Kıdem Tazminatı Esas No: 9-36097

yargitay-karari

• KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI ( Fazla Mesai Hafta Tatili Ücreti Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücretlerinin Muacceliyet Tarihleri Normal Aylık Ücret Gibi Olduğu – İşçinin İhbar ve Kıdem Tazminatı İle Yıllık İzin Ücreti Sözleşmenin Feshi İle Muaccel Hale Geleceği )
• FAZLA MESAİ ÜCRETİ ( Muacceliyet Tarihleri Normal Aylık Ücret Gibi Olduğu – İşçinin İhbar ve Kıdem Tazminatı İle Yıllık İzin Ücreti Sözleşmenin Feshi İle Muaccel Hale Geleceği )
• MUACCELİYET TARİHİ ( Kıdem ve İhbar Tazminatı – Fazla Mesai Hafta Tatili Ücreti Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücretlerinin Muacceliyet Tarihleri Normal Aylık Ücret Gibi Olduğu/İşçinin İhbar ve Kıdem Tazminatı İle Yıllık İzin Ücreti Sözleşmenin Feshi İle Muaccel Hale Geleceği )
• TEMERRÜT ( İşveren Kıdem Tazminatı Borcu Bakımından İş Sözleşmesinin Feshedildiği Tarihte Temerrüde Düşeceği – Kıdem ve İhbar Tazminatı )

ÖZET : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil alacağı, yıllık izin, hafta tatili ile ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. 4857 sayılı İş Kanununa göre ücret en geç ayda bir ödenir ( m.32/5 ). İş hukuku mevzuatımızda Basın İş Kanununun 14. maddesi hariç, ücretin peşin ödeneceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle ücret, çalışılan ayı takip eden aybaşında muaccel hale gelmektedir. Fazla mesai, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin muacceliyet tarihleri normal aylık ücret gibidir. İşçinin ihbar ve kıdem tazminatı ile yıllık izin ücreti sözleşmenin feshi ile muaccel hale gelir.
1475 sayılı İş Kanununun 14 ve 4857 sayılı İş Kanunun 120. maddesi uyarınca, işveren kıdem tazminatı borcu bakımından iş sözleşmesinin feshedildiği tarihte temerrüde düşer. Yukarıda belirtilen diğer tazminat ve alacaklar bakımından ise, tarafların sözleşme ile kararlaştırdıkları ödeme zamanı ya da işçi tarafından gönderilecek ihtarnamede belirtilen ödeme günü itibariyle işverenin temerrüdü gerçekleşir.

Karar metninin devamı için tıklayınız.

Hakkında iskanunu

Göz atın

İstanbul’da Mesai Saatleri Değişti

İstanbul’da Mesai Saatleri Değişti

Valiliklere koronavirüs salgınının yayılışını engellemek adına, il sınırları içerisinde önem alma yetkisi verilmişti. Pandeminin başından …