Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıt dışı istihdam ile mücadele konusunda oldukça ciddi tedbirler alarak ilerlemektedir. Gerek son yıllarda yapılan yerel denetimler gerekse Kamu Kurum ve Kuruluşlarından alınan bilgi ve belgeler kayıt dışı istihdam ile mücadelede önemli etken olmuştur. Bunların dışında bazı durumlarda Kurum’un denetim ve kontrolle yetkili memurları tarafından özel sektör işverenlerinin iş yeri adreslerine 7201 Sayılı Tebligat Kanunu gereği resmi bilgi ve belgelerin ibrazı konulu tebligatlar gönderilmektedir.
Tebligatları İmzalayanın Sigortalılık Kontrolü Yapılıyor
Kurum personeli tarafından iş yerlerine gönderilen bilgi ve belge istemli tebligatlar PTT memurlar tarafından iş yerine teslim edilmektedir. İş yerlerine teslim edilirken iş yerinin daimi çalışanı sıfatıyla tebligatı alan firma personelinin ad soyad ve imzası tebliğ mazbatasına işlenmektedir.
Tebliğ mazbatasının bir nüshası Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tebligatı gönderen ilgili birimine gitmekte olup, tebliğ gönderen makamın kontrolleri de burada başlamaktadır. Tebliği gönderen makam Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurları olduğunda ise tebligatı alan kişinin bilgileri, tebligat gönderilen iş yerinden sigortalı bildiriminin olup olmadığı göz önüne alınarak işveren hakkında bazı idari para cezaları ve sigortasız personel çalıştırma hükümleri uygulanmaktadır.
Cezalar 4 Asgari Ücrete Kadar Çıkabilir
Tebligatı teslim alan personelin sigortasız olması durumunda, işverene 2018 /4 sayılı Genelge ve 5510 sayılı Kanun gereği sigortasız işçi çalıştırma cezası olarak karşımıza çıkan, personelin işe giriş bildirgesinin Kurum’a zamanında verilmediğinin denetim ve kontrolle görevli memurlarınca tespiti nedeni ile ilgili dönemin asgari ücretinin 2 katı tutarında idari para cezası hükmü uygulanabilir.
Aynı zamanda tebligatı alan personelinin, tebligatın alındığı dönemde Kuruma verilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’nde yer alan sigortalılar arasında olmaması halinde ayrıca asgari ücretin 2 katı üzerinden idari para cezasına hükümleri uygulanabilir.
Tereddütlere Yol Açan Konu Mahkemede
Yukarıda da belirttiğimiz üzere kayıt dışı istihdam ile mücadele konusunda oldukça ciddi yol kat eden Sosyal Güvenlik Kurumu, gönderilen tebligatlar aracılığı ile de bilgi ve belge kontrolü ve Kurum kayıtları kontrol edilerek de sigortasızlık kontrolü yapabilmektedir.
7201 sayılı Tebligat Kanunu gereği iş yerlerine gönderilen resmi tebligatların PTT memurlarınca işveren veya işveren vekili ya da iş yeri çalışanları tarafından teslim alınması mümkündür. Bu tebligatlar aynı zamanda PTT tarafından iş yerinde çalışmasa da iş yerinde bulunan kişi ya da kişilere de (akraba,dost,tanıdık vb.) teslim edilebilmektedir. Hali ile Kurum personeli teslim alan kişinin bilgilerini iş yeri sigortalıları arasında göremeyerek işveren hakkında idari para cezası uygulamaktadır.
İşverenler itirazların etse bile bu durumu ispat edecek bilgi ve belgeleri SGK ya sunamamakta ve bu durum karşısında Kurum kararına karşı İptal davaları açmaktadır. Üst Yargıda kesinleşen net bir hüküm olmaması nedeni ile hem SGK hem de işverenler bu gibi konularda karşı karşıya gelmektedir. İş yerinize gelen tebligatı eş, dost ve tanıdıklarınıza teslim edilmemesine ve iş yeri sigortalılarınızın ilgili tebligatları almasına dikkat ve özen göstermemeniz halinde SGK tarafından idari para cezası tebligatı alabilirsiniz.
ogg olarak 12 /36 sisteminde (bir calis bir gun of seklinde ) calismaktayim size sorum su bu sistemde mesaim cikarmi ayrica puantajda 1.5 saat istirat gisterip cal8sma suremi 10.5 saat gosteriyorlar yann8z bu 1.5 istirat suremi kullanamiyorum bunun icin konu yargiya intilal edildiginde bu 1.t saatlik surenin ucretini is verenden talep ede bilormiyin ve ayrica hem bahsettigim konu ile maas bodromun alamam ve surekli gece calismamdan dolayi sozlesmemi hakli nedenle tek tarai fes ede bilirmiyim simdiden cevabimiz ocin tsk eder saygilarimi sunarim