Yol Yardımı Prime Tabi mi?
Yol Yardımı Prime Tabi mi?

Yol Yardımı Prime Tabi mi?

Yol yardımı veya bilinen adıyla “yol parası”nın prime tabi olup olmadığı konusunda bazen farklı yorumlarla karşılaşılabiliyor. Bu sorunun cevabını vermek için ilk olarak ücret kavramını değerlendirmek gerekir. Temel anlamda ücret, bir kimseye iş karşılığında para ile ödenen tutardır.

Gelir Vergisi Kanunu ise, ücret kavramını “işverene tabi belirli bir işyerine bağlı çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve para ile temsil edilebilen menfaatler” olarak belirlemiştir.

Ücretin Mahiyeti

Gelir Vergisi Kanunu’na göre; ödenek, tazminat, tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider makbuzu karşılığı veya ismi farklı başlıklar kapsamında ödenmesi, bir ortaklık haricinde kazancın belirli bir yüzdesi ile ödenmesi ücretin mahiyetini değiştirmiyor.

İşverenler, temel ücrete ek olarak prim, ikramiye, doğum ve yol yardımları, alışveriş çeki gibi kalemler dahilinde ödeme yapabiliyor. Bu aşamada, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 80. Maddesi belirleyici oluyor:

“Aynî yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti ve tazminatlar ile kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları; işverenlerce sigortalılar için özel sağlık sigortaları ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payı tutarları prime esas kazanca tabi tutulmaz.”

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 80. maddesindeki bu hüküm doğrultusunda bu başlıklarda yapılan ödemeler dışında ne amaçla yapılırsa yapılsın, bütün nakdi ödemeler prime esas kazanca dahil edilir.

Yol Yardımında Ayırt Edici Nokta: Toplu Taşıma Kartı

Bir işverenin personeli için yaptığı nakdi ödemeler haricinde İstanbul Kart, kentkart, akbil ..vb benzeri toplu taşıma araçlarında geçerli kart ödemeleri net ücretin bir ögesi olarak değerlendirilerek ücretin brüt tutarı üzerinden yapılan hesaplamayla beraber Gelir Vergisi Kanunu doğrultusunda gider olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Fakat, bu ulaşım araçlarının maddi karşılığı nakit olarak ödeniyorsa sigorta primine tabi tutulmalıdır. Eğer işveren toplu taşıma araçları için geçerli yol parasını kendisin doldurduğu kartları personele vererek karşılıyorsa; bu, ayni yardım olarak kabul edilerek sigorta primine dahil edilmemelidir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Yol Yardımından SGK Primi Kesilir mi?

Ücretler üzerinden devlet kurumlarına ödenen yasal kesintiler vardır. Bunların en temeli vergiler ve sigorta primleridir.  İşçinin …

3 yorum

  1. Merhaba,
    Sgk’nın 04.08.2017 tarih 35158785-309/06-202.99-E.4117055 Yol Yemek Prim İadeleri ile ilgili Genel Yazısına istinaden nakdi yapılan yol yardımlarına ilişkin prim iadeleri söz konusudur. Nakdi olarak yapılan yol yardımlarının prime tabi tutulup tutulmayacağı, tutulmayacak ise prime tabi tutulan tutarların iadelerinin nasıl alınacağı konusunda bilginiz varmıdır. Bu makalenizin bu duruma göre geçerliliği nedir.
    Saygılarımla.
    İyi Çalışmalar.

  2. Merhaba benim iş yerim evime 120 km uzaklıkta. İşveren konaklamam için 500 lira gibi bir tutarı hesabıma (personel yol,yemek, barınma vs.) diye açıklama yazarak sgk ya yansıtmadan yatırıyor. Yansıtması gerekir mi? Şayet öyle ise ne yapmam gerekir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir