Tahmini okuma süresi: 2 dk.
Ülkemizde sık sık iş kazalarının yaşanması ve işyeri faaliyetlerinin geçici olarak durması/durdurulması nedeni ile mağdur işçilerin ücret ve yan haklarının nasıl bir seyir alacağı merak konusu olmaktadır. Özellikle 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının henüz tam anlamıyla ilgili işyerlerinde uygulanmaması, işverenlerin ve işveren vekili yetkili personellerin Yasanın hükmettiği kurallara yeterince riayet etmemesi sebebi ile, iş kazalarının bir türlü önüne geçilememektedir.
Yazımızda hem iş kazaları nedeni ile faaliyetine ara verilen iş ve işyerlerinde çalışan olarak yer alan işçilerin ücret ve yan hakları konusunda bilgi vereceğiz.
Bir işyerinin tesis ve tertiplerinde, çalışma yöntem ve şekillerinde, makine ve cihazlarında işçilerin yaşamı için tehlikeli olan bir husus tespit edilirse, tehlikenin niteliğine göre iş tamamen veya kısmen durdurulur veya işyeri kapatılır. Makine, tesisat ve tertibat veya işin durdurulması veya işyerinin kapatılması sebebiyle işsiz kalan işçilere işveren ücretlerini ödemeye veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere meslek veya durumlarına göre başka bir iş vermek zorundadır.
İşçi, işyerinde gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbiri alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. İşçinin çalışmaktan kaçındığı dönem içinde ücreti ve diğer haklara sahiptir.