Kıdem Tazminatı İşsize Değil Emekliye

Üç yıldır hazırlıkları süren, Dünya Bankası’nın da finansman desteği verdiği istihdam artırıcı önlemler paketi, yasa taslağı olarak Başbakanlık’ta.

Bugüne kadar bazı bölümleri kamuoyuna yansıyan taslaktaki düzenlemelerden henüz işçi ve işverenlerin bilgisi yok. Taslak, çocuk çalıştırmadan kıdem tazminatına kadar birçok konuda yeni hükümler getiriyor.

Çocuk işçide ceza indirimi

16 yaşından küçük çocukları ağır ve tehlikeli işte çalıştırmanın cezası 904 YTL’den 100 YTL’ye indiriliyor. 18 yaşından küçük işçilere sağlık raporu almayan işverenlere verilen ceza ise 179 YTL’den 200 YTL’ye çıkarılıyor.

İşsizlik ödeneği artıyor

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlere ödenen maaşın üst sınırı halen 608 YTL olan brüt asgari ücret seviyesine yükseltiliyor. İşsizlik maaşı alabilmek için gerekli olan son üç yıl içinde 600 gün çalışma şartı 510 güne indiriliyor. İşsizlik maaşı alabilme süresi artırılmadan 6 ile 10 ay olarak korunuyor. İş akdi, askerlik nedeniyle sona erenlere de işsizlik maaşı alma hakkı getiriliyor.

Kıdem için işsiz kalmak yetmeyecek

Mevcut çalışanların kazanılmış hakları korunuyor. Ancak yeni düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kıdem tazminatında yatırım fonu sistemine geçiliyor. İşçi statüsündeki çalışanlar için bireysel emeklilik şirketleri nezdinde fon kurulması öngörülüyor. Fona işveren, işçi adına brüt maaşının belli bir oranında prim yatıracak. Oranın yüzde 3 ile 6 arasında olabileceği belirtiliyor. Fondan kıdem tazminatı alabilmek için işsiz kalmak yetmeyecek. Çalışanlar ancak emekli olmaları halinde tazminat alabilecek. Ölüm halinde ise yasal varislerine ödeme yapılacak.

Kaynak: www.ntvmsnbc.com

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

İş Akdi Devam Ederken Kıdem Tazminatı Ödenebilir mi?

İş Akdi Devam Ederken Kıdem Tazminatı Ödenebilir mi?

İş Akdi Devam Ederken Kıdem Tazminatı Ödenebilir mi?