İzin türlerinden biri olan süt izni hakkı doğum yapmış olan bir çalışanın doğumdan sonraki ilk aylarda bebeğini sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslemesi için önem arz etmektedir. Süt izni, pek çok ülkede uygulandığı gibi ülkemizde de çalışan annelerin çocuklarını daha iyi beslemeleri için verilmiş olan bir haktır. Bu hak özel sektör çalışanları için 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde düzenlenmiştir.
Süt izni hakkı kadın çalışanlara 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için gün içerisinde toplamda 1,5 saat olarak tanınır ve bebek 1 yaşına gelene kadar bu izin hakkı devam eder. Yeni doğum yapmış kadın çalışanlar bu hak doğrultusunda günde 1,5 saati işverenle anlaşarak izinlerini belirli saatlerde kullanabilmektedirler.
Süt İzninde Yolda Geçen Süre İzin Süresinden Sayılır Mı?
Çalışan annelerin ve işverenlerin süt izni ile ilgili yaşamış olduğu sorunlardan biri de yoldan geçen süredir. Çalışanlar genellikle işverenle anlaşarak süt izni saatlerini düzenleyebilmekte ve sorunsuz olarak kullanabilmektedir. Bazı çalışanlara ise süt izni sırasında evi ile işyeri arasındaki mesafenin uzaklığı sebebiyle 1,5 saatlik izin süresi yeterli gelmemektedir. Böyle bir durumda da çalışanlar işverenden ilave süre talep etmektedir. Bu tarz sorunların oluştuğu durumlarda işveren uygun görmesi durumunda süt izni kullanan işçisine yolda geçen süreyi de baz alarak ilave izin süresi kullandırabilir fakat yasal olarak böyle bir zorunluluğunun bulunmadığını belirtmek gerekir.
İşveren uygun görmemesi durumunda 1,5 saatin dışında ilave bir süre kullandırmak gibi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Bu gibi durumlarda işveren uygun görmesi durumunda izinlerin toplu kullanılmasına da müsaade edebilmektedir. Emzirme izninin amacından çok uzaklaşmadan bebeğin beslenme ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bebeğin ve işçinin lehine olacak bu uygulamalar her ne kadar yasada belirtildiği gibi olmasa da yine de kabul edilebilir olmaktadır.