Çalışma İzni Başvuru Kriterlerinde Güncelleme
Çalışma İzni Başvuru Kriterlerinde Güncelleme

Çalışma İzni Başvuru Kriterlerinde Güncelleme

Uluslararası İşgücü Kanunu kapsamında Türkiye’de çalışacak yabancı çalışanlar için kanun gereği çalışma izni alınması zorunludur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen ve yayımlanan kriterler doğrultusunda çalışma izinleri değerlendirilmektedir. Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin ek maddesi gereğince uygulanan “Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri”, aynı Yönetmeliğin 22’nci maddesi gereğince düzenlenerek 1 Ekim 2024 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir.   Yürürlüğe giren yeni düzenleme ile çalışma izni kriterleri arasında yer alan ücret, istihdam, mali yeterlilik kriterleri revize edilerek, sektör, meslek veya iş temelinde yeni düzenlemeler getirilmiştir.

Yeni düzenlemelere göre genel değerlendirme kriterleri istihdam, mali yeterlilik ve ücret çerçevesinde değerlendirilir.

İstihdam kriterine göre;

  • Bilanço esas usulüne tabi iş yerlerinde, çalışma izni başvurusu yapılacak her bir çalışan için en az 5 katı Türk vatandaşı istihdam edilmelidir.
  • Son yıl net satış tutarı 50.000.000 Türk Lirası veya daha fazla olan işyerinde istihdam edilecek beş yabancıya kadar çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde istihdam kriteri uygulanmaz.

Ücret kriterine göre çalışma izni alınacak çalışanın ücreti;

  • Üst düzey yöneticiler ve pilotlar için asgari ücretin 5 katından,
  • Mühendis ve mimarlar için asgari ücretin 4 katından,
  • Diğer yöneticiler için asgari ücretin 3 katından,
  • Uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde çalışacaklar için asgari ücretin 2 katından,
  • Ev hizmetleri ve diğer mesleklerde/işlerde çalışacak yabancılar için asgari ücretten az olamayacaktır.

Mali yeterlilik kriterine göre;

  • Bilanço esas usulüne tabi yeni kurulan çalışma izni başvurusu yapacak iş yerinin ödenmiş sermayesi en az 500.000 TL olmalıdır.
  • Bilanço esası usulüne tabi faaliyette olan çalışma izni başvurusu yapacak işyerinin ödenmiş sermayesinin en az 500.000 TL olması veya net satışlarının en az 8.000.000 TL olması veya ihracatının en az 150.000 ABD doları olması gerekir.
  • Bilanço esası usulüne tabi işyerlerinin kurmuş oldukları adi ortaklıklar tarafından yapılacak çalışma izni başvurusunda, ortaklardan en az birinin ödenmiş sermayesinin en az 500.000 TL olması veya net satışlarının en az 8.000.000 TL olması veya ihracatının en az 150.000 ABD doları olması gerekir.

Bazı durumlarda istihdam ve mali yeterlilik şartlarında istisnalar uygulanacağı açıklanmıştır. Buna göre;

  • İzin başvuru tarihi itibari ile son beş yıl içinde yasal olarak çalışma izni kapsamında kalmış yabancılar için yurt içi çalışma başvurusu değerlendirilirken bu kapsamda yer alan en fazla 3 çalışan için istihdam mali yeterlilik kriteri aranmamaktadır.
  • Yukarıdaki istisna kapsamında çalışma izinli 3 çalışana muafiyet uygulanan iş yerlerinde çalışan sayısı Türk vatandaşı sayısından fazla olmamalıdır.
  • Uluslararası koruma kapsamında yer alan yabancılara dair ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla aynı işyerinde ilk istisna maddesindeki şartları sağlayan üçten fazla yabancının çalışacak olması halinde işyerinde çalışacak dördüncü ve sonraki yabancılar adına yapılan çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde işyerinde çalışan her bir yabancı için ayrı ayrı beş Türk vatandaşının istihdamı ve mali yeterlilik kriterinin karşılanması esastır.

Kriterler hakkında daha detaylı bilgi almak adına tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Süresinden Önce Feshi

Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Süresinden Önce Feshi

Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Süresinden Önce Feshi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir