7566 Sayılı Kanun ile Duyurulan Önemli Değişiklikler
7566 Sayılı Kanun ile Duyurulan Önemli Değişiklikler

7566 Sayılı Kanun ile Duyurulan Önemli Değişiklikler

7566 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 19 Aralık 2025 tarihli ve 33112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Kanun ile Sosyal Güvenlik mevzuatı kapsamında İnsan Kaynakları ve bordro uygulamalarını doğrudan etkileyecek önemli düzenlemeler yapılmıştır.

İşveren Uzun Vadeli Sigorta Prim Oranı Artırıldı

SGK malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamında işveren payı %11’den %12’ye çıkarılmıştır. Buna bağlı olarak uzun vadeli sigorta prim kolları toplam oranı %20’den %21’e yükselmiştir. Toplam teşviksiz işveren maliyeti bu değişiklikle beraber %23,75 olarak değişecektir.

2026 yılı Ocak döneminden itibaren işveren SGK maliyetlerinde artış meydana gelecektir. Bordro bütçeleri ve maliyet planlamalarının bu artış dikkate alınarak güncellenmesi önem taşımaktadır.

İmalat Dışı Sektörlerde SGK Teşviki Azaltıldı

İmalat dışı sektörlerde uygulanan SGK işveren hissesine ait 4 puanlık Hazine teşviki 2026 yılı Ocak döneminden itibaren 2 puan olarak uygulanacaktır.

İmalat dışı sektörlerde faaliyet gösteren işverenlerin SGK teşviklerinden sağladığı avantaj azalacak; işçilik maliyetlerinde artış söz konusu olacaktır.

SGK Prim Tavanı 9 Kata Yükseltildi

Asgari ücretin 7,5 katı olarak uygulanan sigorta primi tavanı 01.01.2026 tarihinden itibaren asgari ücretin 9 katı olarak uygulanacaktır.

Bu değişiklik sonucunda yüksek ücretli çalışanlar ve işverenler için prim tutarları artacaktır.

SGK Hizmet Borçlanmalarında Prim Oranı Artırıldı

SGK hizmet borçlanmalarında (doğum borçlanması hariç) uygulanan prime esas kazanç tutarının %32’sine kadar olan oran 01.01.2026 tarihinden itibaren %45 olarak uygulanacaktır.

İsteğe Bağlı Sigorta Prim Oranı Arttırıldı

Hâlihazırda %32 olarak uygulanan isteğe bağlı sigorta primi oranı 2026 yılı Ocak ayı itibarıyla %33 olarak uygulanacaktır.

SGK Gelir ve Aylıklarından Borç Kesintisi Düzenlemesi

SGK’dan gelir veya aylık alanların, kendi sigortalılığı veya hak sahibi oldukları kişinin sigortalılığı nedeniyle oluşan; prim, GSS primi, prime ilişkin borçları %25’i geçmemek üzere, SGK’dan aldıkları gelir veya aylıklardan kesilecektir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

2026 BES Düzenlemesi: Devlet Katkısı ve Yeni Dönem

2026 BES Düzenlemesi: Devlet Katkısı ve Yeni Dönem

2026 BES Düzenlemesi: Devlet Katkısı ve Yeni Dönem

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir