Ücret Ne Kadar Geç Ödenebilir?
Ücret Ne Kadar Geç Ödenebilir?

Ücret Ne Kadar Geç Ödenebilir?

İş hayatının sürdürebilir olması işçinin ve işverenin beklentilerinin karşılanmasıyla mümkündür. Bu ilişkide işverenin temel beklentisi karken, işçinin ise ücrettir. İşin zamanında ve iyi niyet içerisinde yürütülmesi işveren için ne kadar önemliyse, ücretin zamanında ve eksiksiz olarak ödenmesi de işçi için o kadar önemlidir. Profesyonel hayatta bu davranışları düzenleyen işçi ve işverenin kendisinden çok, iş mevzuatıdır. Ücret Ne Kadar Geç Ödenebilir? konusu ise kanunlarda yeterince açıklık kazanmamış bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

İş Kanunu’na Göre Ücretin Ödenme Süresi

Ücretin ne zaman ve ne kadar geç ödeneceği, İş Kanunu ve Borçlar Kanunu’nun ilgili hükümlerinde belirtilmiştir. Ücret 4857 sayılı iş kanunun 32.maddesinde “bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır” şeklinde tanımlanmıştır. Aynı maddenin 5.fıkrasında ücretin ödeme zamanı ile ilgili “Ücret en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir.” hükmü ile ödeme zamanı konusuna açıklık getirilmiştir.İş Kanunu’nun bu maddesinde işçinin ücretinin ödenme zamanı belirtilmemiş, işçiye ödenecek ücretlerin bir aylık zaman dilimini geçemeyeceği ve bu bir aylık sürede ücretin ödenmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Borçlar Kanunu’na Göre Ücretin Geç Ödenmesi

Yine ücretlerin ne zaman ödeneceği 6098 sayılı Borçlar kanununun 406. maddesindeAksine adet olmadıkça, işçiye ücreti her ayın sonunda ödenir. Ancak hizmet sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesiyle daha kısa ödeme süreleri belirlenebilir. “denmiştir.

Peki, Ücretler Ne Zaman Ödenmelidir?

Sözleşmelerde ayın herhangi bir günü ücret ödeme zamanı olarak belirlenebilir. Fakat ücretin en fazla bir aylık çalışmanın karşılığı olması gerektiği için ücretin ödenme aralığı bir aylık süreyi aşmamalıdır. İş Sözleşmelerinde ücret ödeme zamanına ilişkin bir tarih belirlendiyse, ücretlerin bu belirtilen tarihte ödenmesi gerekir. Ayın, 5’i, 10’u, 15’i gibi kesin bir tarih belirtilerek veya “5. ile 10. günü arasında ödenir”  şeklinde makul bir zaman aralığında ödenmesi vaat edilmişse, ücretler bu tarihte ödendiğinde zamanında ödenmiş olacaktır.

Sözleşmelerde ücret ödeme zamanının belirtilmediği veya düzenlenen bir iş sözleşmesi bulunmadığı durumda ise, ücret çalışılan ayın son günü ya da en geç takip eden ayın ilk iş günü ödenmelidir. Borçlar Kanununda ücret ödeme zamanı, aksine bir hüküm bulunmadıkça her ayın sonu olarak belirlenmiştir. Yani işçi ücretleri çalışılan ayın son günü ya da en geç takip eden ayın ilk günü ödenmesi gerekir.

Ücretin Zamanında Ödenmemesi Durumu

Ücreti zamanında ödenmeyen işçiye, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/II-e maddesinde haklı nedenle fesih imkânı verilmiştir.

4857 sayılı iş kanunun 24 üncü maddesinin (II)  numaralı (e) bendinde “İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse” bu kanun maddesi gerekçe göstererek işçinin iş akdini sona erdirmesi mümkündür. Bu durumda sözleşmeyi işçi kendisi feshetmiş olsa da kıdem tazminatı hakkını alacaktır.

