İş dünyasında kadınların daha aktif olmaları ve yaşamın her alanında erkek ve kadın arasında hayatın müşterekleşmesi erkek işçilere sağlanan hakların da yeniden düzenlenmesini beraberinde getirmiştir. Gündemde hep İş Kanunu’nun kadın çalışanlara tanıdığı haklar yer alırken, Babaların Da Hakları olduğunu hatırlatmakta yarar var.
4857 sayılı İş Kanunu’nunda babalara ne gibi haklar tanındığı, hangi durumlarda izin verileceği düzenlenmiştir.
Babalık İzni
Eşi doğum yapan erkek işçinin 4857 sayılı kanun gereği 5 gün ücretli izin hakkı bulunmaktadır. Bu durum kanunda “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.” ifadesi ile geçmektedir.
Kısmi Zamanlı Çalışma
Analık izninin bitiminden itibaren ya da üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen ebeveynlerden birine istekleri taktirde çocuk ilkokul çağına gelene kadar kısmi zamanlı çalışma hakkı tanınmıştır. Bu haktan sadece kadın işçinin yararlanabileceği kanısı yaygın olsa da çalışan anne bu haktan faydalanmadığı ve sürece baba kısmi zamanlı çalışabilmektedir.
Ebeveynlerden birinin çalışmaması hâlinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamaz.
Ücretli İzin Hakkı
Engelli çocuğu olan işçinin hakları da iş kanununda ayrıca düzenlenmiştir. Çocuğu en az %70 engelli olan işçiye 1 yıl içerisinde toplu olarak ya da farklı zamanlarda ve ebeveynlerden yalnızca birinin kullanması şartıyla 10 güne kadar ücretli izin verilmektedir.
Bunlardan ayrı olarak doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır.
DOĞUM SONRASI KULLANILAMAYAN SÜRE ?
Mrb. Ben özel sektörde bi hotel de aşçı olarak çalışıyorum Bana zorla ekstra mesai yaptırıyorlar ve benim 2 aylık ve 15 aylık iki çocuğum var ben ekstra mesai yapmak istemiyorum imzaladığım iş sözleşmesinde ekstra mesai yapabilir yazıyor ama benim evdeki küçük çocuklarından dolayı yapamıyorum işime son verilirse tazminat alabilir miyim. Yada haklarım nelerdir