Aynı Dönemde Birden Fazla İşverende Çalışılabilir Mi?
Aynı Dönemde Birden Fazla İşverende Çalışılabilir Mi?

Aynı Dönemde Birden Fazla İşverende Çalışılabilir Mi?

Aynı dönemde birden fazla işverende çalışma konusu oldukça yaygın bir durum olup, bu durum hem iş arayanlar hem de işverenler için çeşitli zorluklar ve fırsatlar sunmaktadır. Kişilerin aynı anda birden fazla işte çalışma ihtiyacı, ek gelir elde etme arzusu veya farklı yeteneklerini farklı işlerde kullanma isteği gibi çeşitli nedenlere dayanabilir. Ancak, bu çoklu işlerin her birini dengede tutmak, yasal ve etik sorumlulukları ele almak ve kişisel yaşamla uyum sağlamak için bazı önemli hususları göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Hukuku’na göre işçinin birden fazla işverende çalışması mümkündür. Burada önemli birkaç husus bulunmaktadır;

  • İşçinin aynı dönemde çalıştığı işlerin hayatın olağan akışına aykırı olmaması gerekir. Örneğin; bir iş yeri İstanbul sınırları içerisinde bir iş yeri Malatya sınırları içerisinde ise çalışanın aynı gün iki şehirde bulunması pek mümkün olmayacaktır.
  • İşçi çalıştığı iş yerlerinde yasal bildirimlerin yapıldığı süreçte bir sigortalılık statüsüne sahip olabilmektedir. Örneğin; bir iş yerinde 4A kapsamında sigortalılığı bulunuyor ise aynı dönemde 4B(Bağkur) sigortalılık kolundan ödeme yaptığında bu sigortalılık kollarından yalnızca biri geçerli olacaktır.
  • İşçi aynı anda farklı işverenlerde aynı sigortalılık kolu kapsamında çalışıyor ise işveren işçinin tüm sigorta primlerini ödemekle yükümlüdür. İşçinin tüm sigorta primleri ödenmeli ve prim günleri farklı işverenlerde de çalışıyor ise sigortaya bildirilmelidir.

Birden Fazla İşverende Çalışmanın Emekliliğe Olumlu Etkisi Bulunuyor Mu?

İşçi için birden fazla işverende sigorta primi ödenmesi prim günü fazla gözükeceğinden daha erken emekli olması anlamına gelmemektedir. Aynı dönemlerde farklı işverenlerde çalıştığı için ödenen sigorta matrahı yüksek olacağı için işçinin emekli maaşının daha yüksek olmasını sağlayabilmektedir. İşçi daha yüksek bir tutarda emekli maaşına sahip olabilir fakat aynı dönemlerde ödenen sigorta prim günleri daha erken emeklilik sürecini işçiye sunmamaktadır. Yapılan bildirimlerin sonucunda emeklilik için hesap edilen sürede bir ay yine 30 prim günü üzerinden dikkate alınmaktadır.

Birden Fazla İşverende Çalışan Kişinin Sigorta Bildirimi Nasıl Yapılır?

İşçinin sigortalı olarak birden fazla işverende çalışmasının mümkün olduğunu belirtmiştik. Bu doğrultuda aylık prim hizmet beyannamesi verilirken işçinin, iş yerinde ve o işi yaparken geçirdiği süreler yani prim gününe göre farklı işverenden kaç gün prim ödemesi olduğuna bakılmaksızın sigortaya ilgili işveren için kaç gün çalıştığı bildirilmeli ve bu doğrultuda kazançları üzerinden aylık prime esas kazanç matrahı bildirilmelidir. Yapılacak bildirimlerde herhangi bir kısıt uygulamasına gidilmemeli.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

2025 Yılı İlk Dönem Aile ve Çocuk Yardımı Gelir Vergisi İstisnası

2025 Yılı İlk Dönem Aile ve Çocuk Yardımı Gelir Vergisi İstisnası

2025 Yılı İlk Dönem Aile ve Çocuk Yardımı Gelir Vergisi İstisnası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir