Tahmini okuma süresi: 3 dk.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 5. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi gereğince;
“2008 yılı Ekim ayı başından itibaren 3308 sayılı Kanunda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler ile 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı, 82 nci maddeye göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanmış olup, bunlar Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı sayılmışlardır.”
Prime Esas Kazançlar ve Prim Ödeme Yükümlüleri;
Meslek liselerinde okumakta iken veya yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler aylık prime esas kazanç tutarı 5510 sayılı Kanunun 82. maddesine göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar ile kursiyerlerin prime esas günlük kazançlarının hesaplanmasında prime esas günlük kazanç alt sınırı dikkate alınır. Aday çırak, çırak ve meslekî eğitim gören öğrencilerin prime esas kazançları ilgili kanunlarında öngörüldüğü şekilde belirlenir.
Bunlardan 3308 sayılı Kanunda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası, diğerleri ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yönünden sigortalı sayılmaktadır. 6111 sayılı Kanunun 24. maddesiyle Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yapılan düzenlemeyle 1/3/2011 tarihinden itibaren bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası hükümleri uygulanacaktır.
Kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalılardan bakmakla yükümlü kişi olmayanlar için prim oranı 6111 sayılı Kanunun 38. maddesiyle Kanunun 81. maddesinde yapılan düzenleme ile 1/3/2011 tarihinden itibaren prime esas kazancın % 6’sı olarak belirlenmiştir. Bu oranın % 1’i kısa vadeli sigorta kolları, % 5’i genel sağlık sigortası primidir.
5510 sayılı Kanunun 5. maddenin (b) bendinde belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim görenler ile meslek liselerinde … staja tâbi tutulan öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı veya bu öğrencilerin eğitim gördükleri okullar, yüksek öğrenim sırasında ….. staja tâbi tutulan öğrenciler için öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumu prim ödeme yükümlüsüdür.
Kuruma Bildirilecek Belge Türüne İlişkin SGK’dan Duyuru
Meslek liselerinde okumakta iken staja tabi tutulan öğrencilerin hangi belge türü seçilerek bildirileceği hususunda tereddüt yaşanması üzerine 22.05.2015 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu konu hakkında bir duyuru yayınlamıştır. Duyuruya göre;
“Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda öngörülen hükümler çerçevesinde;
1- 3308 sayılı Kanunda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerden;
-Bakmakla yükümlü olunanların 7 nolu belge türü
-Bakmakla yükümlü olunmayanların 42 nolu belge türü
2- Meslek liselerinde okumakta iken veya yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler ile 2547 sayılı kanun uyarınca üniversitelerde kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden,
-Bakmakla yükümlü olunanların 22 nolu belge türü
-Bakmakla yükümlü olunmayanların 43 nolu nolu belge türü seçilmek suretiyle düzenlenecek aylık prim ve hizmet belgeleri ile bildirilmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda, meslek liselerinde okumakta iken staja tabi tutulan öğrencilerin bakmakla yükümlü kişi kapsamında olup olmadıklarına bakılarak 22 veya 43 nolu belge türü ile bildirilmeleri gerekmektedir.”
İlgili Duyurunun tam metnine ulaşmak için tıklayınız.