İşçinin ücretinin belirlenen günde ödenmemesi, ücret ödeme gününün geçmesi nedeniyle iş akdini haklı nedenle feshetmesi için yeterlidir. Fakat bu hakkını kullanılırken “dürüst davranma ilkesi” gereği hakkın kötüye kullanılmaması gerekir. Uzun süre çalışılan bir iş yerinde ücretleri daima gününde ödenen işçinin, ödenme gününün geçmesi nedeni ile ödeme gününden sonraki gün iş akdini haklı nedenle feshetmesi iş ahlakı kurallarına aykırı bir davranış olacaktır.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 34. maddesinde “Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir” hükmü gereği işçi, ücretin gününde ödenmemesinden dolayı iş görme borcundan kaçınma hakkını kullanabilir. Ya da sözleşmede belirtilen tarihte ödenmemesinden dolayı İş Kanununun 24/II-e maddesi gereği haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanabilir.

Ücretleri, belirlenen ücret ödeme gününden 20 günden fazla geciktirilen işçiler, bireysel veya toplu olarak iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilirler. Eylemin işe gitmeyerek değil, işi yapmayarak uygulanması gerekir. Böyle bir durumda işçi işten çıkartılamayacağı gibi yerine yeni biri de alınamıyor.

Kanunda yer alan “mücbir neden” ifadesi; önlenemeyen dışsal etkiler ve “ 20 günlük” sürede iyi niyetli işverenin geçici olarak ödeme zorluğuna düştüğü durumları kapsar. Ödeme zorluğuna düştüğü varsayılarak belirlenmiş 20 günlük sürede işçilerin işi bırakmaları önlenmeye çalışılmıştır. Yasa, işçi için ise 20 günlük süreyi iş görmekten kaçınma hakkını kullanmaya başlaması için tanımıştır. Bu süre geçtikten sonra işçinin çalışmaya zorlanması, Anayasanın 18.maddesindeki “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.” ifadelerine aykırıdır. Ücreti ödenmeyen işçi iş görme borcundan kaçınabileceği gibi haklı feshe de başvurabilir. İki düzenleme de işçiye verilmiş seçimlik haklardır ve birlikte uygulanmaz.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

52 yorum

  1. Merhaba, turkiyenin onde gelen gms operatorunun taseron aracilj cagri merkezinde 6 yıldır musteri temsilcisi olarak çalısmaktayım.. Gectigimiz aya kadar her ayın son gunu maaslarimizi duzenli bir sekilde alirken mayis ayinin maasini haziran ayinin 7.gunu aldik ve bundan sonraki maas odemelerinin de her ayin 7. Gunu yapilacagini ogrendik.
    Benim ogrenmek istedigim mayis ayinin maas odemisini haziran ayinin yedisinde aldigimiza gore bu aradaki yedi gunluk calisma suremizin ucreti haziran ayının maasina yansıtilmasi gerekmiyormu ? Ve bu calistigimiz 7 gunluk surenin ucretimize yansitilmama gibi bir durumu olabilirmi.? bu ucret maaslaramiza yansitilmadı ve yansıtılmayacağı ancak işten ayrılırken odenebilir denildi.sizcede bu olabilirmi.?Maaş tarihi değişikliği sureciyle ilgili mail bilgilendirmesi dışında herhagi bir aciklama yapilmamasi aykiri bir durum degilmidir.? Ve son olarak bu durumu sebep gostererek fesih islemini çalisan olarak yapsam tazminat hakkimi kullanabilirmiyim.? Cevaplariniz için simdiden çok tesekkur ederim.

    • ÇOK GEREKSİZ Bİ SORU OLMUŞ. iŞTEN AYRILACAĞINIZ ZAMAN ZATEN PARANIZ SİZE ÖDENİR. NORMAL SİSTEM BU YÖNDEDİR ZATEN. AYIN SONUNDA ÖDEMESİ TÜRKİYE ŞARTLARINA GÖRE ANORMAL OLUYOR. ÖRNEĞİN; MAYIS AYININ ÖDEMESİNİN HAZİRAN AYI 1’İ İLE 10’U ARASINDA ÖDENMESİ YADA BU ARADAKİ TARİHLERİN HERHANGİBİRİNDE SABİT OLARAK ÖDENMESİ NORMAL OLANIDIR. AYRI SON SORUNUZ İÇİN CEVAP İSE BÖYLE Bİ SEBEPTEN İŞ MAHKEMESİNE GİDERSENİZ SİZE GÜLERLER :))

      • Çalıştığım yerde aynı şekilde her düzensiz 5 inde 10 unda kafalarına göre maaş yatırıyolar. İçerde kalan paranı yerine biri bulunmadan çıkarsan vermeyeceklerini söylüyolar. Böyle bir kanun var mı

    • Mücahit Çakır

      Asgari ücret zammının önüzmüdeki hafta içerisinde açıklanacağı belli oldu 10 gün sonra askerlik için 3 yıldır çalıştığım iş yerinden ayrılacağım kıdem tazminatım yeni asgari ücret üzerinden hesaplanmalı değilmi

  2. merhaba 13 Temmuzda yeni bir işyerine başladım maaş ödemeleri her ayın 5 i olarak söylenmişti Ağustos 5inde maaş yatmayınca artık maaşlar 15 ine aktarıldı diye konuşma yapıldı ancak maaşlarımız o tarihte yatırılmadı bugün için hesaba yatıcağı bi,ldirildi yine bir maaş ödemesi yapılmadı işe girdiğimden beri maaşımı alamadım insan kaynaklarıyla defalarca görüştüğümde firma sahibine yönlendiriliyorum firma sahibi bugün yarın diye erteliyor bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim

  3. Merhaba, ben yüksek gerilim hatlarında çalışıyorum ve benim yaptığım iş çabuk bitiyo mesela ay veya haftada bitebiliyor ve sürekli şirket değiştiriyorum 3 ay önceki çalıştığım şirket hala askari maşımı ödemedi buna nasıl bi hak talep edebilirim

    • Merhabalar ben yeni bir işe girdim 1 ay içeriden gidiliyormuş maaşlar ne yapabilirim

    • İse giris sözlesmemde maas ödemesi ayın en gec 15 yazıyı isveren 20 sinde vermeye basladı ve bir kaç aydır 28 inde vermeye başladı her ay geriden geliyoruz bir maas hep iceride buna dayanarak maaşımın geç yatırdıgı icin benim haklı olarak sözleşmenin feshini istege biliyormuyum bu durumda haklımıyım kıdemimi tazminatımı alabilirmiyim

  4. Merhaba,
    halen çalışmakta olduğum iş yerime 20.3.2016 başladım sigorta başlangıç tarihim bildirgede 01.04.2016 maaşıma 17.10.2016 tarihinde haciz geldi düzenli bir maaş ödemesi alamadığımdan dolayı 15.10.2016 tarihinde sigorta çıkışımı verdiler bana ibranname imzalattılar gerçi ibranamede alacaklarıma ve aldıklarımla ilgili rakamsal bi ifade yok zaten banka hesabıma çıkış tarihimden önce düzenli maaş ödemesi yok ve çıkış tarihinden sonraki maaşlarımda yok arada elden aldığım makbuz karşılığı harçliklar var.13.03.2018 tarihi ile hala bu işyerinde çalışmaktayım.
    1. sorum bu durumda alacaklarımı nasıl talep edebilirim
    2. dediğim şartlarda ibranameye imza atmıştım çıkışım verildiği (03 kodu ile) zaman, şimdi alacağımı vereceklerini ama önce istifa dilekçesi istiyorlar sizce imzlamalımıyım alacaklarımı almadan.
    3. iki yıl önce 1500 tl yol yemek 2000 lira ile işe başladım ama hiç bi zam olmadı zaten 1 sene dolmadan çıkışım verilmişti .zamlı maaş alacağımı talep edebilirmiyim
    4. işyerinden yaklaşık 17 aydır sigortaszılığımın bedelini para olarak talepte bulunabilirmiyim ?Talepte bulunulabiliyorsm aylık ne kadar sigorta maliyetim işyerine..
    Kusura bakmayın biraz uzun oldu ama danışabileceğim maddi ve manevi kimsem yok bu konuda :(( şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba,
      arabuluculuk büroları açıldı…başvurun ve emin olun sizin aklınıza gelmeyen bir sürü haklarınız çıkacak.avukat ücreti yok davayı avukata verebilrisiniz.avukta davadan sonra karşı tarafdan parasını almaktadır.ve kazanırsınız bu yolla..kolay elsin

  5. Is sözleşmemizde ayın 5 ila 10 u arasında maaş ödemesi ibraz edilmiş lakin bu süre her ay 10 ünü geçiyor noterden ihtar çekip kıdem ve ihbar tazminatımı isteme hakkına sayımıyım ?

