Kendi Nam ve Hesabına Çalışan Emeklilerin Maaşından Yapılan Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintisi Kaldırıldı

Kendi Nam ve Hesabına Çalışan Emeklilerin Maaşından Yapılan Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintisi Kaldırıldı

Yapılan yeni düzenleme ile kendi nam ve hesabına çalışan emeklilerin maaşından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırıldı. 29/2/2016 tarihinden geçerli olmak üzere eklenen (n) bendi ile (4/a) SSK, (4/b) Bağ-Kur ve (4/c) Emekli Sandığı kapsamında emekli ve yaşlılık aylığı alıp, zor hayat şartları yüzünden çalışmak zorunda olan ve ev ekonomisine katkıda bulunmak adına çalışmaya devam eden vergi mükellefi, şirket ortağı ve esnaf olarak kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya devam edenlerden (4/b), kesilen sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ilk önce yüzde 15’den yüzde 10’a düşürülmüştü. TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmeler neticesinde bahsi geçen SGDP’nin tamamen kaldırılması kabul edilmiştir. Bu düzenlemenin kaldırılması, emekli olan ancak çalışmaya devam etmek zorunda bulunan esnaflarımız adına oldukça sevindirici oldu. Çalışan emekli esnaflar (4/b) yeni düzenleme ile artık maaşlarını yüzde 10 zamlı alacaklar.

5510 Sayılı kanunun 6. maddesine 6663 sayılı kanunla yasalaşan tasarıda , (4/a) kapsamında yaşlılık aylığı alıp özel sektör işyerlerinde aylığını kestirmeden (4/a) kapsamında çalışmaya devam edenler ile (4/b) ve (4/c) kapsamında emekli ve yaşlılık aylığı alıp (4/a) kapsamında çalışanların işverenleri sigortalılara ödedikleri ücretten sosyal güvenlik destek primi keserek Kuruma aylık prim ve hizmet belgesi bildirmeye devam etmektedir.

Kendi adına bağımsız çalışan yani eski deyimle Bağkurluların çalışmaya devam etmeleri durumunda emekli aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primi bu duyuru ile son bulmuş oldu.

İlgili basın duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.

Hakkında iskanunu

Göz atın

2019 BağKur Primleri Ne Kadar Oldu?

2019 BağKur Primleri Ne Kadar Oldu?

2019 yılında geçerli olacak asgari ücretin açıklanması ile 5510 sayılı Kanun gereği ödenen primler de …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir