Salgın ülkemiz genelinde yavaş yavaş etkisini azaltırken, normalleşme sürecine geçişte uygulanacak yeni destek ve teşviklerle ilgili planlar gündeme gelmeye başladı. Hala devam eden istihdam sorununun çözümü yeni “istihdam kalkanı” paketinde yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı’nın duyurduğu İstihdam Kalkanı Paketi, Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları ile detaylandı.
Kısa çalışma ve nakdi ücret desteği süresinde sona yaklaşırken, sürelerinin uzatılıp uzatılmayacağı tartışmalarına da “istihdam kalkanı” paketi aydınlığa kavuşturdu. Uygulamalar bazı yeniliklerle bir süre daha devam edecek.
İşten Çıkarma Yasağı Devam Edecek mi?
Evet. 17 Nisan itibarıyla uygulanan, işverenin iş akdi feshi yasağı, yeni istihdam paketi ile birlikte 30.09.2020 tarihine kadar uzatılması beklenmektedir.
İş akdi feshi yasağı, işverenin 4857/25-II maddesi olan ahlak ve iyi niyete uymayan haller dışında yapılan işveren fesihlerini kapsıyor. Uygulama aynen devam edecek.
İşverenler Ücretsiz İzin Uygulayabilecek mi? Nakdi Ücret Desteği Verilecek mi?
İş akdi feshi yasağının uzatılması planı ile birlikte, ücretsiz izin uygulaması da aynı sürede 30.09.2020 tarihine kadar uzatılması beklenmektedir. İşverenler işten çıkarma yapamadıkları bu süreçte, işçinin onayı olmaksızın işçileri ücretsiz izne çıkartma yetkisi bu sürede devam edecek.
Bu süreçte ücretsiz izinde olan kişiler de günlük 39,24 TL üzerinden nakit ücret desteği almaya devam edecek.
Kısa Çalışmanın Süresi Uzatıldı mı?
Kısa çalışmanın devam etmesi yönündeki talepler, istihdam kalkanı paketinde değerlendiriliyor. Kısa Çalışmada model değişikliğine gidilerek, sektör olarak olumsuz etkilenen ve mücbir sebep kapsamında olan işletmeler için uygunluk denetimi ile ödeneğinin devam etmesi bekleniyor.
Emeklilik Fonu İle İlgili Detaylar Neler?
İlave emeklilik desteği için tamamlayıcı emeklilik sigortası için çalışma başlatılacak. Bu kapsamda bir fon oluşturulup, 2022 yılında hayata geçilmesi öngörülüyor.
Esnek ve Uzaktan Çalışma Modeli Kimlere Uygulanacak?
Esnek veya uzaktan çalışma modelinin desteklenmesi ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işsizlerin istihdamının artması teşvik edilmesi planlanmakta olup, işverenlerin bu yaş grubundaki kişileri yarı zamanlı ya da evden çalışma ile istihdam etmesi durumunda işverene teşvik verilmesi beklenmektedir.
İstihdam Kalkanı Paketinde Yeni İşveren Teşviki Var mı?
Kısa çalışmanın sona erdiği iş yerleri için işverenlere, normalleşme kapsamında 3 ay prim desteği uygulanacak. İş yerleri ilave istihdam sağlarsa, bu kişiler için işverene teşvik sağlanacak. Aynı zamanda 01.Ocak.2019 ve 17.Nisan.2020 tarihleri arasında işten çıkarılanlar tekrar işe alınması durumunda devlet işverenin maliyetini paylaşarak işverene destek verilmesi beklenmektedir. Bu teşvikler yine işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.
Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele
İstihdam kalkanı paketiyle, kayıt dışı istihdamın ortadan kalkması için de planlamalar var. Kayıt dışı çalışanların kayıt altına alınması durumunda işverene 1.752 TL tutarında teşvik sağlanacak.