İstirahat raporundaki işçinin işten ayrılması veya çıkarılması halinde nasıl bir yol izleneceği merak edilen konular arasında yerini alıyor.
SGK kapsamında (4-a) çalışan işçinin iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası bakımından sigortalılığın hangi hallerde sonlanacağı, 2016/21 sayılı Genelge’nin “ 6.10.Sigortalılığın Sona Ermesi” başlıklı bölümünde belirtiliyor.
Hangi Durumda Sigortalılık Sona Eriyor?
Genelgeye göre aylık prim ve hizmet belgesinde eksik gün nedenleriyle bildirilen ve bu aylarda gün ve kazanç bildirilmeyen sigortalılar için en son prim bildirilen gün itibariyle sigortalılığın sona ermiş sayılacağı açıklanıyor. Peki hangi durumlarda sigortalılık sona eriyor?
(4)-gözaltına alınma,
(5)-tutukluluk,
(6)-kısmi istihdam,
(7)-puantaj kayıtları,
(14)-diğer,
(15)-devamsızlık,
(16)-fesih tarihinde çalışmamış,
(20)-ücretsiz yol izni,
(21)-diğer ücretsiz izin,
(23)-yarım çalışma,
(24)-yarım çalışma ve diğer nedenler”
Bunların dışında kalan eksik gün nedenleri ile hiç gün ve kazanç bildirilmemesi halinde ise sigortalılık niteliğinin devam edeceği, belirtiliyor.
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 40/10. Maddesinde; “Sigortalının, geçici iş göremezlik ödeneği almasına esas istirahat raporu süresi içinde, sigortalılık hâlinin herhangi bir nedenle sona ermesi hâlinde istirahat süresince geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeye devam edilir.” hükmü yer alıyor.
Sigortalının hizmet akdinin sona ermesini takip eden 10. gün sigortalılık niteliği yitirilmiş sayılıyor. İşçiye rapor parası ödenebilmesi için öncelikle istirahatin başladığı tarihte sigortalılığın devam ediyor olması gerekir. Sigortalılığı devam etmiyor ise istirahatin başladığı tarih işten çıkış tarihinden sonraki 9 günlük süre içerisinde olmalıdır.
İstirahatin başladığı tarihte sigortalılığı devam etmeyen işçi rapor parasını alamaz. İlgili maddeye istinaden; eğer istirahat raporu işçinin sigortası devam ediyorken alınmış ise, rapor süresi bitmeden sigorta çıkışı verilmiş olsa ve rapor sigorta çıkışından sonra devam etmesi durumunda bile geçici İş Görmezlik Ödeneği SGK tarafından ödeniyor.
Sigortalının işten ayrıldığı tarihi takip eden dokuz gün içinde aldığı istirahat raporundan sonra devam niteliğinde olan (takip numarası aynı, sıra numarası artarak devam eden) raporlardan sadece ilk rapor için geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Bu durumda devam raporunun ödemesi yapılmıyor.
Sigortalıların SGK’dan rapor paralarını alabilmeleri için işveren tarafından elektronik ortamda raporlu oldukları sürelerin bildirimlerinin SGK’ya yapılması gerekiyor.
İşten ayrılan sigortalının işverenle bir bağlantısı kalmadığı için bildirim şartı aranmadan SGK tarafından İş görmezlik ödemesi yapılır. Çalışmadığına dair bildirimi yapmayan işverene idari para cezası uygulanmaz.
26.11.2019 RAPOR BİTİŞ TARİHİ OLAN BİR İŞÇİNİN AYNI GÜN MESAİ BİTİMİNDE ÇIKIŞ İŞLEMİ YAPILMIŞ VE 27.11.2019 TARİHİNDE İŞÇİNİN TEKRAR RAPOR ALMIŞ OLMASI BİR SORUNLA KARŞILAŞMAYA NEDEN OLUR MU ?
İstirahat raporu almış çalışanın rapor süresi içinde engelle vergi indirimi alması ve iş yerinden iş akitinin emeklilik nedeniyle feshini isteyebilir mi ? iş yeri raporun bitmeden is akidini fesh etmem diyebilir mi?
Merhaba iyi günler benim bi sorum Ilıcak’ı ben ücretli öğretmenim haziranın 2 sinde doğum iznine ayrılacağım okullar temmuzda kapanıyor okul kapandığı için benim çıkışı mı verebilirler mi raporlu olduğum halde
1 yil 5 aydir yanimda bir isci calisiyor. Ssk li.
Parmagini kestirdi ve 5+20+20=45 gundur raporlu.
Sigortasini kapatip isten cikartabilirmiyim. Tazminat davasi acabilirmi bana?
Merhaba 1 yıldır bir mağazada çalışıyorum.yoğun iş temposundan bazı sağlık problemlerim çıktı.yazılı istifa verdim….çıkmadan önce belli bir süre daha çalışmalıymış..o süreyi tamamlayamadım…sağlık raporu aldım çalışamıycam dedim fakat istifa veren kişinin raporu geçerli değil dediler …gene işe gitmem gerekiyormuş…Bu doğrumu lütfen detaylı bilgi alabilirmiyim..
Ayip degilmi is kazasi gecirmis isten nasil atarim derdine dusmussun bu dunya 1 gunluk degil yasattigini yasarsin
Eşim 25/2 maddesiyle işten çıkarıldı.23 ağustostasta işten çıkarıldı.25 ağustosta hastahanede yatış yapıp yatarak tedavi oldu.15 gün hastahanede yattı.rapor parası alınabilirmi
Direk ceza yersiniz sizin işinizde kaza geçirdiği için bide siz habersiz çıkış verirseniz mahkemeye verirse alacağı rapor parasından kat kat fazlasını alır sizden
Tazminatini ödeyip çıkara bilirsin iş kazasi ise size dava açma hakkı vardır bedensel kayba ugradiysa tazminatsiz çıkış yaparsanız dava açma hakkı ve tazminat güncel faiziyle hakkı vardır iscinin
Merhabalar ben bi magazada 6 yildir çalışıyorum haziranda nikâhım kiyilack ve bir yıl daha çalisip doldurmadan evlilik sebebiyle işten ayrılacm. Bende şunu düşündüm tam 1 yıl limi doldurmadan isten çıktığım icin tazminat hakkım zaten var ve o sırada çocuk düşünüyorum.Bu doğum parasından faydalnmak icin işgöremezlikden de para almam icin 7 ay sigortalı görünmem gerekiyo.bu hakkımi nasi kullanmam gerekiyo 7 aylık hamileyken isten çıksamm sigortam kesilince hakkım ölüyo mu yoksa 9 aylık süreci sigortalı geçirip o sekilde mi istifamı vermem gerekiyo
Ben 10 gün raporluyum bu 3 cü ayım bel fıtığı başlmşı hstanede öğrendim işten çıkmk istiyorum patron 15 günden bahsediyor rapor sürembugün bitiyor ne yapmalıyım işten çıkmak için
Benim 1 aylık raporum varken ayın 10 nurdan cikisim verildi bunun için ne yapmalıyım