Alt İşverene Verilen İdari Para Cezasının Asıl İşverenin Teşvik Alacağını Etkilemeyeceğine Dair Genelge
Alt İşverene Verilen İdari Para Cezasının Asıl İşverenin Teşvik Alacağını Etkilemeyeceğine Dair Genelge

Alt İşverene Verilen İdari Para Cezasının Asıl İşverenin Teşvik Alacağını Etkilemeyeceğine Dair Genelge

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından istihdamın artması amacıyla işverenlere çeşitli teşvikler verilmektedir. İstihdam teşviklerinin her biri için teşvikten yararlanma şartları ayrı ayrı belirtilmiştir. Bu teşviklerden biri de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları işveren hissesinden 5 puan indirim sağlayan teşviktir.

Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı işveren hissesi beş puanlık indiriminden yararlanmanın usul ve esasları 2008/93 sayılı SGK genelgesinde detaylı şekilde açıklanmıştır. Genelgenin ilgili bölümünde özel sektör işverenlerinin beş puanlık indirimden yararlanabilmeleri için gerek kendisi gerekse kendisinden iş alan alt işverenlerden kaynaklanan muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerektiği belirtilmiştir.

Konuyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine Danıştay’a açılmış olan dava sonuçlanmış ve 11.06.2024 tarihli – 2024/2504 sayılı Karar ile 2008/93 sayılı Genelgenin beş puanlık indirimle ilgili hükümlerini içeren “Alt İşvereni Bulunan İşyerleri ve Alt İşverenlerle İlgili İşlemler” başlıklı 9.maddesinin iptaline hükmedilerek ilgili maddede yer alan “alt işverenlerden kaynaklı idari para cezası” ibaresi çıkarılmıştır.

Danıştay tarafından verilen iptal kararı sonrası Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından 13.08.2024 tarihli ve 2024/11 sayılı “2008/93 No’lu Genelge Değişikliği” konulu Genelge yayımlanarak aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

 “Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işveren hissesinin beş puanlık kısmının Hazinece karşılanabilmesi için işverenin muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerektiğinden, asıl işverenin söz konusu indirimden yararlanmak amacıyla muhtasar prim ve hizmet beyannamesini 5510 sayılı Kanun türünü seçerek Kuruma gönderebilmesi için işverenin muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu ile kendisinden iş alan alt işverenlerden kaynaklanan muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerekmektedir.”

Danıştay’ın iptal kararı ve yayımlanan 2024/11 sayılı SGK Genelgesiyle birlikte bundan sonraki dönemlerde alt işverenlerin idari para cezasının olması asıl işverenlerin beş puanlık sigorta prim indiriminden yararlanmasına engel oluşturmayacaktır.

Söz konusu Genelge yayımlandığı tarih olan 13.08.2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Süresinden Önce Feshi

Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Süresinden Önce Feshi

Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Süresinden Önce Feshi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir