Ekim Ayı Resmî Tatil Çalışmaları Nasıl Bordrolaştırılır?
Ekim Ayı Resmî Tatil Çalışmaları Nasıl Bordrolaştırılır?

Ekim Ayı Resmî Tatil Çalışmaları Nasıl Bordrolaştırılır?

Ekim ayı içerisinde Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında yayımlanan 2429 sayılı kanunun ilk maddesinde belirtildiği üzere 1.5 günlük resmi tatil bulunmaktadır. Ulusal Bayram 28 Ekim 13:00’da başlar ve 29 Ekim günü devam eder. Kanun kapsamında değerlendirilen tek ulusal bayram 29 Ekim’dir. İşverenlerin işin devamlılığında sağlanmasına ihtiyaç duyduğu zamanlarda işçilerini ulusal bayramda da çalıştırması gerekliliği doğabilmektedir. Bu gereklilik veya bayramda işçi çalışmamış da olsa ücretinin nasıl ödeneceği soruları doğabilmektedir.

2429 sayılı kanuna göre 29 Ekim tarihinde tüm özel iş yerlerinin kapanması ve tatil ilan etmesi zorunludur. Ancak işin gerekliliği uyarınca çalışma yapıldığında ücretinin nasıl ödeneceği konusu 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 47. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre; ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçilere, o gün çalışmasalar dahi bir günlük ücretleri eksiksiz olarak ödenmelidir. Eğer işçinin çalışması gerekliliği oluşur ise işçiye, işçinin çalıştığı her gün için bir günlük ücreti ödenmelidir. Yani işçi ulusal bayramda çalışır ise aylık ücretinin gerektirdiği 1 günlük ücreti ek olarak ise bir günlük ücret daha ödenmelidir. Burada önemli bir nokta; işçi 29 Ekim günü tam gün çalışmasa dahi kanunda çalışma saati belirtilmediğinden birkaç saat de çalışmış olsa tam günlük genel tatil ücreti ödenmelidir.

Cuma gününe denk gelen ulusal bayram ve resmi tatil günü olur ise Cumartesi günü de tatil sayılmaktadır. Fakat burada Cuma sonrası tatil edilen Cumartesi günü ücreti genel tatil ücreti şeklinde hesaplanmaz. Ulusal Bayram cumaya denk gelir ve Cumartesi günü tatilde çalışır ise işçinin çalıştığı saat başına saatlik ücreti 1.5 ile çarpılarak işçiye ödenmelidir.

İş Kanunu’nun 49. Maddesinde aylık ücret dışında saatlik, yüzde usulü veya parça başına ücret alan kişilerin genel tatil ücretlerinin nasıl hesaplanacağı da belirtilmiştir.’ İşçinin tatil günü ücreti çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir. Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır. Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedi buçuk katıdır. ‘

İşçi hastalık izni veya mazeret izinli olduğu durumlarda ulusal bayramda çalışmış ise aylık ücretli bir çalışan olması durumunda 47. Maddede belirtilen çalışmasa dahi ücrete hak kazanması hükmü uygulanmaz. Fakat bayram günü çalışması durumunda ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük ücreti ödenmelidir.

İşçinin bir günlük ücreti hesaplanırken, yol yemek vb hakları göz önünde bulundurulmaz. Sadece bir günlük çıplak ücreti üzerinden bayram tatili için mesai ücreti hesaplanır.

Örneğin; bir işçinin aylık ücretinin brüt 25.000 TL olduğunu varsayalım. Bu durumda işçi 29 Ekim günü çalıştı ise öncelikle günlük ücretini hesaplamalıyız.

Günlük Ücret 25.000/30 = 833,33 TL

Ulusal Bayramda çalıştığında işçi günlük ücretine ek olarak 833,33 TL daha almalıdır. Fakat burada günlük alacağı yol ve yemek ücreti mesai ücreti hesaplamasına katılmamalıdır. Bu durumda işveren ay sonunda işçiye maaşı ve mesai ücreti için toplam;

25.000 TL+833,33 TL= 25833,33 TL ödemelidir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir