İşe Giriş Bildirim Sürelerinde Özellikli Durumlar
İşe Giriş Bildirim Sürelerinde Özellikli Durumlar

İşe Giriş Bildirim Sürelerinde Özellikli Durumlar

İşverenler, işe giriş – çıkış işlemlerini Sosyal Güvenlik Kurumuna e-sigorta kanalıyla elektronik ortamda göndermekle yükümlüdür. İşe girişler en geç personelin işe giriş tarihinden 1 gün öncesinde Kuruma elektronik ortamda bildirilmekte olup, işe girişi yasal süresinde bildirilmeyenler hakkında cezai işlem uygulanmaktadır. Bu durum, 5510 sayılı Kanun’un 8. maddesi 4/a kapsamı 7. maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde “işverenler sigortalı sayılan kişileri belirtilen sigortalılık başlangıç tarihinden önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirmekle yükümlüdür.” şeklinde açıkça ifade edilmektedir. İfade edilen uygulama ile birlikte uygulamada görülen istinai durumlar şu şekilde uygulanmaktadır.

Yeni Açılan İşyerlerinde İşe Giriş Bildirimleri

İşe giriş işlemlerinde yeni işyeri açan işverenlere kolaylık sağlanmıştır. Mevcutta çalışmaya devam eden işyerlerinde işe giriş bildirgeleri işe giriş tarihinden 1 gün öncesinde yapılabiliyorken, yeni açılan işyerleri için Kurum tarafından esneklik imkanı tanınmıştır. İşverenlerin ilk defa işyeri bildirgesi vereceği işyerleri için, (işyeri açılışında en az 1 personel bildirmek kaydı ile) ilk işe girecek sigortalıları, ilk bir ay içerisinde bildirme olanağı mümkündür. Örneğin, ilk defa işyeri bildirgesi verilecek 1 Eylül tarihinde açılan bir işyerinde, 1 Eylül’de işe başlayacak personelin işe giriş işlemi 30 Eylül’e kadar yapılabilecektir.

Aynı işverene Ait İşyerlerine Geçişte İşe Giriş Bildirimleri

Aynı işverene bağlı işyerlerinde nakil işlemleri içerisinde giriş yapılacak personellerin en geç ilk bir ay içerisinde bildirilmesi mümkündür. Personelin mevcutta çalıştığı işyerinden, aynı işverene bağlı bir başka işyerine nakil yoluyla geçişinde de işe giriş bildirimi yapılması gerekmektedir. Bu geçiş aynı işverene bağlı işyerleri arasında olacağından, işe giriş işleminin Kuruma bildirimi için 1 aylık süre tanınmıştır. Örneğin, 1 Eylül tarihinde aynı işverenin diğer işyerine nakil olan çalışanın yeni işyerinde işe giriş bildirimi Kuruma en geç 30 Eylül tarihinde bildirilmelidir. Bu işlemde dikkat edilmesi gereken, işe giriş işleminin yapıldığı E-SGK ekranı İşe Giriş Bildirimi sayfasında, istisnalar bölümünden nakil yoluyla işe girişin yapıldığını belirten seçeneğin işaretlenmiş olması gerekmektedir.

İşe Giriş Bildirimlerinde Pazartesi Günü İstisnası 

İşbaşı tarihi pazartesi günü olan sigortalının hafta sonu resmi tatil olması nedeniyle Pazartesi günü (işe başladığı gün) işe giriş bildirgesi iletilmesi mümkündür. Genel kural olarak işe giriş tarihinden bir gün öncesinde yapılması gereken işe giriş bildiriminin pazar günü yapılamayacağına istinaden, yalnızca pazartesi günleri için geçerli olmak üzere, işe giriş bildirimi pazartesi günü işe giren bir kişi için aynı gün Kuruma bildirilebilmektedir.

İşe Giriş Bildirimlerinde Pazar Günü İstinası

İşbaşı tarihi Pazar gününe (Hafta Tatili) denk gelen işe girişlerde, işe girişi Kuruma Pazartesi günü bildirilebilmektedir. Bu durum, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası’nın 9. maddesinde 25.08.1999 tarih ve 4447 sayılı Yasa ile yapılan ve 08.09.1999 tarihinde yürürlüğe giren değişiklik ile Pazar günü çalışmaya başlayan sigortalıya ilişkin sigortalı işe giriş bildirgesinin Pazartesi günü Kuruma verilmesi halinde, bildirge süresi içinde verildiği şeklinde yorumlanmaktadır.

Resmi Tatil Günlerinde İşe Giriş Bildirimleri

İşe başlama tarihinin, son gününün resmî tatil gününe rastlaması hâlinde, süre tatili takip eden ilk iş günü işe giriş işlemi yapılması mümkündür.

İnşaat, Balıkçılık ve Tarım İşyerlerinde İşe Giriş Bildirimleri

İnşaat, Balıkçılık ve Tarım İşyerlerinde işe başlatılacakların sigortalı işe giriş bildirgesinin işverenleri tarafından en geç sigortalıların çalışmaya başladığı gün Kurum’a verilmesi gerekmektedir.

Yabancı Ülkelere Sefer Yapan Ulaştırma Araçlarında İşe Girişlerin Bildirimleri

Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarına sefer esnasında alınarak çalıştırılan personellerin çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar işe giriş işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

SGK İşe Giriş İşlemlerinde Bunlara Dikkat

SGK İşe Giriş İşlemlerinde Bunlara Dikkat

İşe başlamasına karar verilen bir işçi için yapılması gereken işlemlerin en üst sırasını; çalışanı SGK’ya …

9 yorum

  1. Merhaba
    15.01.2020 tarihinde işyeri tescili yapıldı ama personelin girişi 16.01.2020 tarihinde oldu. Ne yapmam gerekir? Cezası var mı?

  2. SİGORTA KODU 2.4719 ANCAK İNŞAAT YIKIM İŞİ İLE UĞRAŞAN MÜKELLEFİN İŞE GİRİŞ TARİHİNİ AYNI GÜN YAPTIM İNŞAAT SEÇTİM CEZA YERMİ

  3. BİR YÜK TAŞIMA FİRMASINA ÖN MUHASEBECİ GİRİŞ YAPCAĞIM 01.08.2020 KURBAN BAYRAMINA DENK GELDİĞİ İÇİN YAPABİLİR MİYİZ ?

  4. Sgk Işe Giriş Kaç Gün Önceden Verilebilir – TurkeyWave

  5. Merhaba sigorta sürem 577 gün ve işime son verildi bir sonro gün ise başladım sigorta girişim yapıldı bu iş yeri de ekonomik küçülmeden dolayı işime son verdi işsizlik maaşı alabilir miyim acaba tşk ederim.

  6. mrb lar 4b kapsamında 657 ye tabi başlayan personeli 06.07.2022 tarihinde aynı gün içerisinde başlatabiliyormuyuz.yoksa bir gün öncesnde mi sigorta girişini yapmamız gerekir konu ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir