TBMM’ye Sunulan 5510 Sayılı Kanunda Değişiklik Önerileri
TBMM’ye Sunulan 5510 Sayılı Kanunda Değişiklik Önerileri

TBMM’ye Sunulan 5510 Sayılı Kanunda Değişiklik Önerileri

5510 sayılı kanun ile ülkemizdeki sosyal güvenlik sistemi, sigortalıların sağlık sigortası, emeklilik, malullük ve ölüm gibi teminatları, genel sağlık sigortasının kapsamları yasal olarak belirlenmiş ve güvence altına alınmıştır. 25.11.2024 tarihinde 5510 sayılı kanunun bazı maddelerinde değişiklik talebi meclise sunuldu. Sunulan teklif kapsamında işverenleri yakından ilgilendiren bazı maddeler işverenleri yakından ilgilendirmektedir.

Bilindiği üzere özel sektör işverenleri için kayıtlı istihdamı arttırmak, düzenli prim ödeme sistemini yaygınlaştırmak gibi nedenlerden dolayı 5510 sayılı teşvik kapsamında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminden sağlanan beş puanlık indirim bulunmaktadır. Teklifte ise beş puanlık indirimin dört puana indirilmesi önerilmektedir. Sadece imalat sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde beş puan prim indiriminin 31/12/2026 tarihine kadar devam ettirilmesi için bir istisna sunulmuştur.

Örneğin; 1000 çalışanı bulunan bir iş yeri için oluşabilecek ek maliyetleri inceleyelim.

Ortalama toplam prime esas kazanç; 40.000.000 TL

Mevcut 5 puanlık teşvik indirimi; 40.000.000 x %5 = 2.000.000 TL

Teklif edilen 4 puanlık teşvik indirimi ile; 40.000.000 x %4 = 1.600.000 TL

Bu durumda işveren için 400.000 TL’lik bir teşvik tutarından kayıp oluşacak ve yeni yıl bütçesine ek bir maliyet doğuracaktır.

Bir diğer değişiklik ise; 21.03.2024 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin hastalık ve analık raporlar ödeneklerinin hesaplanmasında hesaba katılacak süreyi içermektedir. Anayasa Mahkemesi kararına istinaden 21.12.2024 tarihinden itibaren hastalık ve analık raporlarının ödenekleri için günlük kazanç hesaplanırken; son on iki aylık değil son üç aydaki günlük kazanç hesaba katılacaktır. Fakat yeni teklif ile üç aylık ortalamanın hesaplanmasının eşitlik ve sürdürülebilirliği engelleyebileceği öne sürülerek, tekrar son on iki aydaki ortalamanın baz alınması gerektiği belirtilmiştir.

İş sağlığı güvenliği hizmetlerini kolaylaştırmak amacı ile Çalışan Sağlığı Merkezi(ÇASMER) kurulması önerilmiştir. Bu durumda ÇAŞMER’lerin İş Sağlığı Güvenliği Kanunu kapsamına alınması ve kapsamının netleştirilmesi gerekliliği doğmaktadır. ÇASMER ile OSGB birimlerinin piyasaya girmediği yerlere profesyonel hizmetin kamu eliyle ulaştırılabilmesi hedeflenmektedir. Mevcut hükme ilaveten, 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin, bağlı bulundukları ÇASMER aracılığı ile iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olmaksızın iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirebilmesi amaçlanmaktadır.

Ek olarak 6331 sayılı kanun kapsamında alınması gereken işe giriş öncesi sağlık raporları, periyodik muayene formları, çalışanların işe uygunluk gibi raporlarının 50’den az çalışanı olan iş yerleri için ÇASMER’lerden de alınabileceği belirtilmiştir.

Çalışanların emekliliğini ilgilendiren bazı düzenlemelere de yer verilmiştir. Buna göre; 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için de vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlık kurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının. Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kurulu yerine SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuat da dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır.

Kanun teklifinin tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

2025 Yılı İlk Dönem Aile ve Çocuk Yardımı Gelir Vergisi İstisnası

2025 Yılı İlk Dönem Aile ve Çocuk Yardımı Gelir Vergisi İstisnası

2025 Yılı İlk Dönem Aile ve Çocuk Yardımı Gelir Vergisi İstisnası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir