Soru:
“2009 yılında başladığım iş yerinden 22.01.2013 tarihinde istifa etmek zorunda kaldım. Çünkü iş yerinde sürekli mobbing’e maruz kaldım:
- İş yerine bağlatılan alarm benim numaralarama rızam olmaksızın yönlendirildi, geceleri sürekli iş yerine gitmek zorunda kaldım, fazla mesai hakkımmı reddettiler,
- Hafta sonları mesai için iş yerini sürekli açmak zorunda kaldım, yine herhangi bir fazla mesai ödenmedi;
- Akşam mesai bitiminde sürekli dış tedarikcilere malzeme almaya gönderildim
- Kullanmadığım izinler, kullanılmış gibi gösterilip izin defterini zorla imzalatıldı
Bu olaya dayanamayıp işimi bıraktım sonradan benim adıma istifa dilekcesi ve ibraname düzenlenip yasal yollara başvurmamdan korkarak sahte imzayla işleme konulmuş ve çıkışım gerçekleştirilmiş bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim?
Teşekkürler”
Cevap:
“4857” sayılı İş Kanunu gereği, günlük normal çalışma süresi “7,5” saat, haftalık normal çalışma süresi ise “45” saat olarak uygulanmaktadır. Bununla birlikte, haftalık çalışma süresinin işin gereklerine bağlı olarak günlere farklı olarak dağıtılması mümkün olabilmektedir. Yasal düzenleme açısından, fazla çalışma yaptırılıyor olsa bile günlük çalışma süresinin üst sınırı “11” saat olarak belirlenmiş durumdadır. Yemek ve ara dinlenmeler çalışma süresinden sayılmamaktadır. İşin eve uzak olması geçerli bir fesih nedeni değildir. Ancak fazla çalışma yapılıp yerine izin kullandırılmadan yada fazla çalışma ücreti ödenmeden yaptırılıyorsa, bahsetmiş olduğunuz durum ücretin eksik ödenmesi konusuna girmektedir.
Ücretin eksik ödenmesi işçi tarafından geçerli feshe neden oluşturmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. Madde’nin e fıkrasına göre ücretin kanuna veya sözleşmeye göre ödenmemesi halinde işçinin, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınması için 20 gün beklemesine gerek olmaksızın, iş sözleşmesini haklı sebeplerle derhal feshederek kıdem tazminatına hak kazanması mümkündür. Ayrıca, imzada sahtecilikten dava açma hakkınız saklıdır.
Ancak, tarafınıza uygulandığı ifade ettiğiniz mobbing vb. davranışlar konusunda iş hukukumuzda açık düzenlemeler bulunmamaktadır. Bu sebeplerle işten ayrılma durumunda yargı yoluna başvurmanız mümkündür. Ancak tazminat talep etme hakkınız, Borçlar Kanunu ve Türk Medeni Kanunu açısından bulunmaktadır. Konunun yargıya intikali sonucunda ortaya çıkabilecek sonuçlara ilişkin herhangi bir yorumda bulunma olanağımız ne yazık ki bu konu için yoktur.
Not : Yukarıda yazılanlar tamamiyle bilgilendirme amaçlı olup, hukuki mütalaa niteliği taşımamaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda yapılacak işlemlerden dolayı sorumluluk kişilere aittir.
- Mobbing ile iligili İşKanunuTV videosu için tıklayınız.
- Mobbing Karşısında Çalışanın Hakları Nelerdir başlıklı haber için tıklayınız.
- Fazla Çalışma ile ilgili sözlük içeriği için tıklayınız.
- Fazla Çalışma Ücreti ile ilgili sözlük içeriği için tıklayınız.
- Fazla Çalışma Karşılığında İzin Kullanılması ile ilgili sözlük içeriği için tıklayınız.