  6. merhaba çalıştığım şirkette iş sözleşmesinde her ayın birinde ödeme yaplması gerekirken her ay maaşimiz 10 ila 20 arasında herhangi bir tarihte yatıyor.yani bizde nezaman yatcagını bilemiyoruz.1 ay bakmısınız ayın9 da yatıyor diğer ay bakmışız ayın 19 a yatıyor.sürekli böyle..ne yapılabilr bu durum hakkında.

    • Eşim 18 yildır özel şoförlük yapıyor pandemi nedeniyle patronu cifligine gitti 2 ay maaşını ödemedi telefonlara bakmadı 2 ay sonra arabasını 2 gün bırakmadı diye sebep göstererek 25 maddeyle fesh etti bizde mahkemeye başvurduk hakkımızı alma şansımız varmı tesekkur ederim.

  7. Merhaba lcw’da çalışıyordum ciktim ama 15de yayması gereken primim yatmadi kanuni olarak 20 günden fazla çalıştığım için yayması lazim iş yerini aradım merkeze mail attik dediler kaç gün geçince bi işlem yada şikayet edebilirim

  8. Sürücü kursunda usta öğreticiyim. İşveren maaşlarımızı sonraki ayın 19 ila 23 arasında ödemekte. yani bugün 24 mayıs 2018. ben nisan maaşını şu ana kadar almadım. işverenin bu tür ödemelerine yasa izin veriyor mu? Mart maaşını ise nisan’ın 19 unda ödedi. yaklaşık 2-3 senedir bu sistemle maaş ödemesi yapıyor. Bu gerekçeyle iş akdimi haklı sebeple tek taraflı feshedebilirmiyim?

  9. Herkeze merhabalar maaş hesaplamalari ayın başında oluyor 15 ile 20 arasında maaş alıyoruz sözleşmede de bu şekilde geçiyor maaşları almamız 27 sini buluyor benim paranı 27 gün kullanmis oluyor mu ne gibi haklarım var şimdiden teşekkür ederim

  10. İşveren maaşı her ay geç yatırıp artık bunu alışkanlık haline getirdi.Vede ayın yirmiküsürlerinde almak için devamlı paramızı istiyoruz ve geçde olsa alabiliyoruz kavga ederek.İşveren bize maaşı verdiği tarihi bodroya yazmıyor ve farklı tarihler yazıyor yani ayın 15/16/17/18 şeklinde yazıyor.bi tarihlerden birini yazıyor.ben iş kanununa göre ne yapmalıyım ve maaşları askeri ücretten uyarmamıza rağmen yatırmaya devam edip birde bize çıktı girdi göstermiştir.nasıl bir yol haritası izlemeliyim.Teşekkürler.

  11. Bir belediye bünyesinde taşeron firmada pirt-time(yarı zamanlı) eğitmen olarak çalışmaktayım. 3 aydır taşeron firma maaşlarımızı yatırmadı! Bu konuyla ilgili nasıl bir yasal hak talebinde bulunabilirim?

  12. Sözlesmede herhangi bi ucret odeme gunu yok ve maaşim ayin 24 olmasina rağmen hala yatmadi ne yapabilirim

  13. İnsanların hakkı çiğnenirken hukuki boşlukları iş verenlerin nasıl kendi menfaatlerine kullandığı yorumlardan da görülmektedir.. İş Kanunu denen kanunun takibi sadece şikayet öneriyle ya da bu gibi aracı sitelerle değil hukuksal denetim ve meşrutiyet ile denetilmesi evladır..ne söylesek boş gitti yıllarımız bu boktan düzende.

  14. Eylül 2018 ayının hakedişini kasım ayının 1 i olmasına rağmen hala almadık. Haklı fesih sayılır mı?

  15. iyi akşamlar maaşlarımızı 5 aydır geç alıyoruz normalde 5inde alırken şuanda 17si 20 si gibi alıyoruz bunun için naslı bir yol izlememiz gerekiyor. mahkeme yoluna gitsek kidem ve ihbar tazminatımızı alabilirmiyiz “TEŞEKKÜR EDERİM

  16. Merhaba iş yerinde her ayın 1inde ödeme alıyorduk fakat 5ine kadar uzayabiliyor tamam belki çok az bir zaman dilimi fakat herkesin kendine göre ödemeleri var ne yapabilirim

  17. sabredin kardeşim sabredin hepinize ödeme yapan biri çıkar

  18. Merhabalar ben turizm sektöründe aşçı olarak çalışıyorum çalıştığım işyeri kurumsal döndü ve 2019
    1 ve 2 nci aylarında söz verilen zamlarımızı vermedi ayriyeten son 3 aydır maaşlarımızı 4 ila 6 gün arasında geciktiriyorlar bu işletmede 1 buçuk senem doluyor kurumsal şirkete döndüğümüz için sözleşmeye yenileceği söyleniyor ben sözleşmeyi yenilemesem ve bu sorunları sıkıntı olarak gösteripsözleşmemi fesh edip tazminatı mı alabilirmiyim. Konuyla ilgili bilgili olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim teşekkürler!!

  19. Merhaba,
    Çalıştığım firmada maaşlar sözleşmede belirtilen tarihlere de uyulmaksızın geç ödenmektedir.
    sözleşmede hak edilen ücret “sonraki ayın en geç 10 ” ödenir şeklinde ibare vardır.
    ben hak ettiğim maaşımı takip eden ayların ; 12 sinde de aldım 21’inde de aldım 17 sinde de aldım.
    Ayrıca “2018 yılı eylül-ekim-kasım-aralık” aylarına ait kazanılmış hak olan ikramiye mi de alamıyorum.
    nisan 2019 sonu itibariyle de 2019 yılına ait ilk ikramiyemi de hak etmiş olacağım.
    Maaşların sürekli geç yatması ve ikramiye alacağımın hala ödenmemiş olması sebebiyle iş sözleşmemi tek taraflı fesh edip kıdem tazminatı hakkımı da alabilir miyim? nasıl bir yol izlemem gerek. Yardımlarınızı rica ederim.

  20. Merhaba benim çalıştığım firmada ücretler ayın 25 26 sına kadar geçiktıriliyor. Tazminat hakķim doğuyormu doğuyorsa ne şekilde tazminatımı alabilirim. Birde 25inden önce maaşın bir kısmını yatırdıkları takďirde tazminat haķkım dögüyormu nereye muracat edebilieim

  21. merhaba. 01.02.2017 tarihinden itibaren aynı iş yeride çalışıyorum. Maaşlarımız her ayın 8 inde yatması gerekirken çoğu zaman gecikiyor. Çok düzensiz, 10 gün 15 gün geç yatıyor çoğu zaman. Bu durum işe başladığım tarihten bu yana bu şekilde devam ediyor. Fesih hakkım varmıdır. Bu sebeple işten ayrılsam kıdem tazminatı mı alabilrmiyim. Vediğiniz cevaplar için şimdiden teşekürler.

  22. Merhaba
    İşyerim beni geçici olarak farklı bir şehire göreve gönderdi .Gönderdiği şehirdeki masrafımı 2 ay geçmesine rağmen yatırmadılar.Sözleşmemi noter aracılığıyla fesih ederek kıdem tazminatına hak kazanabilir miyim?

  23. Merhaba, bizde şöyle bir durum soz konusu yaklaşık 1 yildan beri maaslar duzensiz yatiyordu.taki son iki aya kadar . Ben bu durumda hakli fesihten yararlanip tazminatli cikis alabiliyormuyum. Simdiden tesekkurler.

  24. Merhabalar. Manisa Sarp plas (vestel yan sanayi) da çalışıyorum. Sözleşmelere göre her ayın 10 unda maaşımızı alacağımız belirtildi. Ama 2 yıldır her ayın 10 u değilde 30 unda maaş alıyoruz. Mayıs İn maaşı haziranın 10 unda yatacağına haziranın 30 unda yatıyor. Sürekli olarak 20 günlük Bi gecikme var. Bu durumda ne yapmak gerekir yardım lütfen

  25. 6 ay çalıştığım firmada iş bitti çıkış aldık 15 günlük ihbar tazminatını verdiler ama içerde kalan 1 aylık maaşımı vermediler oyalayıp duruyorlar 2 ay oldu telefonlara mesajlara cevap vermiyorlar ne yapmam lazim yardımcı olun lütfen

  26. Merhaba ben 3 ay bir iş yerinde çalıştım sebebsiz yere benim çıkışım yapıldı 04 koduyla ve 20 gündür maaşım verilmedi.. 2850 maaş alıyorum bankaya 2020 den yatıyor kalanını elden alıyorum.. kendileri çıkardığı için ihbar tazminatını imzala ödeme yapalım dediler bende güvenmediğim için kabul etmedim sizce ne yapmalıyım şimdiden teşekkür eder iyi günler dilerim

  27. Son 3 aydır maaşlar 15 inde yatmasi gerekirken 20 21 22 oluyor ama 3 günlük gecikme dahi beni faize sokuyor iş akdimi fesh edebilirmiyim.
    Üstelik bugün yatacak diyorlar yatmıyor yarın diyorlar yine yok devamlı bir yalan dolan bilgisi olan yazarsa sevinirim ne yapmam lazim

  28. BEN 14-34 VARDIYA SISTEMINDE GECE GUVENLIK GOREVLISI OLARAK CALISIYORUM 14 CALIS 34 ISTIRAHAT MAAS KESIM TARIHIMIZ AYIN 1 I VE MAAS 15 INDE YATAR DEDILER AMA 1 BUCUK YILDIR CALISIYORUM HIC 15 INDE ALMADIM 16 SI 17 SI OLDU GENELDE AMA BU 4 5 AYDIR IYICE SALLIYORLAR 22 SI 25 NE KADAR SURUYOR BU YASAL MI BUNUN ICIN BI HAK TALEP EDEBILIRMIYIM YADA SIKAYET MABINDA NEREYE BASVURABILIRIM

  29. Ben işten çıktım sigortam yattı ama maaşım yatmadı ne yapmam lazım

  30. Merhaba 3 yıldır bir işyerinde çalışıyorum işe girdiğimden tarihten bugüne denk hiç zamanında maaşımı alamadım hep parça parça 20günlük zaman içinde aldım mesela geçen ayın maaşını bu ayın 7-8-9-10 ve 18-19-20-21 tarihlerinde aldım hep böyle 8-9 parçaya bölünerek zamanında alamıyorum yıllık izin yok iş aksini sonlandırma hakkım varmı tazminat ve yıllık izin ücretlerimi alabilirmiyim

  31. İyi günler. Ben bir özel okulda öğretmenlik yapıyorum. İşveren sigortaları eksik yatırdı ve kolej binasına geçeceğiz diyerek Ağustos ayından beri hem öğretmenleri hem velileri hem de öğrencileri oyaladı. Öğretmenlerin bir kısmı maaşlarını alamadıkları için istifa etti. Şuan da verilen sözler tutulmuyor. Hâlâ kolej binasına geçilmedi öğrencilere verilen servis araçları sözü çeşitli bahanelerle tutulmadı hep aksatıldı. Öğrencilere mezun gruplarla birlikte kurs binasında bir taraftan tadilat yapılırken eğitim veriliyor. Kaloriferler yanmıyor. Dersler aksatılıyor bazı derslerin öğretmenleri yok ve onların yerine başka öğretmenler derse giriyor. Bizim maaşlarımız da ödenmiyor. Eş olarak çalışan öğretmenlerin maaşları , hizmetli personelin maaşları verilmiyor. Bu durumda ben istifa etsem nasıl bir yol izlemeliyim. Sigortalarımızı eksik yatırdığı için istifa etsem dahi işsizlik maaşı alamaz durumunda kalır mıyım. Ne yapmam gerekir şimdiden teşekkürler

    • Maaşınızın eksik ödenmesi, ödenmemesi veya sigortanızın da gerçeğe aykırı şekilde eksik yatırılması iş kanunu uyarınca haklı fesih nedenidir. Bu hakkınızı kullanmanız için 6 günlük süre vardır ancak süre işveren ödeme yapmadığı sürece kesilmez. Yani maaşınız halen tam ödenmediyse iş akdinizi feshedip, kıdem tazminatınız ve diğer ödenmeyen maaş, fazla mesai, tatil vb alacaklarınız için iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Dava öncesi zorunlu arabuluculuk başvurusu yapmanız şarttır. Anlaşma olmaz ise mahkemeye başvuru yapabilirsiniz.

  32. Maaşlar geç yatıyor ise ilk ay dan işi bırakıp çıkın. Firma batak veya batmak üzeredir. Özel sektör böyledir. Özel sektörde nasıl çalışmanız gerektiğini öğrenemediniz bir türlü. Aylarca minnet edip kapıda bekliyorsunuz sonra bana şunu yaptılar, bunu yaptılar diye dert yanıyorsunuz. En küçük şüphe olursa işi bırakın ve bu kurala uygun olarak yaşayın. Yoksa üzülürsünüz

    • Hakan Erdoğan

      AĞzınıza sağlıkl HErkes prensipli yaşasa sorun kalmayacak. HEr zaman iş vardır.Akıllı telefon borcunu ödemek yüzünden çoğu çalışan boyun eğiyor.

  33. 2 senedir bir işyerinde çalışmaktayım 1 senedirdüzensiz maaş veriyolar son 2 aydır maaş alamıyorum 1 hafta öncede izne çıkardılar halen paramızı vermediler ben ne yapmalıyım bu kosullarda

  34. slm 2005 sın 10 ayında ıse gırdım yaklaşık 5 senedır duzenli maaş alamıyorum düzenim cok bozuldu iş hakkımı feis edebilirmiuim haklarımı alabilirmiyim nasıl bir yol izliyebilirim

  35. Merhaba bir özel okulda bu donem goreve basladim ancak maasim ilk ay sozlesmede bahsesilen tarihten 9 10 gun gec yatti. Bunun üzerine idare ile görüştüm ancak sonraki aylarda maasimin gununde yatacagina soz verdiler. 2. Ay gununde yatti ancak 3. Ay maasim yine gununde yatmadi. Sozlesmeyi hakli olarak fesh edebiliyor muyum

  36. ÇALIŞTIĞIM FİRMA MAAŞ GÜNÜNDEN 25 GÜN GEÇTİKTEN SONRA TWİTTERDAN ŞİKAYETTE BULUNDUM.
    FİRMA BANA TWİTİMİ SİLMEZSEM TAZMİNATSIZ İŞTEN ATABİLECEKLERİNİ SÖYLEDİ,
    BU DOĞRUMU TAZMİNATSIZ ATABİLİRLERMİ ?

  37. Merhabalar 10 yıldır özel bir fabrikada çalışmaktayım yaklaşık 2 yıl 3 aya varan gecikmelerle maaş aldık son bir yıldır ise mesela temmuzu çalışıyoruz temmuzun maaşı mi ağustosun 21 23 gibi alıyoruz tazminatımi alarak işten ayrılmak için ne yapmalıyım.

  38. Her ayın 20 sinde maaşım yatıyor bu ayın 9unda işten ayrıldım ne kadar alacağımı nasıl hesaplayacağım?

  39. öZEL SEKTÖRDE CALISIYORUZ
    23ARALIK 2022 , EKİM AYI VE KASIM AYI MAASLARINI TAKRİBEN OCAK 2023 İLK HAFTASI ALICAZ BU SÜREÇ 3 YILDIR AYNI. ZAMLI MAAŞLARIN HAKKINI ALAMADAN PARA DEĞERİNİ YİTİRİYOR.
    KONU HAKKINDA TOPLUMU BİREYSEL OLARAK MI HAREKET ETMELİ
    SAYGILAR

    • 2023 mart ayinin 3un de işten ayrilacagiz,daha iyi sartlar da bir iş teklifi aldigimiz icin.benim icer de 33 gun iznim var.bir de mart ayin da 3 gunluk param olacak bunlari kesin olarak alacagim lakin.işyeri bize asgari ucretin arasindaki zam farkini 3uncu ay icerisin de veriyor.yani ocak,şubat ve marti beraber.zam oranlarini geç belirliyorlar yani asgari ucretin uzerine.oran belirtilmeden cikacagiz ayin 3un de.işyeri yillik izin ve calistigimiz gunleri öderken.ocak ve şubatta calistigimiz zamsiz gunlerin parasini zam oranlari belli olunca yatirmak zorunda mi.yoksa zorun da degil mi.ordaki calisanlar gibi biz de ocak,subat calistik ve zam farki geç verildigi icin o farki alamiyoruz.yatirmak zorunda mi ilk iki ay icindeki farklari.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir