Stajyerler Fazla Mesai Yapabilir mi?
Stajyerler Fazla Mesai Yapabilir mi?

Stajyerlere Fazla Mesai Yaptırılabilir mi?

İş hayatına uyum sağlamaları ve seçmiş olduğu mesleklerde tecrübe kazanmaları amacıyla stajyerler, iş yaşamındaki hemen her sektörde yerini almaktadır.

Stajyer, İş yerinde yapılan işleri uygulamalı olarak öğrenmesi ve bilgilerini geliştirmesi amacıyla işverenin yanında zorunlu eğitim gören kişidir. Çalışanın işçiden farklı olarak stajyer olarak nitelendirilebilmesi için çalışanın bağlı bulunduğu eğitim kurumu tarafından zorunlu staj şartının bulunması gerekiyor.

İş yaşamında stajyerler diğer çalışan personellerden farklı olarak iş kanununun kapsamına dâhil değil. Bu sebeple çalıştığı iş yerinde belirli bir ücret ödense dahi işçi sayılmıyorlar.

Stajyerler herhangi bir eğitim kurumu tarafından zorunlu staja tabi olmayıp gönüllülük esasına dayalı staj yapmak istemeleri halinde, stajyer olarak değil, 4857 sayılı kanun kapsamında işçi olarak nitelendirilmiş olur.

Belirli bir eğitim kurumu tarafından zorunlu staj kapsamında çalışan stajyerler her ne kadar 4857 sayılı iş kanunu kapsamında işçi olarak nitelendirilmemiş olsalar da çalışma şartları bakımında işçilerle benzer hakları bulunuyor.

Stajyer öğrencilerin çalışma süreleri kadrolu çalışanlarla farklılık gösterir. Stajyer öğrenci lise öğrencisi ise haftada 3 gün, Üniversite öğrencisi ise haftada 6 günü ve haftalık 45 saati aşmayacak şekilde çalışabilir.

Stajyer öğrenciler istedikleri takdirde fazla mesaiye kalabilirler ve fazla çalıştıkları süreler için kendisine ödeme yapılır. Fakat işveren, stajyere fazla mesai yapması konusunda zorlayamaz.

Sanayi sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinde ise İş Kanununun 73. maddesi gereğince 18 yaşından küçük çalışanlar saat 22:00’den sonra çalıştırılamaz.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

2 yorum

  1. Benim staj yaptığım otel bunu yapmıyor beni hakkıma giriyor ben nasıl şikayet edebilirim.

    • Aynısını bende yaşıyorum maalesef. Sabah 08.00 öğle 14.00 daha sonra saat 17.00 akşam 21.30. Tabi bunlar gerçek saatler değil. Büfelerin toplanması da saatleri 15 dk oynatıyor. Gastronomi öğrencisiyim. Aşçıbaşı izin kullanmamıza izin vermiyor. Aşırı bir hak ihlali var. Otel sahiplerine bu kadar çalışmamızın yanlış olduğunu söylememize rağmen kabul etmiyor ve üstüne mobing. Ek olarak mesai parası almıyoruz. Özel sektörde çalışma saatlerinin böyle olduğunu zırvalıyorlar. Bilsem stajım yanmayacak hemen giderdim. Çok kötü şartlar. Bu arada sorunu çözebildin mi?.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir