Babalık izni; eşi doğum yapan erkek işçiye doğum sonrası babanın, eşi ve bebeğiyle ilgilenebilmesi için tanınan ücretli izin hakkıdır. Babalık izninin kaç gün olacağı çalışanın hangi kanunla çalıştığına bağlı olarak değişebilir. Özel sektör çalışanları için 4857 sayılı iş kanunuyla tanınan izin hakkı 5 gün olarak belirlenmiştir. Memur, askeri personel ve 4/B statüsünde çalışan sözleşmeli personel için tanınan izin hakkı ise 10 gündür.
Babalık izni, anneye verilen doğum izninden farklı olarak, doğum öncesini içermez, doğumun gerçekleştiği gün itibariyle başlar, çoğul gebeliklerde bu sürede bir artış olmaz. Babalık izni resmî tatil ve hafta sonu tatillerinde işlemeye devam eder yani burada kullanılan “gün” kavramı iş günü olarak nitelendirilmez, örneğin çalışanın izni cuma günü başlamışsa 5 günlük izninin 2 gününü hafta sonunda geçirmiş olur.
Babalık izninden faydalanmak isteyen çalışan, eşi doğum yaptıktan sonra kısa süre içinde çalıştığı kuruma dilekçe vererek başvuruda bulunmalıdır. Babalık izni doğum gerekçesiyle kullanılabildiği gibi, evlat edinen kişi de üç gün süreyle babalık izni kullanabilir. Burada aranan şart ise evlat edinilen çocuğun 3 yaşından küçük olmasıdır ve evli çiftlerden yalnız biri bu haktan faydalanabilir.
Çalışana sağlanan babalık izni ücretli izin niteliğinde olduğu için, çalışanın izinde geçen süresi maaşından kesinti yapılamaz. Çalışanın hangi kanunla çalışıyor olması fark etmeksizin izin süresince normal çalışıyormuş gibi sayılır ve maaşı bu şekilde hesaplanır.
Babalık izni kanunen ücretli izin hakkı olmasına rağmen bazı uygulamalarda bu iznin ücretsiz izin olarak kullandırıldığı ya da ücretli izin olarak kullandırılıp sonradan çalışanın maaşından kesildiği durumlarla karşılaşabiliyoruz. Çalışana babalık izni kullandırılmadığı veya ücretsiz olarak kullandırıldığı gibi durumlarla karşılaşıldığında çalışan, iş sözleşmesini haklı sebeplerle derhal feshedebilir, hak ettiği maaş ve ücretleri hukuki yollarla temin edebilir.