7256 Teşvikinde Nakil İşe Girişlere Dikkat
7256 Teşvikinde Nakil İşe Girişlere Dikkat

7256 Teşvikinde Nakil İşe Girişlere Dikkat

Kurumların yeni gelen teşviklere hızlı entegrasyonu sonucu zaman zaman uygulamada eksiklikler karşımıza çıkabiliyor. İşverenler çoğu zaman fark etmeden işçilerini teşvikten yersiz faydalandırabiliyorlar. Bu şekilde sistemin açığından kaynaklanan yersiz yararlanmalar olduğunda, ilerleyen dönemlerdeki denetimlerde cezai sonuçlar doğurduğundan, sağladığı faydadan çok zarar getirebiliyor. Tüm mevzuat işlemlerinizde, beklenmedik yaptırımlarla karşılaşmamak için 444 4 923’ü arayarak Datassist‘ten chek-up desteği için bilgi alın. Bu konulardan biri de 7256 sayılı teşvikten yararlanmak isteyen işverenlerin, nakil yoluyla bir başka iş yerinde işe başlattıkları çalışanlarla ilgili. Yazımızda bu konuda dikkat edilmesi gereken hususlara değineceğiz.

Pandemi döneminde istihdamı artıracak önlem ve desteklerden biri olarak karşımıza çıkan 7256 ilave istihdam teşviki ile işe alımlarda işverenlere prim desteği sağlanıyor.

7256 Teşvikinin Detayları

7256 sayılı Torba Yasa, mevcut bazı teşviklerin yararlanma süresini uzatırken, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na Geçici 27. ve 28. madde ile iki yeni teşvik daha getirdi. 17256 kanun numarası ile bildirilecek “İstihdama Dönüş Teşviki” ve 27256 Kanun numaralı “İlave İstihdam Teşviki”, pandemi döneminin istihdam çalışmalarının bir sonucu olarak işverenlerin sigorta primi maliyetini azaltmayı hedefliyor.

Geçici 27. Madde ile düzenlenen istihdama dönüş teşviki, kayıt dışı çalıştırılan işçilerin kayıt altına alınması durumunda işverene günlük 44,15 TL destek veriyor. İşverenin çalışanı kayıt altına almadığı durumlarda ise işçiye destek sağlanacak.

Geçici 28. madde ise, yaş ve cinsiyet kriteri aranmaksızın işverenin 1 Ocak 2019 – 30 Nisan 2020 arasında en az sigortalı çalıştırılan dönemdeki işçi sayısına ilave olarak 1 Aralık 2020’den itibaren işe alınmış olması gerekiyor. Destek fesih yasağının sonlanacağı güne kadar uygulanabilecek. İşçi açısından ayrıca şartlardan biri 1 Ekim 2020 itibarıyla SGK’ya bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı olmamak. Destek tutarı ilave alınan sigortalı başına günlük 44,15 TL.

Yabancılar ve emekli çalışanlar için bu teşviklerden yararlanılamayacak.

Nakil İşe Girişlerde Teşvik Uygulaması

İşe giriş işlemi her zaman yeni işe başlayan kişiler için yapılmıyor. İşverenin iş yerleri arasında tayin–nakil nedeniyle geçiş yapan işçiler için de e-SGK üzerinden işten çıkış işe giriş işlemi yapılıyor. Bu işlemleri diğerlerinden ayıran “nakil nedeniyle” olması. Nakil nedeniyle yapılan işten çıkışlar, iş ilişkisini/iş sözleşmesini sonlandıran çıkışlar değil. Aynı işverene bağlı diğer iş yerinde çalışmaya başlayan işçinin işveren ve kurumla bağı kopmuyor. Eski çalışılan iş yerinden işten ayrılış işlemi yapılırken işten çıkış nedeninde “16- Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer iş yerine nakli” seçeneğinin işaretlenmesi gerekiyor. Bu işlemin ardından, yeni işe başlanan iş yerine “iş ilişkisine ara vermeden” işten ayrılış tarihinin ertesi günü için işe giriş bildirimi yapılması gerekirken, bu işlemin, işten ayrılış tarihini takip eden 1 ay içinde yapılması gerekiyor.

İşten çıkış ekranlarında, nakil nedeni seçilerek çıkış işlemi yapılırken, işe giriş ekranında nakil olduğu belirtilmeden işlem yapılabiliyor. Sadece süresi dışında işe giriş işlemi yapılmışsa, nakil nedeniyle olduğunun belirtildiği bir alan bulunuyor.

İlave istihdam teşvikinden sadece 1 Aralık 2020’den sonra işe giren kişiler yararlanıyor. Nakil işe giriş işlemleri de sistemde yeni işe giriş gibi göründüğünden işverenler sehven teşvikten yararlanabiliyor. Çünkü sistem bu kişiler için teşvikten yararlanmaya onay verebiliyor. Sonrasında ise, teşvikten yersiz yararlanıldığı için işverenler cezayla karşı karşıya kalabilir.

Nakil nedeniyle işe girişi yapılan personellerin 7256 sayılı ilave istihdam teşvikinden yararlandırılmaması gerekiyor.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir