Aile ve Çocuk Yardımı İstisnası 2018/2
Aile ve Çocuk Yardımı İstisnası 2018/2

Aile ve Çocuk Yardımı İstisnası 2018/2

Kamu sektöründe olduğu gibi, özel sektörde de bazı işverenler aile yardımı, çocuk yardımı, çocuk zammı adı altında çalışanlarına teşvik edici ek ödemeler yapmaktadır. Bu ödemeler belli oranlarda gelir vergisi ve sgk primlerinden istisna edilmektedir. Aile ve Çocuk Yardımı İstisnası için kullanılacak limitler genelde Ocak ve Temmuz aylarında yenilenmektedir.

Aile Yardımı İstisnası

Kamu işyerlerinde işçilere yapılan aile yardımı ödemeleri hem SGK hem de vergi tarafında istisnaya konu olmaktadır. Ama özel sektörde yalnızca SGK tarafında istisna uygulanmasına imkân tanınmıştır.

2018 yılında aile yardımı ödemelerinden SGK matrahından istisna olacak tutar aylık asgari ücretin %10’u kadardır. Bu tutar 2018’de geçerli olan asgari ücret üzerinden hesaplandığında 202,95 TL’dir. Bu oran asgari ücretin değişmesi ile belirlendiğinden yıl boyu aynı tutarda kalacaktır.

Gelir vergisi tarafındaki istisnalarda baz alınan değer memurların katsayısı üzerinden hesaplandığından 2018’in ilk yarıyılında geçerli olan rakamlar temmuz ayı itibariyle değişmiş oldu. Ama sadece Kamu tarafında uygulanacak, özel sektör aile yardımında vergi üzerinden bir istisna uygulayamayacak.

Aile Yardımı GV

251,68  (2018/2. Dönem)

Çocuk Yardımı İstisnası

Çocuk zammı, çocuk yardımı gibi isimlerle çalışanlara sürekli surette ödenen bu yardımlar da SGK ve gelir vergisi açısından istisnaya konu olmaktadır.

2018 yılında çocuk zammı/yardımı ödemelerinden SGK matrahından istisna olacak tutar aylık asgari ücretin %2’si kadardır. Bu tutar 2018’de geçerli olan asgari ücret üzerinden hesaplandığında 40,59 TL’dir.

Gelir vergisi açısından memur katsayılarının açıklanması ile çocuk yardımı gelir vergisi istisna tutarları da açıklanmış oldu.

Çocuk Yardımı GV

6 yaş üzeri: 29,49 TL (2018/2. Dönem)

6 yaş ve altı: 58,97 TL (2018/2. Dönem)

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

2021 Çocuk-Aile Yardımları İstisna Tutarları

2021 Çocuk-Aile Yardımları İstisna Tutarları

Kamu çalışanlarına sağlanan haklardan olan Aile Yardımı, Çocuk Zammı, Çocuk Yardımı gibi ödemeler, özel sektör …

5 yorum

  1. kolay gelsin. özel sektör çalışanıyım yeni evlendim. aile yardımı alabilirmiyim ? herhangi bir iş sözleşmem yok .işverenimin insiyatifine mi bağlı alıp alamayacağım.birde alırsam nekadar alabilirim ?

  2. ömerfaruktaş

    slm özel sektör canışıyom iki cocuk var nekadar anırım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir