Kadın Ve Gençlere İstihdam Kolaylığı

İş dünyasının uzun süredir beklediği SSK işveren primindeki 5 puanlık indirimi içeren istihdam paketi Bakanlar Kurulu’nda dün görüşüldü. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, söz konusu pakette kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeye yer verilmediğini belirterek kadın, genç ve özürlülerin istihdamını teşvik eden hükümler bulunduğunu söyledi.

Düzenlemenin kadınların, gençlerin ve özürlülerin istihdamını kolaylaştıran hükümler içerdiğini anlatan Çiçek, “Maalesef bir tarafta çok fazla işşiz var, öbür tarafta nitelikli iş gücü arayan çevreler var.

Düzenlemede bunları buluşturmak ve işsizlerin yeteneklerini geliştirerek işe girişlerini kolaylaştırmak için eğitim programları var” dedi.

Bölgesel yatırım desteği

Taslakla işsizlik sigortası ödeneğinin artırılmasının öngörüldüğünü ifade eden Çiçek, taslağın bölgesel yatırımları destekleyen, bölgeler arasındaki farkı kaldıran hükümler içerdiğini söyledi. Çiçek, “İş dünyasının uzun süredir talep ettiği, rekabet gücünü artıracak 5 puanlık prim indirimi de ekonomik sıkıntıları başgösterdiği bir dönemde taslakta yer alıyor” dedi.

Çiçek paketin GAP yatırımlarını hızlandıracağını, işgücü maliyetlerini azaltacağını, söyledi.

Genç işşizlerin istihdamının teşvik edilmesinin diğer çalışanların işten çıkarılmasına neden olabileceği yorumlarının anımsatılması üzerine Çiçek, kazanılmış hakları koruyan bir düzenleme yaptıklarını söyledi. Çiçek hükümetin konuya iyi niyetle yaklaştığını ve kimsenin fırsatçılık yapmasına dönük bir düzenleme yapmadıklarını dile getirdi.

Kıdem tazminatı yok

Çiçek daha önce, istihdam paketi içinde yer alan ve kıdem tazminatını bireysel fona dönüştüren düzenlemenin taslakta yer almadığını söyledi. Çiçek, kıdem tazminatının sendikların önem verdiği bir konu olduğunun altını çizdi.

Hükümlü çalıştırma şartı kalkıyor

Tasarının Başbakanlığa gönderilen halinde yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

İşsizlik ödeğinden yararlanma koşulları kolaylaşacak, aylık miktarı yükselecek. Taslakla işsizlik ödeneğinden yararlanmak için bir yıl içinde 120 gün prim ödemiş olmak yeterli olacak.

Eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğu kalkacak. 50 veya üzerinde işci çalıştıran işverenlerin yüzde 3 oranında özürlü istihdam etmesi uygulaması devam edecek. Söz konusu özürlü işçilerin prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı Hazine tarafından karşılanacak. Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışanlar bu kapsama girmeyecek. İşveren tarafından ödenmesi gereken primler gecikirse Hazine ödeme yapmayacak ve gecikme zammı işverenden tahsil edilecek.

50 ve üzeri işçi çalıştıran işletmeler için iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu esnetilecek. İşveren sağlık hizmetini dışarıdan alabilecek.

İş yerleri kreş ve emzirme odası kurma gibi zorunluluklarını da dışarıdan hizmet alarak karşılayabilecekler. 18-29 yaş arasındaki gençlerin istihdamı 5 yıl teşvik edilecek. Bu yaş grubundakilerin çalıştırılması halinde sigorta işveren priminin ilk yıl tamamı Hazine tarafından karşılanacak. Daha sonra bu oran kademeli olarak her yıl yüzde 20 azalacak.

SSK işveren priminin 5 puanlık bölümü Hazine tarafından karşılanacak.

Yurt dışında çalışan işçiler ve sosyal güvnelik destek primi ile çalışanlar kapsam dışında kalacak. Hazine’nin karşıladığı prim bedeli işverence gider olarak gösterilemeyecek.

Kaynak: Milliyet

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar