Devletin uzun zamandır gündeminde olan tasarruf teşvik paketinin ilk detayları Başbakan yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklandı. Bireysel emeklilik için bütçesinden 100 TL ayıran vatandaşın hesabına 25 TL da devlet katkı sağlayacak. Yapılacak katkının oranının sınırı yılda asgari ücretin 4’te birini geçmeyecek.
Türkiye’nin cari açıkla mücadelesi kapsamında tasarruf oranını artırmaya yönelik, hükümetin üzerinde uzun zamandır çalışmış olduğu tasarruf teşvik paketi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklandı. Bireysel emeklilik paketini kapsayan paket için Babacan “Sistemde artık devlet katkı payı esasını getiriyoruz. Sistemde ayda 100 TL yatıran vatandaşımız 100 lirasının yanına devlet de 25 TL katkı payı ekleyecek. Bu katkı payları ayrı hesaplarda toplanacak. Ancak devletin bir yılda yapacağı toplam katkı asgari ücretin % 25’ini geçemeyecek. “ diyerek açıklamada bulundu.
Bireysel Emeklilik Sistemi ’nde şu ana kadar yapılan temel teşvik unsuru vergilerde yapılan indirimden ibaret olduğunu belirten Babacan “BES’e katılan vatandaşlarımız, ödeyecekleri vergiden belirli bir oranda indirim hakkı elde ediyorlardı ve böylece net maaşlarında bir artış oluyor gibi yansıyordu. Fakat baktık ki BES’teki insanların sadece yüzde 35’i bu sistemden yararlanıyor. Yüzde 65’i hiç bir şekilde yararlanamıyor. Bu yeni oluşturduğumuz devlet katkı payı sistemiyle artık BES’e giren herkes vergi mükellefi olsun, olmasın herkes istifade edecek.” dedi.
İlk etapta devletin yapacağı katkı payının bütçe yükü hesap edildiğinde çok ciddi boyutlarda olmayacağı belirten Babacan konu ile ilgili olarak şu sözleri söyledi. “Rahatlıkla belli toleranslar içinde, belli marjlar içinde absorbe edilebilecek rakamlardan bahsediyoruz. Kaç kişi sisteme girecek, ne kadar kalacak, bu çok önemli. En önemli özelliği bizim tasarruf oranımızı artırması. Konulan her bin, beş bin Lira Türkiye’nin toplam makroekonomik dengeleri açısından bakıldığında tasarruf oranlarını artıracak. Türkiye’nin tasarruf oranlarını artması, risk primini düşürecek. Gelir ve faydası ile buraya konulan bütçe kaynakları düşünüldüğünde, Türkiye açısından son derece faydalı bir uygulama olacak.”
Bireysel emeklilik sistemi nasıl çalışacak; Yatırımcı, Bireysel Emeklilik Sistemine para yatırdığı zaman bu bilgiyi Emeklilik Gözetim Merkezi’ne(EGM) bildirimde bulunacak, EGM de bunu kamu kuruluşuna bildirmesi gerekecek. İlgili kamu kuruluşu da yapılacak devlet katkısını o katılımcının hesabındaki bir devlet katkısı alt hesabına yatıracak. Bu devlet katkısı oranıda %25 ile sınırlandırılacak.Yapılan katkı payları ayrı hesaplarda incelenecek. Katkı payı ödemesi vergi matrahı indirimine dahil edilmeyecek. Vergi avantajı yerine katkı payı sisteme geldiği için o indirilmeyecek onun yerini %25 devlet katkısı yatırılacak.
Vergilendirme getiri üzerinden yapılacak. Devlet katkı payına ilk 3 yıl dokunulmayacak. Üçüncü yılın sonunda %15’lik, altıncı yılın sonunda %35’lik kısmı alınabilecek. 10’uncu yılda %60’lık kısmı alınabilecek. Emeklilikte ise devlet katkı payının tamamına erişmek mümkün olabilecek. Tamamını alabilmek için hem sistemde 10 yıl kalmak hem de 56 yaşını tamamlamış olmak gerekmektedir. Vatandaşın kendi ödediği tutar için herhangi bir sınırlama bulunmayacak.
Bireysel emeklilik şirketleri aracılığıyla çalışmalar yürütülecek. Herkes kendi hesabındaki tutarı takip edebilecek. Devlet katkısında ise tavan miktar 2 bin 650 lira olacak.
Ancak uygulamada devam eden vergi indirimi teşvikinin de bu uygulama ile birlikte, devam edip etmeyeceği ise henüz açıklığa kavuşmuş değil.
BES Kanunu Tam Metni için tıklayınız.