Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinde Zorunlu Alanlar
Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinde Zorunlu Alanlar

İşe Giriş Bildirgesinde Zorunlu Alanlar

İşçi ile işveren arasında kurulan iş ilişkisinde personel özlük dosyalarında bulunması gereken evrakların yanı sıra geciktirilmemesi ve doğru yapılması gereken işlemlerin başında sigortalı işe giriş bildirgesi geliyor. Bu bildirge sonucunda işveren tarafından istihdam etmeye başladığı işçinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yasal bildirimi yapılmış olup bünyesinde çalıştırmaya başladığını sigorta tarafında kayıt altına alınmış oluyor.

Günümüzde bu işlem e-SGK yoluyla online olarak https://uyg.sgk.gov.tr/SigortaliTescil/amp/loginldap adresinden yapılmaktadır.

İşe Giriş Bildirgesinin Süresi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşe giriş bildirgeleri normal şartlarda personelin işe başlayacağı tarihten en geç bir gün öncesinde yapılmalı, ancak işe giriş tarihinden bir önceki gün hafta tatiline denk geliyor ise aynı gün de bildirge verilebilir.

İşyerinin inşaat, balıkçılık ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet göstermesi durumunda işe giriş bildirgesinin en geç sigortalının çalışmaya başladığı gün itibariyle, yapılan işe giriş nakil ise nakledildiği işyerinden çıkışından itibaren 1 aylık süre itibariyle yapılabilmektedir.

Yeni açılan işyerlerinde ise ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren 1 ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç iş yeri bildirgesinin verildiği bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar, kuruma sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi mümkün.

İşe giriş bildirgesinde değişiklik yapılmak istenmesi halinde e-SGK kanalıyla sistemin izin verdiği alanlarda güncelleme seçeneği kullanılabilir. Hatalı yapılan bir işe giriş bildirgesi ise en geç işe başlanan günün ertesi günü gece 23:59’a kadar online ortamdan iptal edilmeli aksi halde iptal işleminin kâğıt ortamında bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe verilmesi gerekir.

İşe giriş bildirgesinden kaynaklı idari para cezaları ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki içeriğimizden yararlanabilirsiniz.

Bildirgede Zorunlu Alanlar

İşe giriş bildirge ekranına giriş yapıldığında bazı alanların yanında kırmızı ile yıldız işaretleri bulunmaktadır. Bu alanlar mutlaka doldurulması gereken ve boş bırakılması halinde bildirgenin kaydedilemeyeceği bilgilerden oluşuyor.

İşe giriş tarihi sigortalının işverene bağlı olarak çalışmaya başladığı tarihi, sigorta kolu bağlı bulunulan ilgili sigorta kolunu (tüm sigorta kolları, sosyal güvenlik destek primi, stajyer vb.), sigortalı meslek adı ise çalışanın yapacağı işe en uygun meslek kodunu ifade etmektedir.

İşe alınan sigortalının engellilik ve eski hükümlülük durumuna göre bu alanlar evet veya hayır olarak seçilmektedir. Aynı şekilde kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışma sözleşmesi kurulmuş ise ilgili alanda evet seçeneği ile ay içerisinde çalışılacak gün sayısı girilmelidir.

Geçmişte zorunlu olmayan ancak yeni düzenleme zorunlu hale gelen öğrenim durumu seçeneğinde ise sigortalının öğrenim durumuna göre aşağıdaki seçenekler kullanılarak bildirimin yapılması gerekmektedir.

-Okur yazar değil

-İlkokul

-Ortaokul ya da İ.Ö.O

-Lise veya Dengi Okul

-Yüksek Okul veya Fakülte

-Yüksek Lisans

-Doktora

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir