Gelir vergisi sistemi, her ay kazanılan ücret ile artan gelirin ve vergi oranının artan bu gelir ile bir üst dilime taşınması üzerine kurgulanmıştır. Bu nedenle çalışan asgari ücretli de olsa, yıl içinde kazançları toplamı ile birinci vergi dilimini tamamlar. Birinci vergi dilimini tamamlayan asgari ücretli, bir üst dilimden vergilendirilmeye başlar. Günümüz asgari ücretlileri Eylül itibariyle %15’lik dilimden %20’lik vergi dilimine geçiş yapacaklar. Bu vergi oranı artışı ile daha fazla vergi ödeyecekleri için, ücretlerinin neti de düşecek. Asgari ücretlinin bu düşüşten etkilenmemesi için 2016’da başlayan AGİ ilavesi uygulaması, bu yıl Eylül’de olacak. Kısaca bu ay, 2019 asgari ücretlilere ilave AGİ desteği başlıyor.
Kanun Ne Diyor?
2016 ve 2017 yıllarında uygulanan İlave AGİ Desteği, 27 Mart 2018 tarih 30373 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren 7103 Sayılı Kanunun 6. Maddesi ile aşağıdaki düzenleme yapılarak uygulama sürekli hale getirildi.
MADDE 6- 193 sayılı Kanunun 32. maddesine dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Net ücretleri, bu Kanunun 103 üncü maddesinde yazılı tarife nedeniyle bu maddedeki esaslara göre sadece kendisi için asgarî geçim indirimi hesaplanan asgarî ücretlilere, içinde bulunulan yılın Ocak ayına ilişkin ödenen net ücretin (ilgili yılda geçerli asgarî ücretin dönemsel olarak farklı tutarlarda belirlenmiş olması halinde, yeni asgarî ücretin geçerli olduğu aylar için artışın uygulandığı ilk aydaki ücret üzerinden Kanunun 103 üncü maddesinde yer alan tarifenin ilk dilimindeki oran baz alınarak hesaplanan net ücretin) altında kalanlara, bu tutar ile bu tutarın altında kalındığı aylara ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgarî geçim indirimine ayrıca ilave edilir. Bu fıkrada geçen net ücret, yasal kesintiler sonrası ücret tutarına asgarî geçim indiriminin ilavesi sonucu oluşan ücreti ifade eder.”
Buna göre, 2019 yılı İlave AGİ Desteği içinde bulunduğumuz ay itibariyle başlıyor. Bordro uygulayıcılarının İlave AGİ Desteği kontrollerinin sağlaması gerekecek. Ödemelerin Ocak ayındaki net asgari ücretin altında kalmayacak şekilde yapılması gerekiyor.
Merhaba,
Asgari ücretli çalışan yıl içinde fazla mesai veya prim aldığından dolayı 2. vergi dilimine önceki aylar geçti. Peki bu kişiler içinde Eylül ayında ilave AGİ uygulaması yapılacak mıdır?
Ayrıca brüt ücreti 2600 Tl olan kişiler içinde uygulanacak mıdır? Yoksa sadece 2558,40 TL için mi uygulayacağız.
Erkan Bey, fazla mesailerle vergi dilimini aşan bir personel bir sonraki aylarda isterse hiç mesai yapmasın, vergi dilimini zaten aşmış olacak. Yani kapsam dışı. Ayrıca aşağıdaki linkten konuyu siz de araştırın bence.
İş Kaununu sitesi: adınıza yakışır bir duyuru haber yapın lütfen, konuyu araştırın öyle bilgilendirin lütfen sizi takip edenleri.
Lütfen aşağıdaki linklerden kontrol eder misiniz?
Asgari ücret bekar için değişmeyecek fakat AGİ si yüksek olan için ücret düşecek.
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/201901021036892312-calisan-yuzde-yirmi-vergi/
https://www.haberturk.com/esi-calismayan-3-cocuklu-iscinin-vergi-diliminden-yillik-kaybi-405-tl-2504828-ekonomi
Şirketimizde 30 Günlük aylarda 30 gün, 31 günlük aylarda 31 gün olarak işlem yapılmıştır. Eylül 2019 dönemiyle birlikte işyerimizde çalışan bekar Bay A Vergi dilimine girmiş ve sistem maaşını 1.924,19 TL olarak hesaplamıştır.İlave AGİ düzenlemesine göre eksik hesaplanan 96,71 TL AGİ ne ilave edilerek maaşının 2.020,90 TL olması gerekmektedir. Ancak sistem yıllık kazancını baz aldığı için ilave AGİ yi uygulamamaktadır. konu ile ilgili bilgisi olan varmı.
Isyerine kaza geçirdim.. müdür isyerinde olduğunu söyle hepimiz tutanak yeriz dedi tm dedim..bugun hastaneye gittiğimde 15 günlük rapor verdiler.. muduru aradim soyledim işten cikarirlarmi diye Bilemiyorum dedi..şimdi benim elimde müdürün yazdığı mesajlar kamera kayıtları resimler mevcut dava acabilirmiyim.7.5 aylık personelim