanlara ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük ücreti ödenir.

    • Mazeret İzni ile Doktorun verdiği İstirahat Raporu (Geçici İş görmezlik belgesi) aynı şey değildir. Kaldı ki 49. madde Tatil gününe denk gelen Ücret ödemelerine atıfta bulunur. Bire bir İstirahat günleri için ödenecek ücretlerden bahsetmez.

  4. Ben gecen ay iskazasi gecirdim 10 gun iskazasi raporu verdi o 10 gun bittigindede bir 10 gun daha verdi o 10 gunde bitti busefer bir ay rapor verdi ama maasim yatmadi pirimimde yatmadi aradim sordu e yatmaz dedi sgk odicek o parayi size dedi simdi normal raporda anlarim ama is kazasi bu girev basinda oldu ben saglik bakanligi personeliyim arac carpti bu konuda bir fikri olan veya bi bildigi olan varmi

    • Hastalık, kaza vs fark etmiyor. Raporlu iseniz SGK üzerinden işe gidemediğiniz günlerin parası ödenir. Onun dışında yorumda bir tane de işveren yazsaymış iyimiş. İşçi hakları kadar işveren hakları da var arkadaşlar. O insanlar sizin gibi para kazanmaya çalışıyor. Burda ahkam kesenler işveren olsa işçisine Sağlık Sigortası bile yapmaz. 😀

  5. Asgari ücretli bi çalışanım Gecen ay pandemiden dolayi raporluydum 10 gün bugün 2058 tl iş yerim 516 tl ise sgk yatirmis kalan 226 tl nereye gitti acaba ben bunu merak ediyorum

  6. Merhaba ben kurumsal bir yerde çalışıyorum sigortam 15 günlük yatmaya başladı daha sonra annem rahatsızlandı iş yerinden izin almam gerekti rapor istendi 10 günlük istirahat raporu aldim annem çabuk iyilesince sadece 5 gün kullandım sonra geldim maaşımdan kesilirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir