!!BORÇLANIN!!
Sigortalılar emeklilik haklarını daha erken kullanmak için hizmet borçlanmasından faydalanmak istemektedir. EYT’nin de hayatımıza girmesiyle sıkça kullanımı tercih edilen hizmet borçlanması; yaş, sigortalılık süresi ve prim gün sayısı olarak belirlenen üç temel şarttan prim gün sayısının tamamlamak için kullanılmasıdır. Özellikle doğum yapan kadın çalışanlar doğum borçlanması yaparak emekliliğe bir adım daha yaklaşmayı tercih ediyorlar.
SSK’lı kadınlarda doğum borçlanması yoluyla erken emeklilik, bazı şartlara bağlıdır. Çalışanın ilk sigortalılık tarihine göre emeklilik için yerine getirmesi gereken şartlar yaş ve prim gün sayısına bağlı değişiklikler gösterir. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar, 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar ve 30 Nisan 2008 tarihinden sonra sigortalı olanların emeklilik koşulları birbirinden farklıdır.
Yeni yıla yeni zamlarla girmeden önce borçlanmak doğru bir karar olacak diyebiliriz.
Doğum Borçlanması Kaç Çocuk İçin Yapılabilir?
Kadın çalışan en fazla 3 çocuğu için doğum sonrası süreleri borçlanabilmektedir. Her bir çocuk için 2’şer yıl borçlanma hakkı vardır. 3 çocuğu olan bir çalışan her bir çocuk için 2 yıl prim satın aldığında 2 bin 160 gün prim satın alabiliyor.
Kadın işçi doğum borçlanması için çalışmadığı 2 yıllık sürenin tamamını borçlanmak zorunda değildir. Bu sürelerin yalnızca ihtiyacı kadarını da borçlanabilmektedir. Örneğin emeklilik şartlarını tamamlamak için 100 prim gününe ihtiyacı olan kadın işçi doğum sonrası için sadece 100 prim gününü borçlanabilmektedir.
Doğum Borçlanmasının Koşulları Nelerdir?
Sigortalı kadının doğum nedeniyle çalışamadığı iki yıllık süreyi borçlanabilmesi için
doğumdan önce;
– Hizmet akdi kapsamında çalışanlar için (2925 sayılı Kanun, mülga 506 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/a) sigortalılıklarının tescil edilmiş ve adına prim bildirilmiş/tahakkuk etmiş olması,
– Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma kapsamında olan sigortalılar için (Mülga 1479 sayılı Kanun, Mülga 2926 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/b) sigortalılıkların tescil edilmiş ve ödenmiş yahut tahakkuk etmiş prim borcunun olması,
-Kamu görevlisi kapsamında sigortalı sayılanlar için sigortalılar (Mülga 5434 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/c) sigortalılıklarının tescil edilmiş olması,
– Kadın sigortalının doğumdan önce çalışmaya başlayarak sigortalılık şartını yerine
getirmesi,
– Doğumdan sonra borçlanılacak süre içerisinde adına prim ödenmemesi,
– Borçlanacağı sürede çocuğunun yaşaması gerekmektedir.
Borçlanma Hesaplaması
Aşağıdaki hesaplama tablosunda da görüldüğü üzere 2024 yılı bitmeden borçlanmak kadın çalışanlar için maddi olarak avantaj sağlamaktadır.