Sosyal Medyada Hakaret Haklı Fesih Nedeni

Sosyal medyada hakaret, yargıtay kararlarına göre haklı fesih nedeni olarak belirlenmiş durumda. Sahip olduğunuz sosyal medya hesaplarında işvereninize dair bir paylaşımda bulunurken, işten atılma ihtimalinizi düşünmenizde fayda var. Hakaret Haklı Fesih Nedeni olabilir mi?

Günümüzde sosyal medya hesaplarını kullanmayan çok az insan bulunmaktadır. Özellikle çalışanların yoğun iş yaşatışından kurtularak, iş yoğunluğundan kurtulmak ve daha eğlenceli zaman geçirmek için sosyal medyada vakit geçirmektedir. Bazı durumlarda ise sosyal medya bir eleştiri ve açık oturum platformuna dönüşmektedir.

Örneğini vereceğimiz Yargıtay Kararı, sosyal medyada bir işçinin işvereni hakkında kimine göre “eleştiri” kimine göre ise “eleştiriyi aşan boyut” olarak değerlendirilse de Yargı kararını vermiş ve işçilerin özgür oldukları sosyal medyayı biraz olsun kısıtlamıştır.

Haklı Fesih 6 İş Günü İçinde Kullanılmalı

İşçinin haklı fesih halleri hakaret veya sataşmada işveren için de geçerlidir. İşçinin işveren veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söylemesi, işverene yahut onun aile üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, bu yönde davranışlarda veya cinsel tacizde bulunması halinde de haklı fesih imkânı vardır.

Sataşma genel olarak hakaret, darp, kavga, tehdit şekillerinde karşımıza çıkmaktadır. İş Kanunu’nun 25. maddesinde düzenlenen bu fesih hakkı işverene aittir. Fesih nedeni olan davranışın ortaya çıkmasından itibaren 6 işgünü içerisinde fesih hakkı kullanılmalıdır.

Feshe yetkili makama bildirilmesinden önce yapılan soruşturma süreyi başlatmaz. Fesih süresi feshe yetkili makama bildirilmesinden itibaren başlar. 6 günlük sürenin geçirilmesi halinde yapılacak fesih haksız fesih olacaktır.

İşçi Sosyal Medyada İşverene ve İşveren Vekiline Hakaret Ederse?

İşçi sosyal medya hesabında yapmış olduğu bir paylaşım sonucu işvereni tarafından tazminatsız fesih yolu ile işten çıkarılmıştır. Davada ise en büyük delil, işçinin sosyal medya paylaşımı görüntüsü olmuştur. İşçi sosyal medya hesabında;

“iki kelimeyi bir araya getirip cümle kuramayan adamlar müdür olursa basit bir resmi yazıya cevap yazmayan gerizekalılar şef olur …’de iş hayatı saçma sapan ilerliyor” şeklinde paylaşımda bulunmuştur.

T.C. Yargıtay 9. H.D. 2015/27643E 2016/7929K sayılı kararında;

Paylaşımın davalı iş yerine yönelik olduğu, davacının söz konusu hakaret ve sataşma içeren paylaşımının işverene haklı fesih imkanı verdiği … açık olduğundan davanın kabulüne karar verilmesi bozma nedenidir.

Benzer kararlar yine Yargıtay 22.Hukuk Dairesi Kararında ise “eleştiriyi aşan hakaret” öne çıkarılmıştır. T.C. YARGITAY 22.Hukuk Dairesi Esas:  2011/346 Karar: 2011/1013 numaralı davada ise yine benzer bir şekilde “ eleştiriyi aşan hakaret içeren söylemler haklı nedenli fesih” i işaret etmektedir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir