Cuma Gününe Denk Gelen Resmî Tatillerde Cumartesi Günü de Tatil Yapılır Mı?
Cuma Gününe Denk Gelen Resmî Tatillerde Cumartesi Günü de Tatil Yapılır Mı?

Cuma Gününe Denk Gelen Resmî Tatillerde Cumartesi Günü de Tatil Yapılır Mı?

İşçilerin haftalık çalışma süresini doldurmasının ardından hak kazandığı hafta tatili hakkının yanında bazı resmî tatillerde ve bayramlarda da tatil hakkı vardır. 1 Ocak, 23 Nisan, 15 Temmuz, Ramazan ve Kurban bayramları bu günlere örnek olarak verilebilir.

Konu ile alakalı en çok gelen sorulardan birisi de cuma gününe denk gelen resmî tatillerde cumartesi gününün de tatile dahil edilip edilmeyeceği oluyor. 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2.maddesinde hem resmî tatillerin ve bayramların tanımı yapılmış, devamında ise cuma gününe denk gelen resmî tatillerde cumartesi gününün tamamının tatil ilan edileceği belirtilmiş. İlgili hüküm kanunda şu şekilde ifade edilmiştir;

‘’Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır.”

Ancak bu hüküm cumartesi gününün tatil ilan edileceğini garanti altına almış olsa da cuma gününe denk gelen resmî tatillerde cumartesi gününün tamamı tatil sayıldığı için işçinin cumartesi çalışması durumunda da çalışma ücreti bir kat fazla verilmelidir. (10.06.2003 tarihinde yayımlanan 25134 sayılı Resmî Gazete)

Bu noktada belirtilmesi gereken önemli bir husus da söz konusu cumartesi gününün niteliği. Cumartesi günü Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunu’nda belirtilen resmi ve genel tatiller kapsamında değildir. Bu sebeple resmi veya genel tatil olarak değerlendirilemez. Ancak yine aynı kanunda cuma gününe denk gelen resmî tatillerden sonra gelen cumartesinin tamamının tatil sayılması gerektiği ifade edildiği için bu cumartesi günleri hafta tatili olarak değerlendirilmeli.

Bu günlerde şayet işçi çalışmıyorsa normal günlük ücreti ödenmeli, ancak çalışıyorsa fazla mesai olarak değerlendirilmeli ve buna göre ödenmelidir. Ayrıca konuyla alakalı E. No. 2003/17269   K. No. 2003/16543 1475/38,42 Tarihi: 9.10.2003 4857/47- 2429/2/D sayılı Yargıtay kararı da bunu destekler niteliktedir.

Ancak kanun ve Yargıtay kararları arasında farklılık da görünmektedir. Örneğin Yargıtay 9. HUKUK DAİRESİ, Esas No: 2003/17723, Karar No: 2003/17653 ile görüyoruz ki kanunda belirtilenin aksine bir Yargıtay kararı bulunmakta. İlgili kararları göz önüne aldığımızda işçi ve işverenler arasında görüş farklılıkları oluşmaktadır.

Cumartesi gününün tatil olacağına dair karar Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun yanında 4857 sayılı kanunun 45. Ve 47.maddeleriyle desteklenmiş olsa da tatil olmayacağına yönelik kararların gerekçesi ise ilgili kanunun yayınlandığı tarihte cumartesi günleri saat 13:00’a kadar çalışma yapılıyor olması ve bunu düzenlemek için bu kanunda düzenlemeye gidilmesi olarak gösterilmekte.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Ücret ve Ek Ödemelerin Farklı Kalemlerde Gösterilmesi

Ücret ve Ek Ödemelerin Farklı Kalemlerde Gösterilmesi

Ücret ve Ek Ödemelerin Farklı Kalemlerde Gösterilmesi

1 yorum

  1. Atakan demiralp

    Cuma gününün resmi tatil olduğu haftada çalışan yıllık izin kullandığı durumlarda cumartesi gününe yıllık izin yazılır mı yoksa zaten tatil olduğu için yıllık izin yazılmaz mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir