İşbaşı Eğitim Programında Kısa Çalışma Ödeneği
İşbaşı Eğitim Programında Kısa Çalışma Ödeneği

İşbaşı Eğitim Programında Kısa Çalışma Ödeneği

İş yerleri salgın hastalık nedeniyle birtakım önlemler alırken, faaliyetlerinde ve çalışma sürelerinde azalma olan şirketler de kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için başvurulara başladı. Bu şirketler arasında İŞKUR ile istihdam projesi yürütenler de mevcut. Bu kapsamda işbaşı eğitim programında kısa çalışma ödeneği başvurusu olabilir mi?

Salgının bir anda tüm dünyaya yayılmasıyla, ülkeler ekonomik açıdan öngörülemeyen sonuçlarla yüzleşmeye başlıyor. Ülkemiz de bu kriz dönemi için çalışanların ücretlerinin ödenmesi ile ilgili işverenlere “kısa çalışma ödeneği” imkanı tanıyor. “İşbaşı Eğitim Programı” ise istihdamı artırmak ve mesleklere yeni bireyler kazandırmak için, İŞKUR’un işverenlerle birlikte yürüttüğü bir proje.

İşbaşı Eğitim Programı Nedir?

İşverenlerin, bir meslek ya da iş için donanımlı personel yetiştirmek üzere, İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından uygun nitelikleri taşıyan kişileri işin başında uygulamalı olarak eğittiği bir program. Bu programda çalışanlar teorik olarak sahip oldukları bilgileri iş yerinde nasıl uygulayacaklarını öğreniyorlar. Eğitim süreci boyunca eğitime katılanlara programa fiilen katıldıkları gün üzerinden İŞKUR tarafından ödeme yapılıyor. Eğitim sonunda kişilere “İşbaşı Eğitim Programı Sertifikası” veriliyor. İşe uygun olduğu belirlenen kişiler ise istihdam ediliyor.

Kısa Çalışma Ödeneğine Başvuran İş Yerlerinde İşbaşı Eğitim Programının Durumu

İş yerinde işbaşı eğitim programı devam ederken, salgın nedeniyle çalışma süreleri kısmen azaltılmış ya da durdurulmuşsa işbaşı eğitim programının devam edip etmeyeceği, programın devam etmesinin kısa çalışma ödeneği başvurusunu etkileyip etkilemeyeceği merak edilen bir konu olarak göze çarpıyor.

İŞKUR devam eden işbaşı eğitim programlarının kısa çalışma ödeneğinden faydalanmayı etkilemeyeceğini bildirdi. Yani, iş yerinde salgın öncesinde başlayan ve bu süreçte uygulaması devam eden işbaşı eğitim programı, o iş yerinin kısa çalışma ödeneğine etki etmiyor. Fakat dikkat edilmesi gereken şey, eğitim programının mevcut katılımcılarla yürütülmesi. İşveren kısa çalışma ödeneğine başvuruyorsa devam eden işbaşı eğitim programı için yeni katılımcı talebinde bulunamıyor.

İşveren, çalışma sürelerini azaltırken işbaşı eğitim programına da ara vermek isteyebilir. İŞKUR işverenlere bu hakkı da tanıyor. Salgın döneminde işveren İŞKUR’a talebini ileterek, devam eden işbaşı eğitim programına ara verebilir.

İşveren hem kısa çalışma ödeneğinden işçilerini yararlandırırken, hem de işbaşı eğitim programını devam ettirebiliyor. Fakat yeni işbaşı eğitim programı başlatamıyor. Mevcut programa da yeni katılımcı ekleyemiyor.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

4 yorum

  1. Merhaba, devletin %60 ödeneği haricinde geri kalan %40’lık oranı işveren karşılayacak mı? Yada isteğe göre mi ? Burası biraz ucu açık konu hakkında bilgi alabilir miyim?

  2. 02.05.2020 tarihinde İşkur iş başı eğitim programıyla iş başı yaptım firma Nisa’n ayı boyunca çalışmayacaksın dedi benim hiç mi bir hakkım yok mağdurum ve sonrasında beni ne bekliyor cevap verir misiniz, teşekkürler

  3. Merhaba:: 17-Mart 2020 Tarihinde 6 AYLIK işkur IEP ile işe başladım. Bir hafta sonra COVİD-19 salgın dolayısı ile Devletin vatandaşa ve işverene şahsi insifiyatif olarak bağımsız ve zaruri olmadan karantina sunumu yapıldı.! (İster Calış İster Calışma Gibi) Sonrasında ; Kısa çalışma Programı Çıkardılar.. İşveren ve işyerine dahil personel Kısa çalışmadan faydalanabiliyor…Fakat IEP yani İş Eğitim programında çalışan işçi Faydalanamıyor..! Artı Kısa çalışma yaptığından dolayı iş yeri IEP li çalışan işçi devamsızlık yapmış gibi görünüyor.. İşveren bu durumda IEP li çalışan işçinin çalışmasını bir müddet durdurabiliyor. VE IEP li çalışan işçi bu durumda Hiç bir maddi gelir elde edemiyor… Çalışamadığından dolayısı ile..! Bu durumda Bu vatandaş Ne bir devlet desteğinden ne Bir Krediden Nede Sosyal Yardım dan Para Alabiliyor.. İş kurda bu kişi çalışma yapmadığından dolayı para ödemiyor..Aynı zamanda IEP li çalışana İşkur Sadece İş kazalarına karşı güvence altına alıyor Yani Sigorta Emeklilik primleri Yatmıyor…! Ben 20 Yılı aşkın çalışma tecrübem var yaşım 43 IEP bana ne kazandırabilir … Sadece sertifikamı? Bu durumda AÇ Açık KALACAKSAM O SERTİFİKAYI ALMASAM DAHA İYİ..Sadece İŞVERENİN İŞİNE YARIYOR..! BU DURUMDA BU YAZIYI OKUYAN VAR ISE ! işkur IEP falan girmeyin sakın Direkt Personele dahil olarak girin… İşveren işkur dahilinde IEP ile işe başlatmak istiyorsa BAŞLAMAYIN..! Çünkü böyle saçma sapan iş olmaz.! IEP ile iş yapıyorsun sonra Kısa Çalışmadan dolayı Devamsızlık Diyorlar IEP ile çalışan keyfindenmi devamsızlık yapıyor? Tamamen Bir birine uyumsuz çatışan bir sistem olan ÇALIŞANA OLUYOR.. Yani BU DURUMDA MAHKEMEYE BILE GİTMEYİ DÜŞÜNÜYORUM… BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU..! Paylaşımlarınız makaleniz için teşekkür ederim..

  4. Nakdi ücret desteği alıyordum şuan iş başı eğitim programına kayıt oldum keislirmi ödeneğim bilen yardmci olsun lütfen ustelik Şubat ayının parası yatmadı sebebi ne olabilir başina böle bişey gelen varmı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir