İşten Çıkarma Kısıtlaması 3 Ay Uzatılıyor
İşten Çıkarma Kısıtlaması 3 Ay Uzatılıyor

İşten Çıkarma Kısıtlaması 3 Ay Uzatılıyor

Covid-19’un ekonomiye verdiği negatif etkiyi en aza indirmek için 3 ay süre ile; ücretsiz izin ve iş akdi feshi yasağı uygulamaları 17 Nisan’da başlatılmış ve 17 Temmuz’da sona ereceği açıklanmıştı. Ancak yapılan açıklamada bu sürelerin Cumhurbaşkanı kararı ile 3 ay daha uzatılabileceğinin de altı çizilmişti.

Açıklanması beklenen Yeni İstihdam Kalkanı’nda bu sürelerin 3’er ay daha uzatıldığı basına yansıdı. Aynı zamanda pandemi dönemi kısa çalışmasının da model değişikliği yapılarak süresinin 3 ay daha uzatılacağı konuşuluyor. Böylece mevcut düzenlemeler 17 Ekim’e karar sürecek.

Öte yandan ilave bir teşvikin de yolda olduğu gelen diğer bilgiler arasında yer alıyor. Söz konusu bu teşvik ile esnek çalışma saatlerinin olduğu, belirli süreli iş sözleşmelerinin önü açılacak. Teşvikin, 50 yaş üstünü ve gençleri kapsayacağı da gelen haberler arasında.

Pakette yer alması beklenen diğer teşvikler ise şu şekilde:

  • Kayıt dışı çalıştırılanlar sigortalı olarak istihdam edilirse bu kişilere teşvik verilmesi.
  • İşten çıkarma yapan işletmeler, yeni istihdam yapması halinde teşvik alması.
  • İstihdamı koruyan, işten çıkarma yapmayan işletmelere de teşvik verilmesi.

Getirilmesi beklenen bu teşviklerin fonu ise İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması bekleniyor.

 

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

9 yorum

  1. Merhabalar,
    Ailevi sebeplerden dolayı iş yerime Temmuz itibari ile ayrılmak istediğimi ilettim ve karşılıklı anlaştık. İşsizlik sigortası alabilmem içinde İşyerinin beni işten çıkartmış olduğuna dair belge almam gerekiyor. Bu durumda iş yeri bana işten çıkartıldığıma dair bir belge düzenleyemez mi? İşten çıktıktan sonra işsizlik maaşı alabilmemin önü tamamen kapalı mıdır?

    • İşyerinin çıkış vermesi gerekiyor aksi takdirde işsizlik alamazsın.Ama işyeri covid-19’dan dolayı işkura başvurmuş ise Haziran sonrası da 3 ay işçi çıkarmaları yasak aksi takdirde işyeri ceza yer bunun için istifa imzalamanı isterlerse hem bi süre yararlancağın sigortadan hem de işsizlikten kesinlikle yararlanamazsın.

      • Merhabalar,

        öncelikle pandemi sürecinde işçinin çıkışının yapılacağı kodlara bakalım;
        02- İstifa (Deneme süresinde)
        03- İstifa
        05- Belirli süreli sözleşmenin sona ermesi
        08- Emeklilik
        09- Malulen emeklilik
        10- Ölüm
        11- İş kazasıyla ölüm
        12- Askerlik
        13- Kadın işçinin evlenmesi
        14- Emeklilik (Yaş Hariç)
        16- Nakil
        17- İş yerinin kapanması
        23- İşçi tarafından fesih (zorunlu sebep)
        24- İşçi tarafından fesih (sağlık)
        25- İşçi tarafından fesih (ahlak)
        26- Disiplin cezası
        27- Tutukluluk
        29- İşçinin iyi niyet ve ahlak kurallarına uymaması
        33- Gazeteci tarafından fesih

        yukarıda yazılan kodlar ile işveren istediği zaman çıkış işlemlerinizi başlatabilir. işsizlik maaşı almaya mani olmayan kodları söyleyeyim;
        05- Belirli süreli sözleşmenin sona ermesi
        12- Askerlik
        17- İş yerinin kapanması
        23- İşçi tarafından fesih (zorunlu sebep)
        24- İşçi tarafından fesih (sağlık)
        25- İşçi tarafından fesih (ahlak)
        27- Tutukluluk
        33- Gazeteci tarafından fesih

        iyi çalışmalar…

  2. Merhabalar,

    “Getirilmesi beklenen bu teşviklerin fonu ise İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması bekleniyor.”
    Bu gibi teşvkler işsizlik fonundan karşılanıyor. Peki işsizlik fonunda toplanan fonlar nereden toplanıyor ? İşçi %1 İşveren % 2. Peki bu gibi teşviklerden İşveren yararlanırken, İşçi’ye kendisinden zorunlu olarak kesilen fon’dan ödeme yapmak için bir sürü prosedür gerekiyor. Örneğin; Kendisi işten ayrılmamış olmak, son 3 yıl içinde 600 prim günü, son 4 ay içinde şu kadar gün sgk’lı olmak, vs gibi. (bunların detaylarına girmek istemiyorum ) Bunların hepsi bir yana, bir çalışan uzun yıllar bir işyerine çalıştı ve hiç işsiz kalmadı ve işsizlik almadığını varsayarsak emekliliği geldiğinde bunca süredir yapılan kesintiyi de alamıyor. Hep işverene’e çalışmamalı sistem. Saygılar.

  3. Merhaba lar
    Ben mart 2 de yani salgın ve bu kısıtlama lar olmadan önce gecerli nedenle fesih bildirimi imzaladım ve ihbar sürecim başladı ve aynı ayın yani martın 19 una kadar çalıştım ve salgın kısıtlamaları başladı ve izne cıkarıldık k. Ç. Ö aldım tam bir ay sonra yani Nisan 20 geri başladık işimize ve hala çalışmaktayım lakin benim ihbarım 13 nisanda bitiyordu ve fesih kısıtlaması oldu ihbarım yarım kaldı ben yasa öncesi imzaladım ve ihbar süreme başladım ben nasıl bir yol çizicem Ekim 17 ye uzadı fesih yasağı nasıl bir durum olacak efendim

    • merhabalar,

      durumunuzu yazdığınız kadarıyla şöyle cevaplayabilirim;

      çıkışınız nasıl yapılmış niçin yapılmış bilmemekle birlikte varsayımlar ile gideyim.
      – işsizlik maaşı alıp evinizde oturmak ise işvereninize başvurarak ücretsiz izine ayrılıp 17 ekime kadar nakti ücret desteğinden faydalanın ve 17 ekimden sonra yapılan çıkış ile işsizlik maaşı almanız sizin faydanıza olur.
      – çıkışınızı tazminat ücreti için ise üzgünüm 17 ekime kadar beklemelisiniz yada işvereninize başvurarak bir üsteki yazdığım yorumdaki size uygun kodla çıkışınızı yaptırarak alabilirsiniz(yukarıdaki sgk çıkış kodlara ek : 04,08,09,10,11,13,14,15,18,28,31,32,34 )

      – ihbar süreniz 2,4,6 ve 8 hafta olmak üzere ihbar süreleri var sizin hangi süre üzerinden işlem yapılmış sa kalan ihbar sürenizi kullanabilir ya da ücret olarak talep edebilirsiniz . bu da tabi işvereninize kalmış bir şey

      not: durumunuz ile ilgili yazınızı anladığım kadarıyla cevap vermeye çalıştım umarım faydalı olmuşumdur.

      iyi çalışmalar…

  4. Merhaba! 30 mart doğum yaptım 25 mayısta raporum bitti işsizlik maaşından yararlanmam için ne yapmam gerekiyor işveren covidden dolayı çıkaramıyor.yasak kalkana kadar ücretsiz izinden yararlansam yasak bitince çıkışım yapılsa işsizlik mmaşı alabilirmiyim

    • İşsizlik maaşına işvereniniz başvurması halinde;
      Son üç yılda 450 gün prim yatırılması şartıyla alabilirsiniz. 27 Haziran’da böyle bir soru sorduğunuzda göre işsizlik almıyorsunuz anladığım kadarıyla normalleşme süreciyle de işveren tarafından başvuru yapılır mı pek zannetmiyorum
      1. Yol : rapora devam ederek ücret alabilirsin
      2. Yol : nakti desteğe işverenin başvurur SGK pirimin yatmaz 1160 civarı ücret alırsın
      3. Yol : kısa çalışma ödeneği (işsizlik maaşı) şartlarınız tutuyorsa(450 gün pirim ve son 60 gün kesintinizin olmaması) işveren tarafından başvuru yapılırsa alabilirsin
      4. Yol : hiçbir şey yapmazsınız bu süreç bittikten sonra çıkışınızıda haklı gerekçeyle yada kendi isteğiniz dışında kaybetmekle birlikte 600 gün ve son 120 gün kesintisiz pirim olması koşuluyla işsizlik alabilirsiniz.

      İyi çalışmalar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir