Mayısta Kısa Çalışma Ödeneği Hesaplamalarına Dikkat
Mayısta Kısa Çalışma Ödeneği Hesaplamalarına Dikkat

Mayısta Kısa Çalışma Ödeneği Hesaplamalarına Dikkat

Kısa çalışma ödeneği zorlayıcı sebeplerden kaynaklı faaliyetin tamamen durması veya çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte 1 oranında azaltılması yoluna giden iş yerlerinin, nisan ayı bildirimlerinde; ay 30 gün olduğu için hesaplamalar da, 30 gün üzerinden yapılmıştı. Fakat mayısın 31 gün olması, İŞKUR bildirimlerinde kafa karışıklığına sebep oldu.

Ay içinde eksik gün oluşması halinde, SGK hesaplaması takvim günü üzerinden yapılıyor. İşte karışıklığın esas sebebi de bu durum oluyor. Çünkü, SGK’nın ve İŞKUR’un aylık gün kavramları farklılık gösteriyor.

Peki, mayıs ayı içinde resmi tatil, genel tatil ve hafta tatilinin bir araya geldiği bu dönemde kısa çalışma ödeneği gün hesabı ve SGK bildirimleri bu tatil günlerindeki oranlar sonrası kaç gün üzerinden yapılmalı?

Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik ilgili maddesi kapsamında “Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.” ibaresi bulunuyor.

Mayıs ayı boyunca faaliyetini tamamen durduran iş yerleri, ay içinde çalışılmayan günleri “18-Kısa Çalışma Ödeneği” nedenini seçerek 31 gün eksik bildirecekler, İŞKUR da kısa çalışma ödeneğini 30 gün üzerinden ödeyecektir. Çalışma saatlerini azaltarak çalışan iş yerlerindeki işçiler ise, ay içinde çalışılamayan günler, takvim günü dikkate alınarak, yani 31 gün üzerinden eksiltilerek kuruma bildirilecek. Kurum ödemeyi eksik gün sayısı üzerinden yapacak.

Bu kapsamda mayıs dönemi için bordro ve SGK APHB’nde gün bildirimlerimiz aşağıdaki şekilde olmalı,

KÇÖ ORANIİŞKUR’UN ÖDEYECEĞİ KÇÖ GÜN SAYISISGK’YA BİLDİRİLECEK PRİM GÜN SAYISISGK EKSİK GÜN SAYISI
15 / 4510,0021,0010,00
22,5 / 4515,0016,0015,00
30 / 4520,0011,0020,00
45 / 4530,000,0031,00

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İşe İade ve Alacak Davası Kararlarında SGK Tarafından Yapılacak İşlemler

İşe İade ve Alacak Davası Kararlarında SGK Tarafından Yapılacak İşlemler

İşe İade ve Alacak Davası Kararlarında SGK Tarafından Yapılacak İşlemler

5 yorum

  1. 01-11 Mayıs tarihlerinde rapor veya ücretsiz izin alan personelin 22,5/45 oranında KÇÖ olması durumunda nasıl olması gerekir?

  2. Hakkı BAŞYAĞCI

    Nakdi Ücret Desteği’nde Mayıs ayında sgk internet sitesinde 31 gün yoksa 30 gün olarak girilmesi gerekiyor.
    Eksik Gün sayısı ve kodu nasıl seçilmelidir?

  3. MERHABA ŞUBAT 2021 İÇİN BU TABLO NASIL OLMALI ? yani 28 gün üzerinden mi 30 gün üzerinden mi olmalı?

    • Merhaba,
      Keşke bu konuyla ilgili bir paylaşım yapılsa. Ama düşünüldüğünde 28 gün üzerinden yapılacak gibi. 28 gün üzerinden olursa da çalışma süresiyle orantılı olarak mı yoksa işkur ödeme gün sayısına göre mi yapılacak o da ayrı bir muamma.
      Örneğin; 22,5 saat haftalık çalışma süresi olan bir kişinin Şubat 2021 döneminde işkur ödeme gün sayısı 15 olduğu için çalıştı gösterilecek gün sayısı 13 iken,
      haftalık çalışma oranına göre bakıldığında ise 14 gün sgk bildiriminin yapılması gerekebilir

      Lütfen konuyla ilgili bir çalışma paylaşın 🙂 Şubat bitmeden

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir