Ücretsiz İzin Ücret Desteği Ödemeleri Başlıyor
Ücretsiz İzin Ücret Desteği Ödemeleri Başlıyor

Ücretsiz İzin Ücret Desteği Ödemeleri Başlıyor

Salgının getirdiği geçici düzenlemelerden biri de ücretsiz izne gönderilen ya da işsiz kalan kişilere ödenecek ücret desteğiydi. İşverenin iş akdi feshine getirilen geçici yasak ile birlikte işçinin onayı aranmadan işveren tarafından verilen kararla ücretsiz izne gönderilmesi de mümkün olmuştu. Hem bu süreçte işçilerin kazanç kaybının bir nebze desteklenmesi, hem de işsiz kalan ve işsizlik ödeneğinden yararlanamamış kişilere gelir sağlamak adına devlet tarafından günlük 39,24 TL ücret desteği adımı atılmıştı. Ücret desteği için başvuruda bulunanlar için ödemeler başlıyor.

Ücret desteğinden Nisan ayı için yararlanacak kişilere ilk destek ödemeleri 8 Mayıs 2020 Cuma günü yapılacak.

Ücretsiz İzin Desteği Nedir?

Ücret desteği, işveren tarafından salgın döneminde ücretsiz izne çıkarılmış ya da işsizlik ödeneği alamamış işsizlere ücret desteği sağlamak için 7244 sayılı Torba Yasa ile 17 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe girerek yasalaşmıştı. 3 ay sürecek işveren feshi yasağı devam ederken, işten çıkarma yapamayan işveren işçilerini ücretsiz izne çıkarabilecek.

İşveren fesih yasağı süresince işçileri için kısa çalışmaya başvurabilir, ücretlerini kısa çalışma ödeneği ile karşılayabilir. Ama kısa çalışma ödeneğinin şartlarını sağlamayan işçileri için de ücretsiz izin uygulamasını tercih edebilir.

Ücretsiz izin için iş yerinin kısa çalışma kapsamında olup olmaması şartı aranmıyor. Faaliyeti devam eden iş yerleri de işçilerinde ücretsiz izin uygulayabiliyor. Hangi işçilerin ücretsiz izne çıkarılacağı tamamen işverenin kararı ile belirlenebilir. Bazı işçiler ücretsiz izne gönderilirken bazıları çalışmaya devam edebilir.

Ücretsiz izne gönderilen işçinin ayın tamamında ücretsiz izinli olması da gerekmiyor. İşveren isterse tam isterse ayın belli bir bölümünde işçiye ücretsiz izin verebilir.

Destekten Kimler Faydalanır?

  • İş yeri kısa çalışma yaparken şartlarını taşımadığı için kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler,
  • 15 Mart ‘tan sonra işten çıkartılmış ve başvuruda bulunmasına rağmen işsizlik ödeneğinden alamamış ya da işsizlik ödeneğine hiç başvurmamış kişiler,
  • 7244 sayılı Torba Yasanın yürürlük tarihi olan 17 Nisan 2020 tarihinden sonra (17 Temmuz’a kadar) işveren tarafından ücretsiz izne çıkarılan işçiler.

Başvuru İşlemi Nasıl Yapılır?

Ücretsiz izne gönderilen işçilerin ücret desteğinden yararlanabilmesi için başvuru işlemleri işveren tarafından yapılıyor. İşçiler bizzat başvuru yapmıyor. İşveren çalışanların sigorta prim günlerini SGK’ya bildirirken, ücretsiz izinli oldukları günler için 28-Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10.Md)” veya “29-Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10.Md) Ve Diğer” eksik gün nedenlerini seçiyor.

İşveren aynı zamanda, ücretsiz izin verilen aydan sonraki ayın 3’üne kadar, https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresindeki ekranlardan işçilerinin ücretsiz izin günlerinin bildirimini yapıyor.

Herhangi bir yerde çalışmayan ve 15 Mart sonrasında işsiz kalmış kişiler ise başvuru şekli işsizlik ödeneğine başvurup başvurmadıklarına göre değişiyor. İşsiz kaldıktan sonra İŞKUR’a başvuruda bulunmuş ama işsizlik ödeneğine hak kazanamamış kişilere başvuru işlemine gerek olmadan İŞKUR tarafından ödemeleri yatırılacak.

15 Mart sonrası işsiz kaldığı halde işsizlik ödeneğine başvurmamış kişilerin ise ücret desteği almak için Kuruma bizzat başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvuru https://esube.iskur.gov.tr  veya e-Devlet üzerinden yapılabilir.

Destek Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Destek tutarı günlük 39,24 TL olarak hesaplanır, işsiz geçen her gün ya da ücretsiz izinde olunan her gün için işçiye ödenir. Bu tutarın üzerinden damga vergisi kesintisi yapılır. Damga vergisinin oranı binde 7,59’dur. Damga vergisi kesildikten sonra günlük net tutar 38,94 TL’dir.

Ücret Desteğini Nereden Alabilirim?

İlk ücret desteği ödemeleri 8 Mayıs’ta yapılacak. Ödenek tutarı, işverene bağlı olarak çalışan ve ücretsiz izne çıkarılmış kişilerin IBAN numarasına yatırılacaktır. İşverenler başvuru esnasında çalışanların IBAN bilgisini Kuruma iletmek zorunda.

İşsiz olup ödenekten yararlanacak kişiler ise ödemelerini PTT’den alabilecek. Ödemelerin şahsi banka hesaplarına yatırılmasını isteyenler ise e-Devlet üzerinden “Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama” alanından hesap bilgilerini tanımlayabilirler.

Kimler Destekten Yararlanamaz?

  • Emekli aylığı alanlar,
  • İstifa ederek işten ayrılan kişiler,
  • İşsizlik ödeneğinden yararlanmaya devam edenler,
  • Kısa çalışma ödeneğinden alanlar.

 

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

4 yorum

  1. 19 mart tarihinde 1.5 aydır çalıştığım iş yerimden esasinda virüs yüzünden ama resmiyette 1 çıkış koduyla (deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi) çıkarıldım. Bu yüzden iskur tarafından 1170 tl’lik ödemeden yararlanamayacagim söylendi. Bunu çözmenin bir yolu yok mudur nasıl bir yol izleyebilirim. Yardımlarınızı bekliyorum.

  2. Peki ben daha önce işsizlik maaşı aldım şu durumda da 17 Mart dan sonra covid 19 salgınıyla işden ayrıldım kısa çalışma ödeneği alabilir miyim tazminat tarihi2018 2019 tarihi arşında olmuştur cvp verirseniz sevinirim hayırlı günler

  3. Merhaba
    25/12/2018 işe giriş 01/02/2019 sigortam kesilmiş is yerinin kapanması sebebi ile 1 yılı askın maaş üzerinden pirimlerim yatmış işsizlik ödeneği alamıyorum nasıl bir yol bakmalıyım..

  4. Kolay gelsin.Ücretsiz izine yollandık.Nakdi ücret desteği alıyorum acaba bu para bizden ileride ( kısa çalışma ödeniği alanlar gibi ) hak ettiğimiz işsizlik ödeniğinden mahsup edilecek mi? Saygılarımla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir