ise-giris-ve-isten-ayrilislari-bildirilmeyen-sirket-ortaklarinin-durumlari-hakkinda-sgk-beklenen-yasal-duzenlemeyi-yayimlad

“İşe Giriş ve İşten Ayrılışları Bildirilmeyen Şirket Ortaklarının Durumları” Hakkında SGK Beklenen Yasal Düzenlemeyi Yayımladı

Tahmini okuma süresi: 5 dk.

Bilindiği üzere 11.12.2014 tarihinde yayınlamış olduğumuz “Datassist Özel İşveren Bülteni #1 ”  sayımızda , “İşe Giriş ve İşten Ayrılışları Bildirilmeyen Şirket Ortaklarının Durumları” başlıklı içerik yazımızda,

“SGK İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından 11.09.2014 tarih itibariyle yapılan duyuru ile şirket tüzel kişilikleri tarafından limited şirketler ile sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ortakları ve anonim şirket yönetim kurulu üyesi ortaklar için verilmesi gereken kağıt formatlı işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin 11/12/2014 tarihine kadar verilmesi halinde ilgili bildirgeler kanuni süresinde verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır. Bu yükümlülükler için daha önce uygulanan ve ödemesi yapılmayan idari para cezaları, kesinleşip kesinleşmediğine bakılmaksızın terkin edilecektir. İdari para cezaları tahsil edilmiş ise iade veya mahsup edilmeyecektir. ”

Ayrıca yine yazımızda “Torba Yasa İle Eklenen Geçici Madde

Bilindiği üzere; 11/09/2014 tarihli ve 29116 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6552 sayılı Kanun ile İş Kanununun bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklikler yapılmış ve bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına imkan sağlanmıştır. Söz konusu Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe giren 61 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanuna Geçici 57 inci madde eklenmiştir. 5510 sayılı Kanunun geçici 57 nci maddesinin birinci fıkrası gereği, şirket tüzel kişilikleri tarafından ortaklar ve/veya yönetim kurulu üyesi ortaklar için verilmesi gereken kağıt formatlı işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin 11/12/2014 tarihine kadar verilmesi halinde ilgili bildirgeler kanuni süresinde verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır. Bu yükümlülükler için daha önce uygulanan ve ödemesi yapılmayan idari para cezaları, kesinleşip kesinleşmediğine bakılmaksızın terkin edilecektir. İdari para cezaları tahsil edilmiş ise iade veya mahsup edilmeyecektir.”

Bu nedenle şirket yetkililerinin/bildirim hazırlamakla yükümlü olan yetkililerin, kağıt formatındaki bildirge verme yükümlülüğünü 11/12/2014 tarihine kadar yerine getirmeleri, işverenlerinin ilerleyen dönemlerde idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmamaları açısından önem arz etmekteydi.

Not: Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, uygulamada güçlükler yaratabilecek bazı uygulamalarda olası zorlukların önüne geçmek için geri adım atarak, ara formüller geliştirdiği bilinmektedir. Aynı sebeple, bu uygulamada da Kurum’un ertelemeye gitmesi mümkün gözükmektedir.”

Yukarıda belirtmiş olduğumuz NOT kısmında da değindiğimiz üzere Sosyal Güvenlik Kurumunun konu hakkında düzenlemeye gidebileceğine değinmiştik.

Sosyal Güvenlik Kurumu 11.12.2014 tarihinde yayınlamış olduğu 2014/32 sayılı Genelge ile “Şirket yetkililerinin ve sigortalıların sigortalılık başlangıç ve sonlandırılmasına ilişkin bildirim yükümlülükleri” başlığı altında yayımlamış olduğu bilgilere istinaden sigortalılık başlangıç ve sona ermesiyle ilgili olarak, gerek şirket yetkililerinin gerekse sigortalıların kanuni süre içerisinde bildirimde bulunmamaları halinde Kanunun 102 nci maddesine göre haklarında idari para cezası uygulanacağına dair açık bir hüküm bulunmadığından bu kapsamdaki sigortalılar ile şirket yetkililerinin süresi içerisinde veremedikleri işe giriş ve işten ayrılış bildirgeleri sebebiyle idari para cezası uygulanmayacaktır.

Genelge’de yer alan ilgili bölüm aşağıdaki gibidir;

“5.1- Şirket yetkililerinin ve sigortalıların sigortalılık başlangıç ve sonlandırılmasına ilişkin bildirim yükümlülükleri

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan, kollektif şirket, donatma iştiraki, adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortaklarının,  anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının hisse devri işlemleriyle yeni ortak olma ve ayrılma ile iflas, tasfiye ve münfesih durumdaki şirketlerin ortaklarının, sigortalılık başlangıç ve sona ermesiyle ilgili olarak, gerek şirket yetkililerinin gerekse sigortalıların kanuni süre içerisinde bildirimde bulunmamaları halinde Kanunun 102 nci maddesine göre haklarında idari para cezası uygulanacağına dair açık bir hüküm bulunmadığından bu kapsamdaki sigortalılar ile şirket yetkililerinin süresi içerisinde veremedikleri işe giriş ve işten ayrılış bildirgeleri sebebiyle idari para cezası uygulanmayacaktır.

İlgili genelge için tıklayınız.

Hakkında iskanunu

Göz atın

2021 Basın İş Kanunu İdari Para Cezaları

2021 Basın İş Kanunu İdari Para Cezaları

Birçok meslek grubunda olduğu gibi basın kuruluşlarını da bağlayan birtakım cazalar bulunuyor. İşte 2021 Basın İş Kanunu para cezaları!