İcra Ödemelerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Herhangi bir iş yerinde sigortalı bulunan çalışanların ödenmemiş olan borçları için alacaklı kişi/kurum maaşından icra talebinde bulunduğunda iş yerine icra yazısı gelmektedir. Gelen yazı sonrası icranın cevaplanması ve düzenli ödemesi işverenin sorumluluğuna geçmektedir. İşveren işçiden herhangi bir onay alınmasına gerek duymaksızın icra kesintisi yapmak ile yükümlüdür.

İcra Yazısının Cevabında Nelere Dikkat Edilmeli?

İcra yazısı iş yerine tebliğ edildikten sonra işverenin yerine getirmesi gereken yükümlülükler vardır. Bunlardan ilki; işveren, icra yazısı tebliğ edildikten sonra mutlaka 7 iş günü içerisinde icra dairesinin yazısına cevap vermelidir. Aksi halde icra iflas kanununun 355’inci maddesine istinaden cezai yaptırım ile karşılaşılabilir. İcra yazısının muhatabı olan işçi, işten ayrılmış olsa bile icra yazısına cevap verilmeli ve işçinin iş yerinde çalışmıyor olduğu belirtilmelidir. İcra yazısına cevap verilirken; icra yazısının geldiği icra dairesi ve dosya numarası belirtilerek, çalışanın maaşından ve ek ödemelerinden yapılacak kesintinin detayı ve çalışanın maaşı yazılmalıdır. Eğer çalışanın mevcutta devam eden bir icra kesintisi var ise icra cevap yazısında icranın kaçıncı sırada olduğu belirtilmelidir. Örneğin; personelin mevcutta devam eden/bekleyen 3 icra kesinti var ise cevap yazısında icranın 4. Sırada ödenmeye başlanacağı belirtilmelidir. İcra yazısının cevabı iadeli taahhütlü şekilde icra dairesine gönderilmelidir. İcra yazısının ekine de ilgili icra yazısı eklenmelidir.

İcra Yazısına Cevap Verildikten Sonra İcra Kesintisi Nasıl Olmalıdır?

İcra kesintisinde icra dairesinden gelen yazının içeriği ve kesintinin hangi ödemeler esas alınarak yapılması gerektiği konusuna dikkat edilmelidir. İcra yazısının geldiği zamanı takip eden ilk maaştan itibaren icra kesintisi yapılmaya başlanmalıdır.

Gelen icra yazısında maaşın ¼’ünün haczedilmesinin yanı sıra çalışanın yaptığı fazla mesai ve ek ödemelerinden de kesinti yapılması talep edilebiliyor. Gelen içeriğe bağlı olarak ek ödemeler de maaşın neti ile toplanarak 4’e bölünebildiği gibi bazı icra yazılarında maaşın 1/4’ünün yanı sıra ek ödemelerinin tümünün personelden kesintisi de talep edilebilir. Burada işverene düşen en önemli rol kesintide mutlaka icra yazısında yazan kesinti kalemlerini ve oranlarını dikkate alarak kesinti yapmaktır.  Fakat icra yazısında herhangi bir ek ödeme talebi ve fazla mesailerinden kesinti yapılması şartı yok ise sadece maaş üzerinden kesinti yapılarak ilerlenmelidir. Ayrıca kişinin işten çıkması durumunda kıdem/ihbar gibi tazminatlarının da yazının içeriğinde bulunuyor ise tümü kesilerek icra dairesine ödenebilir.

Hesaplama yapılırken tüm ödemelerin neti üzerinden ilerlenmelidir. Örneğin; personelin fazla mesailerinden de kesinti yapılması gerektiği bilgimiz var ise fazla mesainin net tutarını da maaşın netine ekleyerek 4’e bölümünden çıkan rakam üzerinden ilerlemeliyiz. Bordroda yer alan tüm kesintilerin yapılmış olduğu toplam net tutardan hesaplama yapmak, hataya götürebilir. Çünkü içeriğinde icra yazısında talep edilmeyen ödemeler yer alıyor olabilir. Bunun yerine tek tek icra ödemesine dahil edilecek ödeme kalemlerinin net tutarlarını toplayarak ilerlemek çok daha sağlıklı olacaktır.

Kişinin otomatik bes kesintisi veya avans gibi kesintileri var ise toplam net ödenen üzerinden kesinti yaptığımızda daha düşük bir tutar kesmiş oluruz. Oysa olması gereken kesinti kalemlerini düşmeden hesaplama yapmaktır. İcra kesintileri işverene gelen icra yazısında yer alan IBAN numarasına yapılmaktadır.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir