İşten Çıkış Kodunun Değiştirilmesi
İşten Çıkış Kodunun Değiştirilmesi

İşten Çıkış Kodunun Değiştirilmesi

İşçi ile işveren arasındaki iş sözleşmesi sonlandığında, işveren 10 gün içerisinde SGK’ya online ortamda bildirimde bulunurken iş akdinin sonlandırma nedenine göre işten çıkış kodunu da seçmelidir. Pek çok farklı duruma göre kodlar vardır ve mahiyetleri 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtilmiştir. Ancak işverenler bazen sehven veya art niyetle işten ayrılış bildirgesinde bu kodu hatalı bildirebilir.

Çıkış kodları hakkediş bakımından yahut ihbar süresinin işleyip işlemeyeceği bakımından delil sayılabileceği için oldukça önemlidir. Bu sebeple yanlış bildirimlerde işverenlerin bunu düzeltmesi gerekir.

Düzeltme yapılmasının farklı yönetimleri vardır. En yaygın yöntem işçinin işveren ile SGK’ya düzeltme için başvurmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus söz konusu düzeltmenin aylık prim hizmet belgesi ile çelişmemesi yahut şüphe uyandırmaması gerekmektedir. Ayrıca belirtmek gerekir ki işçi tek başına çıkış kodunun değiştirilmesi için SGK’ya başvuramaz.

Bir başka yöntem ise İŞKUR üzerinden itiraz sürecidir. Ancak bunun için işçinin işsizlik ödeneği almaya hak kazanmış olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği için İŞKUR’a başvuru esnasında çıkış kodunun düzeltilmesi için başvurabilir. İşten ayrılış bildirgeleri ay devrinden sonra İŞKUR sistemine de düştüğü için veriler eşleşmektedir. SGK’ya başvurmaktan farkı ise işçi SGK’ya tek başına başvuramazken İŞKUR’a tek başına başvurabilir. Ancak düzeltmenin yapılabilmesi için yine de SGK’ya başvuru koşulu bulunmaktadır.

Kurumlara başvurmak haricinde dava yoluna giderek de düzeltilebilir. 7036 sayılı iş mahkemeleri kanunu kapsamında 1 Ocak 2018 tarihi itibari ile iş kazası, meslek hastalığı kaynaklı maddi manevi tazminat davaları istisna tutularak arabulucu zorunlu kılınmıştır. Ancak Sosyal Güvenlik Hukuku’nda meydana gelen uyuşmazlıklarda da arabulucu yoluna gitmek dava açmadan önceki şart kapsamında değildir. İşçi ve işveren tarafı arabulucu yoluna giderlerse eğer ve yine işsizlik ödeneği hakkı söz konusu ise arabulucu tutanakları ile İŞKUR sistemi üzerinden düzeltilebilir.

Arabulucu yolu ile anlaşılamazsa dava yoluna gidilebilir ve bu davada işten çıkış kodunun hatalı bildirilmiş olması yeterlidir. İşçinin mağduriyetine yönelik bir delil sunmasına gerek bulunmamaktadır. Çünkü işten çıkış kodunun doğru bildirilmesi yükümlülüğü işverene aittir.

Ayrıca işçi bu dava yolu ile işsizlik ödeneği almasının önünün kesildiği gerekçesiyle maddi tazminat talebinde de bulunabilecektir. İlgili mahkeme kararı sonrası yine İŞKUR sistemi üzerinden gerekli düzeltme yapılacaktır. Ancak işçinin bu başvuruyu mahkemenin kesin kararından sonra 30 gün içerisinde yapması gerekmektedir. Aksi takdirde işçi hak kaybı yaşayacaktır.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir