2016 yılında Dünya Ekonomik Forumu’nun yaptığı kapsamlı araştırmada 144 ülke mercek altına tutulmuş; Kadın Erkek Eşitsizliği Avrupa’yı Sarsıyor dedirten bir sonuca varılmıştı. Zira kadın – erkek çalışanlar arasında ücret eşitliğine en yakın ülkeler İzlanda, Finlandiya, Norveç ve İsveç gibi ülkeler olurken; Avrupa Birliği ortalama olarak % 20’lik dilimin içinde yer almıştı. Öyle ki, ABD bu listede ancak 45. olabildi.
Bu kapsamlı araştırmayı takiben, İngiltere ve Almanya’da peş peşe yasalar çıkarıldı. 1 Temmuz 2017’de Almanya’da çıkarılan yasa 200’den fazla çalışanı olan şirketlerde benzer işi yapan çalışanlara karşı cinsin ücretleri hakkında bilgi edinme hakkı getirdi. Bu hakkın yanı sıra 500’den fazla çalışanı olan şirketler için de kadın ve erkek arasındaki ücret eşitsizliğini iyileştirme çalışmalarını devlete raporlama ve bu konudaki aksaklıkları gidermek için iç denetim sistemi uygulama zorunluluğu getirildi.
Ücret Şeffaflığı mı Geliyor?
Amerika’da iş hayatına yön veren isimler, ücret şeffaflığı konusunu tartışmaya açıyor. Kurumsal şirketler için adeta bir “tabu” olarak kabul edilen ücret gizliliğinin şeffaflığa dönüşmesi hâlinde eşitsizliğin en aza indirgeneceği savunuluyor. Azınlık veya üçüncü dünya ülkelerinden gelen çalışanlara dayatılan düşük ücretleri ortaya koyması yönünde ücret şeffaflığının büyük bir güç olacağı ve mültecilere yönelik adaletsizliklerin giderilmesi konusunda ciddi adımlara öncü konuma geleceği de savlar arasında.