Son günlerde bir çok işveren ve işveren vekilinin gündemini 6111 sayılı Kanun ile getirilen Ek İstihdam Teşviki oluşturmaktadır. Hesaplaması ve yararlanma süreçleri oldukça zahmetli ve derin bir mevzuat gerektiren teşvikte, süregelen yıllardan birkaç değişiklik yapılmakla birlikte son değişiklik 7103 sayılı Kanun ile getirilmiş ve geriye dönük teşvik imkanı tekrar işverenlere sunulmuştur. Yazımızda sizlere kısa kısa ilave 6111 İlave İstihdam Teşvikinden Faydalanma şartlarını anlatacağız.
6111 Sayılı Kanun İle Düzenlenen İstihdam Teşviki Nedir?
Kadınların ve gençlerin işgücüne katılımını ve istihdamını artırmak, yeni istihdam yaratılmasını teşvik etmek, mesleki ve teknik eğitimi özendirmek, kalite ve etkinliğini artırmak amacıyla prim teşviki 13.02.2011 tarihinde kabul edilen 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 74. maddesi ile 4447 sayılı Kanuna eklenen geçici 10. madde ile yeniden düzenlenmiştir.
Özel sektör işverenlerine, 01/03/2011 – 31/12/2020 tarihleri arasında işe aldıkları sigortalılar için, sigorta primine esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren payının tamamının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmasına imkân sağlanmıştır.
Teşvikten Faydalanma Şartları Nelerdir?
6111 ilave istihdam teşvikinden faydalanma şartlarını sigortalılar ve işverenler açısından değerlendirmek yerinde olacaktır.
İşveren Yönünden 6111 Teşviki;
- Aylık prim ve hizmet belgesi Kuruma yasal süresinde verilmiş olmalı,
- Primler yasal süresi içinde ödenmeli,
- Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmamalı,
- Borcu varsa, bu borçlar yapılandırılmış veya taksitlendirilmiş olmalı,
- Prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve cezası borcu bulunmamalı,
Yararlanma süreleri erkeklere ve kadınlara, sahip olunan belgelere ve yaşa göre değişmektedir.
Ayrıca;
5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlar teşvikten yararlanamaz.
2886, 4734 sayılı Kanunlar ile 4734 sayılı Kanunun 3. maddesi kapsamında alım ve yapım işi üstlenen işverenler ile uluslararası anlaşmalara istinaden alım ve yapım işi üstlenen işverenler, ihale konusu iş döneminde bu teşvikten yararlanamaz.
Sigortalı Yönünden 6111 Teşvikini Değerlendirecek Olursak;
- 01/03/2011 ila 31/12/2020 tarihleri arasında işe alınmış olmalı,
- 18 yaşından büyük olmalı,
- İşe alındığı tarihten önceki 6 aylık dönemde işsiz olmalı,
- Ortalama sigortalı sayısına ilave çalıştırılmalı.
Kadın sigortalılar açısından öncelikli olarak 18 yaşından büyük olma şartı aranırken, teşvikten faydalanılacak erkek sigortalı için 18-29 yaş şartı aranmaktadır. 29 yaşından büyük erkek sigortalılar için İŞKUR kaydı aranmakla birlikte 6 ay süre ile yine teşvik imkanı getirilmiştir.
Geriye Dönük 6111 Teşviki
Genç, kadın ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi sigortalıların istihdamında yararlanılan teşvik olarak karşımıza çıkan ek istihdam teşviki için Sosyal Güvenlik Kurumu süregelen dönemlerde mevzuat değişikliklerine girmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumunun 18.03.2015 tarihinde yürürlüğe koyduğu 2015/10 sayılı Genelge ile geçmişe dönük teşvikten yararlanmak için verilen hizmet belgelerinin işleme alınmayacağı, genelge yürürlük tarihi olan 18.03.2015 öncesi verilenlerin işleme alınacağı belirtilmişti.
21.03.2018 tarihinde kabul edilen 7103 sayılı “Vergi Kanunları ile Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile işverenlere geriye teşviklerden faydalanma imkanı getiriyor.
TEŞVİKLERDEN GERİYE DÖNÜK YARARLANIN! Başlıklı içeriğimizi inceleyerek Datassist aracılığı ile güvenli ve doğru teşvik hesaplamalarınızı yaptırabilirsiniz.
Ben 3 yıldır engelli statüsünde x mağacılıkta çalışmaktayım bi prosedür öne sürülüp istediği gibi çalıştırabileceğini söylüyorlar örneğin benim 7.5 saatten fazla çalıştıramaz ama 12 saat çalıştırılıyor ve sözlü tehdite maruz kalıyorum örneğin hesabına gelmez ise sözleşmeni fes ederiz diye bu konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim saygılar
Sayın İlgili,
7103 sayılı kanun 27.03.2018 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun 42. maddesi kapsamındaki şartları taşıdığım halde – ilgili yönetmeliğin yayınlanmaması gerekçe gösterilerek – işçi olarak asgari ücret priminin fondan karşılanmayacağı, bu sebeple beni işe alamayacakları müstakbel işverenim tarafından bana bildirildi. Bu doğru mudur? Kanun resmi gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girmez mi? Eğer yönetmelik bekleniyorsa neden yayınlanmıyor? Bir yandan istihdamı arttırmak için kanun çıkarılıyor, diğer yandan kanunun uygulanması engelleniyor – eğer yönetmelik beklendiği doğru ise – , bu konuda doğru bilgiyi sizden almak istedim. Saygılarımla.
Merhabalar. En son sekiz ay önce bir işçi çalıştırdım. haziran ayında da iki işçi aldım. aldığım bu iki bayan işçi de son 6 ay çalışmamışlardır. durum böyle iken 6111 den yararlanabilir miyim?
İyi günler,daha önce 6111 sayılı teşvikden yararlanan kadın işçi,6 ayı aşkın işsiz ve özellikleri tutuyor,tekrar teşvikden yararlanabilirmi?Saygılarımla.
Merhaba Mehmet Bey,
6111 teşviki ile çalıştırılan bir kişi aynı ya da farklı iş yerinde tekrar 6111 teşviki ile çalıştırılamaz.
yanlış yönlendirmeyin. suale konu kişinin eğitim bilgileri ve teşvikli süresi bilinmeden HAYIR demeniz yanlış yönlendirme olur.
Pardon. Yanlış teşviki yorumlamışım. lütfen yukarıdaki yorumumu siliniz
İyi günler ben ailemden yetim aylığı alıyorum. Bı iş yeri ile anlaştım ise girecegim fakat iş yeri sigorta tesfikinden yararlanacak bu durum engel mi zaten sigortam baslayunca maaşım kesilecek
Merhaba, 01/10/2018 tarihinde illkez sgk dosyası açtırdım 6111 den şartlara uyan kaç personel çalıştıra bilirim.
İşyerimde sigortalı çalışan yok ve yeni birini aldım işe ama başka sigortalı çalıştırmadığım için teşvikten faydalandırmıyor beni. Nasıl ve hangi teşviklerden faydalananilirim
MERHABA 5510 %5 TEŞVİK DEN YAFDALANA BİLİRSİNİZ EFENDİM
Merhaba Sn. Yetkili,
18.12.2018 tarihinde iki kişi istihdam edilmek üzere işe alındı, aphb ni beyan edeceğim ancak tahakkuk fişi ön izleme yaptığımda kısmi bir ödeme neredeyse %50 gibi bir ödeme çıkıyor. Tutarın tamamı işsizlik fonundan karşılanmıyor mu? Geçen yıl 1687 nolu teşvik kanununda %100dü. Teşekkürler
Ek-5 tarım Bağ-Kur un sigorta olan kisiyi ise alırsak. O zaman yine de teşvik çıkar mı?
MERHABALAR İŞVEREN EŞİNİ EN SON 6 AY ÖNCE YANINDA SİGORTALI ÇALIŞTIRMIŞ, TEKRAR ÇALIŞTIRMAYA BAŞLADIĞINDA TEŞFİKDEN YARARLANIRMI
MERHABA ŞUBAT 2018 DE İŞ YERİ AÇILIŞI YAPTIK MAYIS 2019 İLK DEFA İŞÇİ ÇALIŞTIRIP İŞVEREN TESCİLİ YAPTIRACAĞIZ 1 İŞÇİ ÇALIŞTIRACAĞIZ 6111 NOLU TEŞVİKTEN YARALANABİLİR MİYİZ
Merhaba,
Bir personel 5746 ve 6111 SK kapsamında teşvikten aynı anda yararlanabilir mi?
Örneğin adı geçen kanunlardan birinde 10, diğerinde 20 gün gibi?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Zeynep hanım konu İle ilgili detaylı Bilgi almak için irtibata geçebilirsiniz 05426015585
Merhaba Basit Usul Vergi Mükellefiyim. 18.7.2019 tarihinde 1 işçi için SGK bildirimi yapıldı. 6111 SK ile teşvikten yararlanabiliyor. Ancak teşvikten yararlanmak için işveren olarak bizim ilk 3 ay düzenli beyanname verip ödemeyi düzenli yapmamız gerekiyor. 18 Temmuz 2019 da işe girişi olduğu için 12 günlük bildirge ile primi ödendi. Ağustos ayında 17 gün çalıştı. Eylül için ise bu gün 20 gün çalışacak. Bu ayların tam olmaması nedeniyle teşvik kapsamında bir sıkıntı olur mu? Aylık prim ve hizmet belgesi Kuruma yasal süresinde vermemize rağmen ilk 3 ay prim günleri tam 30 gün mü olmalı. Yardımcı olmanız ricasıyla
Geçen yılki ortalamamız 51 kişi biz 54 kişi çalıştırıyoruz 3 kişi için 17103 nl kanun maddesinden yararlanıyoruz
6111 ilave istihdam teşvikindende ek 3 kişi için bildirim yapabilir miyim .farklı 3 kişi için 6111 sayılı kanunu kullanmam için yeni işçi mi almam gerekiyor.
6111 SAYILI KANUNDAN FAYDALANAN BİR İŞÇİ GELİR VERGİSİNDENDE FAYDALANIRMI ORANI NEDİR.
merhabalar; işe gireceğim 6111 sayılı yasadan faydalanmak istiyoruz. fakat daha önce çok kısa 6111 den faydalandırılmışım. aynı yasadan tekrardan faydalanmak için ne yapmam gerekiyor. teşekkürler.