universite-sgk-primleri

Üniversitelere Yerleşemeyen Gençlerin SGK Primleri

Eylül’ün ilk haftası, genellikle üniversitelerin kayıt haftasıdır. Hal böyleyken üniversiteyi kazanan öğrencilerde tatlı bir telaş hâkim.

Bu yıl yaklaşık 1 milyon öğrencinin üniversitelere yeni kayıt yaptıracağını düşünürsek sayı da hayli fazla. Ancak, son üniversite sınavlarına 2 milyona yakın adayın katıldığı göz önüne alındığında, bu durum 1 milyon kişinin de maalesef açıkta kaldığını gösteriyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geçen sene başlattığı uygulamayla 18 yaşını dolduran herkes sigortalı sayılacak. Şöyle ki; “Eğer 18 yaşını dolduran kişi resmi olarak öğrenci ise ebeveynlerinin sigortasından faydalanacak. Eğer 18 yaşını doldurmuş kişi resmi olarak öğrenci değil ise devlete borçlanacak.”

 

18 yaşını doldurmuş ve öğrenci olan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na öğrenci belgeleriyle giderek, öğrenci olduklarını belirttiklerinde ebeveynlerinin sigortalarından faydalanabilecek. Ebeveynlerinin sigortalarından faydalanmakta olan erkek çocukları sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı olma, gelir ve/veya aylık alma, evlenme ya da 25 yaşını doldurmaları koşullarından birinin gerçekleşmesi ile öğrencilikleri sürse dahî Genel Sağlık Sigortası kapsamında değerlendirilmeye başlanacaktır.

18 yaşını doldurmuş ve öğrenci olmayan kişilerin ise Genel Sağlık Sigortası kapsamında değerlendirildiklerinden dolayı, gelir testi yaptırması gerekecek. Eğer ki gelir testi yapılmaz ise devlete en yüksek kademeden borçlanılacak. Bu da; her ay için 225 TL demek.

Gelir testine göre aile içi gelir;

  • Asgari ücretin 3’te birinden (313,50 TL) az ise Genel Sağlık Sigortası primleri devlet tarafından karşılanır
  • Asgari ücretin 3’te biri (313,50 TL) ile asgari ücret (940,50 TL) arasında ise 37,62 TL
  • Asgari ücret (940,50 TL) ile asgari ücretin iki katı (1.881 TL) arasında ise 112,86 TL
  • Asgari ücretin iki katından fazla ise 225,72 TL genel sağlık sigortası primi ödenir.

Kadınlarda Farklı Uygulama

Bu durum kadınlarda farklı. Şöyle ki; ebeveynlerinin bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sağlık hizmeti alan kız çocukları, 18 yaşını doldurup üniversiteye giremeseler dahi ebeveynlerinin sigortası üzerinden sağlık hizmeti almaya devam ederler.

Kadınlar, çalışmaya başladıkları veya evlendikleri zaman ebeveynlerinin sigortasından faydalanamayacak. İşsiz kalmaları veya boşanmaları durumunda, tekrar ebeveynlerinin bakmakla yükümlü olduğu kişi sıfatına dönerek; ebeveynlerinin sigorta hizmetlerinden faydalanmayı sürdürürler.

Konu ile ilgili genelge için tıklayınız.


Fotoğraf: erayatasSınav Kalemi

Hakkında iskanunu

Göz atın

Kısmi Çalışanların GSS Primleri

Kısmi Çalışanların GSS Primleri

Kısmi süreli çalışanlar, hangi şartlar ile genel sağlık sigortasından faydalanabilirler?